ЕКСKЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ – ШАРУН АНСАМБЛ, 50. БЕМУС

Давне 1972. године, легендарни Херберт фон Карајан предводио је Берлинску филхармонију на два тријумфална концерта у Коларчевој задужбини, а све у склопу 4. издања БЕМУС-а. Тачно 46 година касније, у исто време, на истом месту и на истом фестивалу, то јест - 14. октобра у Коларчевој задужбини од 20 часова, у склопу 50. БЕМУС-а, наступиће солисти овог реномираног оркестра окупљени у камерном ансамблу Шарун. Тим поводом, поразговарали смо мало са Александером Бадером, кларинетистом Шарун ансамбла, о дешавањима у ансамблу, као и о њиховом првом гостовању у главном граду Србије.

 

Која је тема тренутно најактуелнија у Шарун ансамблу?

Стварно желите да знате? ВРЕМЕ.

 

Шарун ансамбл је резидентни ансамбл фестивала у Цермату, шта бисте рекли која је главна сврха фестивала класичне музике данас, и како видите њихову будућност?

Основна идеја фестивала је 'огњиште' - скупити се око њега, бити близу места где се ствара велика количина енергије, где се деле заједнички утисци, осетити силу и гравитацију коју ствара музика. Добар фестивал треба да буде више од скупа концерата. Треба да подаримо публици јак утисак који ће понети са концерта, нешто о чему ће размишљати. У случају фестивала у Цермату, имамо прелеп пејзаж који одузима дах, савршен смештај и организацију, фантастичне музичаре и прилику за интензиван рад. Не могу да замислим будућност фестивала без ових идеја. У данашње време, потребно је искористити сваку прилику да ујединимо људе.

 

Која би била три савета младим музичарима за свирање у камерном саставу?

1) Узајамно слушање.
2) Прилагодите вашу одлуку у милисекунди брзим реаговањем на оно што чујете и видите.
3) Не стављајте себе у први план, како би се заједничким напором постигло нешто много веће него што можеш да постигнеш сам.

 

Како бисте нашој публици најавили ваш први наступ у Београду?

Када долазите у неко место да свирате први пут, имате осећај као када идете на први састанак са симпатијом, са све лептирићима у стомаку. Врло се радујемо овом првом састанку у Београду. Надамо се да и ви осећате исто.

 

Приредио Петар Алемпијевић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan