ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ 50. ЗЛАТНОГ БЕМУСА

У уторак, 11. септембра, одржана је конференција за новинаре на којој је представљен јубиларни 50. БЕМУС, који ће се одржати од 10. до 20. октобра 2018. Новинарима су се обратили: Ивона Јевтић (секретарка за културу града Београда), Дамир Хандановић (в.д. директора ЦЕБЕФ-а), Милица Кадић (председница одбора фестивала и уредница музичког програма ЦЕБЕФ-а), Јелена Јанковић-Бегуш (модератор прес конференције, чланица одбора фестивала и уредница музичког програма ЦЕБЕФ-а).
Карте су од данас у продаји на благајнама Коларчеве задужбине и Сава центра, као и преко Евентим мреже.
Педесети, „Златни БЕМУС“, треба да испуни многа очекивања – да подсети оне са мало дужим сећањем на дане највећих успеха, када су у Београду гостовали највећи светски уметници и ансамбли; да осветли ону димензију свечарског, садржану у самом називу манифестације, која у години јубилеја намеће потребу за нарочитим сјајем; да ода признање оним ансамблима из Србије који су, такорећи, подигли БЕМУС и били стожери програма током његовог постојања; и коначно, да осветли правац којим ће се ова вишедеценијска манифестација кретати у новом миленијуму, у време када технологија у великој мери потискује уметничке садржаје и начине презентације уметности из прошлости. Имајући све то у виду, програм овогодишњег БЕМУС-а осмишљен је као сумирање свих најважнијих програмских сегмената који су током историје ове манифестације чинили њен садржај: од „класика“ симфонијског, оперског, солистичког и камерног репертоара – уз учешће највећих светских музичких звезда – преко изворне народне музике, представљања талентованих музичара најмлађе генерације, до савременог тренутка и „кросовера“ са другим музичким жанровима.
Најатрактивнији светски уметници, чији су наступи увек давали ону димензију престижа и непоновљивости БЕМУС-у, и ове године су ту. На отварању фестивала, оригинални виолиниста Најџел Кенеди представља се београдској публици својим новим програмом који представља омаж великану џез музике – Џорџу Гершвину.
Водећи тенор данашњице Рамон Варгас, који је једнако познат по свом блиставом гласу као и по свом хуманитарном раду, наступа на концерту Симфонијског оркестра и Хора РТС под управом Бојана Суђић,а који обележавају стогодишњицу рођења Леонарда Бернштајна. Изводећи најпопуларније оперске арије и песме, Варгас ће нам приближити и звуке Латинске Америке. Солистичке наступе имају руски пијаниста Вадим Руденко, двоструки лауреат престижног такмичења „Чајковски“ у Москви, као и истакнути корејски виолиниста Едвин Е. С. Ким који се први пут представља београдској публици.
Београдска филхармонија као једна од музичких институција које су дале одлучујући допринос у формирању Београдских музичких свечаности – захваљујући великом ентузијазму и визонарству некадашњег шефа-диригента Живојина Здравковића – враћа се на БЕМУС после десет година да затвори овогодишњи фестивал. И то не било како, већ управо оним делима којима су отворене и затворене прве Београдске музичке свечаности, 1969. године – поемом „Београд“ Драгутина Гостушког и Деветом симфонијом Лудвига ван Бетовена. У овом монументалном омажу почецима БЕМУС-а, Београдској филхармонији и диригенту Габријелу Фелцу се придружују Хор Словеначке филхармоније и квартет солиста водећих европских оперских кућа – Акихо Цуђи, Шарлоте Кват, Бренден Ганел, Маркус Ајхе.
Два репрезентативна концерта иностраних ансамбала такође обогаћују програм 50. БЕМУС-а: Шарун ансамбл, који чине солисти Берлинске филхармоније, и чувени Бродски квартет из Велике Британије који је познат и по својој сарадњи са звездама светске популарне музике (Стинг, Елвис Костело, Бјорк...), доносе београдској публици најлепше странице камерне музике.
„Златни БЕМУС“ представља и оне програмске сегменте који су традиционално били заступљени у програмима оног фестивала, а који су драги посвећеном кругу љубитеља музике. У ту групу спадају програм изворне народне музике и традиционални „подијум младих“, концерт на коме се представљају најперспективнији солисти чије време тек долази.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan