ФМУ на 49. БЕМУС-у, 80 година постојања

У оквиру 49. БЕМУС-а са два концерта ће се представити Факултет музичке уметности из Београда, који ове године обележава 80 година постојања.  

Факултет музичке уметности у Београду најстарија је и најпрестижнија музичка високошколска установа у земљи. Једина је високошколска музичка установа у земљи која има наставу свих симфонијских инструмената, као и свих модула наука о музици – музикологије, етномузикологије, музичке теорије и педагогије. Данас у Србији готово да не постоји музички извођач, диригент, композитор и стваралац, музички писац, теоретичар и научник, организатор музичког и културног живота, и уопште, музички и културни делатник, који бар један део свог образовања не дугује њему. Тако су алумни Факултета нека од највећих имена савремене светске музичке уметности: виолинисти Стефан Миленковић, Роман Симовић, Јован Колунџија и Сретен Крстић, пијанисти Александар Маџар, Наташа Вељковић, композитори Исидора Жебељан, Марко Никодијевић, Милица Параносић. Свој велики јубилеј Факултет музичке уметности у Београду ове године обележава низом концерата, изложби, научних скупова, промоцијама штампаних и аудио издања, објављивањем монографије, као и многим другим активностима које укључују некадашње и садашње професоре и студенте Факултета.

На првом концерту, 15. октобра у Свечаној сали Скупштине града, од 20 часова наступиће неки од најуспешнијих студената Факултета: Миња Марчетић (флаута), пијанисти Андреја Мамутовић и Виктор Радић, виолинисткиње Ката Стојановић и Милица Жугић, уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена и Драгане Раић. На програму ће бити дела Рахмањинова, Шостаковича, Бизеа и Прокофјева.

Студенти и професори Катедре за етномузикологију представиће се публици БЕМУС-а у уторак, 17. октобра, у Етнографском музеју, концертом под називом „Дела, сејо, да ми запјевамо“. Проф. Сања Ранковић наводи да ће на предстојећем наступу бити представљен звучни мозаик сачињен од традиционалних народних музичких форми карактеристичних за српску традиционалну музику. Програм ће извести студенти различитих нивоа студија под руководством професора др Селене Ракочевић, МА Здравка Ранисављевића и др Сање Ранковић. У оквиру концерта биће изведена вокална, вокално-инструментална и инструментална музика, као и неколико играчких минијатура. Кроз интерпретацију репрезентативних примера свирања и певања биће приказани различити музички дијалекти и стилови.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2023 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan