Најџел Кенеди отвара 50. Златни БЕМУС

Легендарни британски виолиниста, Најџел Кенеди, одржаће спектакуларни концерт под називом „BACH MEETS KENNEDY MEETS GERSHWIN“ на отварању 50. БЕМУС-а. Кенеди ће наступити са камерним ансамблом у среду, 10. октобра у 20 часова, а улазнице су у продаји од 15. августа преко Евентим мреже и на благајни Сава центра.
Након вишедеценијске каријере пуне милионских тиража и водећих светских награда, Кенеди је стекао репутацију као један од водећих светских виртуоза. Изводио је музику најширег репертоара- од класичних композитора до Хендрикса, наступао је са легендама попут Пола Макартнија и Роберта Планта, свирао је за Британску краљевску породицу и обишао свет небројено пута наступајући са водећим светским оркестрима.
Љубав према џезу била је веома изражена у каријери Најџела Кенедија. Ванвременски стандарди као што су нумере ""Summertime", "They Can’t Take That Away From Me" и "Porgy and Bess" обрађени су у Кенедијевом непоновљивим стилу и заносу на албуму "Kennedy Meets Gershwin", објављеном на 120. годишњицу Гершвиновог рођења.
Кенеди је изјавио: " За мене се Гершвинов рад може сажето приказати кроз три главна састојка: кроз фузију џеза и класичне музике, прекрасне мелодичне утицаје јеврејске културе и кроз јединствену енергију Њујорка. Управо ова музика одговара мојој природи, вештинама и искуствима!”

 

Улазнице за концерт Најџела Кенедија су у продаји на благајни Сава центра и преко Eventim мреже.

 

Најџел Кенеди је један од највећих музичких генија данашњице. Рођен је у породици музичара, одрастао је окружен музиком и узлетео до међународне славе. Кенеди је најтиражнији виолиниста свих времена. Сам је прокрчио пут новим генерацијама уметника који су остварили успех и на пољу класике, али и у популарној музици. Његова виртуозна техника, јединствени таленат и универзална допадљивост унели су свеж дах како класичном, тако и савременом програму. Неспутан ограничењима класичних форми концерта, први је промовисао нове звучне спојеве и нове начине извођења. Фокусиран, одлучан и потпуно јединствен, Кенеди истражује репертоар који обухвата класику, џез, клезмер, рок и многе друге правце.

Његово дружење са виолином, започето у раном детињству на подстицај мајке, наставило се најпре у Школи Јехуди Мењухина који му је лично понудио стипендију, а потом и на Џулијард школи у Њујорку у класи Дороти Дилеј.

Већ на почетку каријере долази до изражаја Кенедијев неконвенционални приступ извођаштву. Супротстављао се непотребној уштогљености која је била наметнута класичним музичарима, и повремено би скидао свој сако и кравату на сцени, на одушевљење публике. “То ми је дало директну везу са људима у концертним дворанама”, рекао је. “Схватили су да сам исти као они. То је учинило извођења узбудљивијим”. Међутим, не би било довољно рећи да је Кенеди само неустрашиви пионир и бунтовник без разлога. Он је један од највећих виртуоза, заносни таленат кога снажна радна етика и тежња ка перфекционизму уздижу до још даљих висина.

Кенеди није оставио печат само у класичној музици. Познато је да је преобликовао дела Џимија Хендрикса, пошто су га његови наследници, испред фондације “Experience Hendrix”, замолили да сними “посвету” икони рока и блуза. Уследио је револуционарни снимак “The Kennedy Experience” који је садржао снимке импровизација заснованих на Хендриксовим композицијама. Кенедијеве сарадње у свету рока обухватају бројне музичаре: Пола Макартнија, Кејт Буш, The Who, певача групе Led Zeppelin Роберта Планта и друге. “Много сам научио од тих мачора”, додао је. “Мака је бриљантан мултиталентовани музичар и композитор дивних мелодија, Планти је истинска рок легенда, Кејт је увек давала свој максимум, чак и 200 посто, а Далтри и Таунсенд су променили токове музике.”

Овај светски признати виолиниста је истовремено и човек из народа, који је популаризовао понекад крути свет класичне музике учинивши га опуштенијим. Његова љубав према фудбалском клубу Астон Вила, на пример, пробила је бројне границе. Када је његов вољени клуб освојио Европски куп у Ротердаму 1982, Кенеди је наступао у Немачкој. Прекинуо је концерт и поставио велики екран тако да и он и посетиоци могу да прате меч. “Резултат је био прави те вечери”, рекао је. “А публика је уживала и у музици, и у фудбалу”.

Наступи су само део Кенедијевих активности. Он је искусни уметнички директор, основао је свој ансамбл “Orchestra of Life”, вибрантни колектив састављен од динамичних пољских и британских музичара, а годинама је водио и Пољски камерни оркестар. Кенеди такође редовно осмишљава фестивале, а оформио је бројне различите саставе са којима је наступао у улози уметничког вође.

 

Кенеди живи и ради између Енглеске и Пољске, где живи са супругом Агњешком. Њих двоје су сарађивали на његовом новом издању My world, које садржи музику која прати нову верзију Чеховљевог комада “Три сестре”. Комад је превела Кенедијева супруга, а музику је урадио велики виолиниста. My world такође садржи посвете петорици музичара који су пресудно утицали на Кенедијев живот. Истински музички великани као што су Јехуди Мењухин и Стефан Грапели, били су Кенедијева инспирација на путу до супер звезде. Кенедијев музички развој је потпомогао и велики Ајзак Штерн, а важне су и креативне сарадње са бриљантним пољским џез гитаристом Јареком Смијетаном и значајним америчким инструменталистом Марком О’Конором. Он им одаје почаст у сопственим композицијама које осликавају његове изузетне извођачке могућности и његов огромни композиторски таленат.

Као аутор, извођач и вођа ансамбла, он је одлучан у намери да и даље напредује, померајући границе и пробијајући све норме.

“Понекад поредим музику са такмичарским спортом. Видите велике спортисте који стално теже да напредују. Чак и кад доспеју до врха, никад нису задовољни, желе још више. Па, тако и ја. Има још много тога што желим. Веома се радујем будућности.”

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan