48. БЕМУС – Уводна реч Светислава Божића

У сусрет 48. БЕМУСУ

Предстојећи БЕМУС је програмски осмишљен тако да на сцени прозвучи тонски архипелаг минулих стилских уздарја али и новога доба, нашег времена, савременика, композитора и извођача.

Не реметећи ритам увек новог и у животу као и у уметности никада  затвореног процеса трагања и кретања, определили смо се за оне композиторе и дела која, управо освојивши извесне зоне минулог, спретно и спремно, естетски и етички одговорно стоје пред изазовима новопридолазећих упитаности и могућих одговора на њих.

Нисмо заборавили ни простор традиције, народног стваралаштва, које ће са младим снагама сведочити да се онај порођајни басен музичке меморије није исушио и да га даровити и посвећени ентузијасти стално занављају.

Сматрамо да је тај линеарни а по могућству и вертикални ниво прожимања народног и уметничког, како у стваралаштву тако и у интерпретацији, нужан и континуиран процес који треба да живи и у оквиру фестивала какав је БЕМУС.

48. БЕМУС ће бити једна озбиљна и отмена, распевана тонска разбрајалица која је покушала да избалансира НАШЕ и СВЕТСКО. То је и нека врста популарног мота 48. БЕМУС-а.

Градски секретаријат за културу, Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ и сви у њему везани за БЕМУС, као и чланови Управног одбора БЕМУС-а дали су значајан допринос да се програмска енергија фестивала очува, да њено језгро уметничке напетости емитује добре вибрације, која ће привући посвећену и одану београдску публику, због које БЕМУС и постоји.

Уметнички директор БЕМУС-а
Проф. Светислав Божић, композитор
Дописни члан САНУ

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan