ШАРУН АНСАМБЛ, 14. ОКТОБАР, 50. ЗЛАТНИ БЕМУС

У склопу 50. ЗЛАТНОГ БЕМУС-а, 14. октобра од 20 часова у Коларчевој задужбини, први пут у Београду засвираће чувени Шарун ансамбл! Овај камерни састав чине солисти Берлинске филхармоније у формацији октета, окупљени под именом великог архитекте Ханса Шаруна који је пројектовао зграду Берлинске филхармоније, а која се данас сматра ремек-делом послератне архитектуре и акустичке технологије. Ови музичари можда најзначајнијег оркестра на свету на исти начин шире идеал Шаруна – свесност о традицији у синтези са иновацијом и новим приступима уметничкој комуникацији!
Шарун ансамбл основали су 1983. године чланови Берлинске филхармоније. Са својим широким репертоаром који се протеже од периода барока, класике и романтизма, све до савремених дела, Шарун ансамбл осваја публику у Европи и даље, већ више од четвртину века. Иновативни програм, рафинирана тонска култура и надахнута интерпретација, неки су од заштитних знакова ансамбла, који наступа у различитим инструменталним комбинацијама. Стална база Шарун ансамбла је класичан октет - кларинет, фагот, хорна, две виолине, виола, виолончело и контрабас. За потребе наступа ансамбл уводи додатне инструменталисте као и знамените диригенте. Шарун ансамбл је припремао и изводио програме под управом Клаудија Абада, Сер Сајмона Ретла, Данијела Баренбојма и Пјера Булеза, а сарађивали су и са певачима као што су Томас Квастхоф, Сајмон Кинлисајд и Барбара Ханиган.
Главни уметнички циљ Шарун ансамбла је спајање традиције и модерне. Ансамбл је премијерно извео многа дела 20. и 21. века, а једнаку пажњу посвећује интерпретацијама дела прошлих епоха. Стожери њиховог репертоара су Октет Д 803 Франца Шуберта са којим су дебитовали 1983. године и Септет Оп. 20 Лудвига ван Бетовена. Одржавање активног контакта са савременим композиторима једна је од најважнијих интересних тачака овог састава, још од његовог оснивања- Ђерђ Лигети, Ханс Вернер Хенце, Пјер Булез, Ђерђ Куртаг и Волфганг Рим пратили су састав на његовом уметничком путу, као и композитори млађе генерације као што су Јерг Видман и Матијас Пинчер.
Улазнице за овај концерт доступне су на благајни Коларчеве задужбине по цени од 1200, 1500 и 1800 динара.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan