Прва конференција за новинаре - 48. БЕМУС-а

БЕОГРАД, 20. септембар (Танјуг) - Београдске музичке свечаности (БЕМУС), 48. по реду, биће одржане од 19. октобра до 1. новембра, а посебна пажња биће посвећена клавиру и домаћим ауторима, најављено је данас на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.
Градска секретарка за културу Ивона Јевтић рекла је да је град ове године издвојио 15 милиона динара за Бемус, четири милиона динара више него лане, и обећала да ће следеће године "културна стратегија бити озбиљнија", те ће се потрудити да се издвоје већа средства.
Вршилац дужности директора Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) Наташа Илић је најавила 14 концерата на пет локација (Коларчева задужбина, Скупштина града, Етнографски музеј, Мадленианум и Саборна црква) и поменула да је Министарство културе за реализацију фестивала издвојило 1,8 милиона динара, а СОКОЈ 160.000 динара.
Уметнички директор БЕМУС-а, композитор Светислав Божић рекао је да ће овогодишње Београдске музичке свечаности бити "сабирни центар свега онога што је време проверило", од класицизма до наших дана, да ће бити заступљени различити стилови, врхунски уметници, али и они који се "још кују на факултету".
Уредница Сектора уметничке музике ЦЕБЕФ-а Јелена Јанковић-Бегуш најавила је да ће 48. БЕМУС бити у знаку великих пијаниста и да ће клавир бити централни инструмент.
Као звезде фестивала поменула је Бориса Березовског и победника прошлогодишњег конкурса "Чајковски" Дмитрија Маслејева, али и најавила плејаду домаћих уметника - Наташу Вељковић, Марка Ковача, Небојшу Максимовића.
БЕМУС ће у Коларчевој задужбини отворити Симфонијски оркестар РТС предвођен маестром Бојаном Суђићем са солистом Драганом Средојевићем (виолина).
Дан касније на "Концерту младих музичара" представиће се Немања Белај (виолина), Вук Божиловић (клавир) и Ненад Ивовић (клавир).
Мушки хор "Оптина пустиња" из Санкт Петербурга наступиће 21. октобра на Коларцу, где ће 22. октобра бити приређен ауторски концерт Вере Миланковић уз учешће Симфонијског оркестра Уметничког ансамбла МО "Станислав Бинички".
Исте вечери у "Мадлениануму" ће премијерно бити изведена опера Стевана Христића "Сутон" у режији Небојше Брадића и под диригенстким вођством Весне Шоуц, да би дан касније у Етнографском музеју концерт одржала група "Црнућанка" из Горњег Милановца.
Београдски камерни хор публику очекује 24. октобра у Саборној цркви, пијаниста Ратимир Мартиновић ће извести дела Василија Мокрањца у Свечаној сали Скупштине града 25. октобра, а Симфонијски оркестар РТС наступиће 26. октобра на Коларцу са солистима Иреном Јосифоском (виолончело), Бојаном Пековић (гусле), Марком Ковачем (клавир) и Небојшом Максимовићем (клавир).
Петак, 28. октобар, резервисан је за концерт Војвођанског симфонијског оркестра са виолончелистом Драганом Ђорђевићем, дан касније пред публику ће изаћи Березовски, а 30. октобра Баварски камерни оркестар са Сретеном Крстићем (виолина) и Наташом Вељковић (клавир).
Маслејев наступа 31. октобра, а на затварању 1. новембра у Коларчевој задужбини Оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје.
У Југословенској кинотеци ће 23. октобра и 2. новембра бити приказани снимци опера "Пелеас и Мелисанда" Клода Дебисија и "Тако чине све" Волфганга Амадеуса Моцарта са овогодишњег фестивала у Екс-ан-Провансу.
Улазнице су од сутра у продаји по ценама од 600 до 2.000 динара, док је за комплет улазница за осам концерата са попустом од 20 посто потребно издвојити 6.000 динара.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan