БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА, 20. ОКТОБАР, ЗАТВАРАЊЕ 50. БЕМУСА

После десетогодишње паузе, Београдска филхармонија има част да затвори 50. Бемус – фестивал у чијем је креирању управо ова национална институција дала непроцењив допринос. Као омаж првим Београдским музичким свечаностима, одржаним 1969. године, Београдска филхармонија, под управом свог шефа-диригента Габријела Фелца, извешће 20. октобра у Коларчевој задужбини баш оне композиције којима је отворила и затворила први Бемус – Симфонијску поему „Београд“ српског композитора Драгутина Гостушког и Девету симфонију Лудвига ван Бетовена.
Као солисти у Деветој симфонији представиће се еминентни певачи Софи Клусман (сопран), Шарлоте Кват (мецосопран), Бренден Ганел (тенор), Маркус Ајхе (баритон), који своје успешне каријере граде на оперским сценама и концертним подијумима широм Европе. На концерту ће наступити и Хор Словеначке филхармоније.
Основана 1923. године, Београдска филхармонија је данас позиционирана као најбољи оркестар у региону и ансамбл који представља освежење на међународној концертној сцени. Специфичан имиџ, као резултат инвентивних уметничких концепата и креативног маркетинга, утицао је на препознатљивост оркестра. Тако је Београдска филхармонија привукла многа позната имена класичне музике, која су дала своју подршку њеном даљем развоју. Међу њима се нарочито издваја вишедеценијско пријатељство са Зубином Мехтом, који редовно одржава добротворне концерте са оркестром.

 

Габријел Фелц је шеф-диригент Београдске филхармоније од сезоне 2017/18. Од 2013. године ради и као генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније. Рођен је 1971. године у Берлину. Од 1989. до 1994. године, студирао је на Музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину, на одсецима за дириговање и клавир. Након студија, постао је асистент Герду Албрехту у Хамбуршкој државној опери (1994–1995). Своје прве ангажмане добио је у опери у Либеку и позоришту у Бремену. Фелц је дириговао водећим оркестрима у Немачкој и иностранству, међу којима су Баварски државни оркестар, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Бамбершки симфоничари, Дански национални симфонијски оркестар, Базелски симфонијски оркестар, Ирски национални симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар из Сеула, Пекиншки симфонијски оркестар…

 

Улазнице за овај концерт су у продаји на благајни Коларчеве задужбине по цени од 1400, 1800 и 2200 динара

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan