РЕФЛЕКСИЈЕ БЕМУСА – СИМОН ТРПЧЕСКИ, 23.10.2018.

После наступа на највећим концертним сценама широм Европе, македонски пијаниста светског реномеа Симон Трпчески представља свој нови, емотивни пројекат „Македонисимо” у Београду! У организацији Центра београдских фестивала, концерт ће бити одржан у Великој дворани Коларчеве задужбине 23. децембра, са почетком у 20 часова. Улазнице по популарним ценама од 600 и 800 динара су у продаји на благајни задужбине.

 

Македонска народна музика ужива поштовање етномузиколога и публике широм света. Иако је реч о релативно малој географској регији, Македонија је изнедрила изузетно богатство песама и игара које се одликује сложеним ритмичким обрасцима и разноликошћу мелодијских и кореографских карактеристика.

 

Македонски композитор Панде Шахов, који дуго живи у Лондону где предаје на Краљевском колеџу за музику, специјално за пројекат „Македонисимо“ обрадио је за камерни састав пажљиво одабране народне мелодије. Поред Трпческог, ансамбл још чине Александар Краповски (виолина), Александар Сомов (виолончело), Хидан Мамудов (кларинет, саксофон, кавал) и Влатко Нушев (удараљке).

 

„Идеја за овај пројекат потекла је од Симона Трпческог и његова страст према традиционалној музици била је покретачка сила током целокупног периода осмишљавања. Сваки од шест ставова укључује песме и игре са истоветним метричким обрасцима. „Медли“ народних игара или песама обично се назива 'сплет', али ја више волим да користим реч 'плетеница', па је тако читав циклус добио назив 'Плетенице' (мак. Плетенки)“, објашњава аутор Панде Шахов и наставља: „У овом пројекту који има за циљ, између осталог, представљање македонске музичке традиције, песмама и играма се не приступа на „академски“ начин. Као композитор, желео сам да сместим оригинални материјал у мој сопствени звучни свет, који је подједнако под утицајем импресионистичког третмана одзвука и џез хармонија.“

 

Пијаниста Симон Трпчески спада међу најтраженије уметнике своје генерације, остварује наступе са водећим оркестрима света као што су Лондонски симфонијски оркестар, Краљевски Консертхебау оркестар, Руски национални оркестар, Њујоршка филхармонија, Кинеска филхармонија. Редовно одржава реситале у светским метрополама: Њујорк, Лондон, Париз, Лос Анђелес, Праг, Токио...

 

Међу диригентима са којима је сарађивао налазе се уметници светске репутације –Владимир Ашкенази, Андрис Нелсонс, Антонио Папано, Марин Алсоп, Густаво Дудамел, Владимир Јуровски, Сузана Мелки, Ђанандреа Носеда, Сакари Орамо, Василиј Петренко, Кшиштоф Урбански... Током јесени 2017. Симон Трпчески је остварио низ концерата у лондонском Вигмор Холу као резидентни уметник, укључујући дуо реситал са сталним сарадником виолончелистом Данијелом Милер-Шотом, као и британску премијеру пројекта „Македонисимо“.

 

Концерт „Македонисимо“ ће бити одржан у склопу циклуса 'Рефлексије Бемуса'.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan