Един Карамазов и Нурија Риал на 49. БЕМУС-у!

Познати шпански сопран Нурија Риал први пут ће гостовати у Србији у оквиру 49. БЕМУС-а! Она ће, заједно са миљеником београдске публике гитаристом Едином Карамазовим, наступити у Коларчевој задужбини 19. октобра. Концерт почиње у 20 часова, а на програму ће претежно бити дела са снажним печатом Медитерана и шпанског музичког наслеђа – композиције Мануела де Фаље, Енрикеа Гранадоса и Лоренца Палома, као и 'Катедрала' парагвајског композитора Агустина Бариоса, једно од најизвођенијих дела у литератури за соло гитару.

О предстојећем наступу Един Карамазов каже: „Нурија и ја желимо да наступамо заједно већ двадесетак година, и концерт у Београду ће бити наша заједничка премијера. Мало је потрајало, али је вредело чекати. Јутро после концерта путујемо на острво Зларин код Шибеника, где ћемо снимати наш први заједнички албум.“

Нурија Риал је студије певања похађала на Музичкој академији у Базелу код Курта Видмера. У својој плодној солистичкој каријери наступала је са водећим ансамблима посвећеним извођењу ране музике, укључујући Il Giardino Armonico, Камерни оркестар из Базела, L'Arpeggiata, Барокни оркестар Севиље, Les Musiciens du Louvre и други. Сарађивала је са признатим уметницима и диригентима као што су Рене Јакобс, Ђовани Антонини, Пол Гудвин, Филип Жаруски, Кристина Плухар, Лоренс Камингс, Пјер Као или Хауард Грифитс, између осталих. Остварила је запажене улоге у оперским продукцијама у водећим европским кућама као што су Ла Моне у Бриселу, Државна опера у Берлину, Театар Шанзелизе у Паризу, а недавно се представила као Памина (Моцарт, „Чаробна фрула“) у Театру „Карло Феличе“ у Ђенови.  

Един Карамазов је почео је да гради каријеру класичног гитаристе под менторством маестра Серђуа Челибидакеа, пре него што је прешао на барокну лауту коју је студирао код Хопкинсона Смита на Scholi Cantorum Basiliensis у Швајцарској. Карамазов је као лаутиста дебитовао 1998, заменивши у последњем тренутку легендарног Џулијана Брима. Од тада се доказао као најузбудљивији и најхаризматичнији лаутиста данашњице. Његова виртуозна извођења на лаути и гитари, са репертоаром који се протеже од музике XVI века до данашњице, освојила су егзалтиране критике и дотад незабележене похвале у Европи и Америци. Као солиста наступао је и снимао са водећим међународним ансамблима за рану музику и уметницима као што су Hilliard ansambl, Hespèrion XX, Андреас Шол, као и познати поп музичар Стинг. Вешт интерпретатор и техничар на бројним раним и савременим жичаним инструментима, изузетни реситалиста, Един Карамазов је наступио у бројним дворанама укључујући амстердамски Консертхебау, лондонски Вигмор Хол, берлинску Филхармонију и бечки Концертхаус, између осталих.

Програм београдског концерта Един описује на себи својствен начин:
„Шпанска музика инспирисана њиховом традиционалном музиком: фламенком, сефардским пјесмама као и мадридским „староградским“ пјесмама које они тамо зову „tonadillas“. Шпански темперамент је ипак другачији од нашег па сам и ја научио да ватрица цијело вријеме треба да „тиња“, а да се распламса само понекад...“

Улазнице за концерт су у продаји на благајни Коларца по цени од 900 и 1200 динара.
Концерт је реализован у сарадњи са агенцијом PICE – Acción Cultural Española.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan