49. БЕМУС - Гудачи св. Ђорђа, 14.10, јубиларни концерт

Наш еминентни камерни ансамбл Гудачи Светог Ђорђа обележава ове године важан јубилеј, 25 година постојања! Тим поводом, у оквиру 49. БЕМУС-а одржаће концерт 14. октобра у Коларчевој задужбини, са почетком у 20 часова. На програму ће бити дела Ј.С. Баха, Тартинија, Корелија и Респигија, а као уметнички вођа и солиста представиће се виолиниста Јожеф Жига.

О годинама које су за нама, плановима оркестра и другим актуелним дешавањима и размишљањима, разговарали смо са Љубомиром Милановићем, виолистом, доцентом на Факултету музичке уметности у Београду, чланом Гудача св. Ђорђа од његовог оснивања.

- Ове година прослављате значајан јубилеј, 25 година истрајавања на музичкој сцени, како бисте резимирали тај период?
Оркестар је основан 1992. године на иницијативу дипломираних ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и професора Петра Ивановића, тадашњег Уметничког директора школе. Кроз Гудаче је прошао велики број младих музичара, толики да би вероватно могло да се направи десетак камерних оркестара. Велики број чланова је право из нашег ансамбла свој уметнички ангажман наставио у еминентним оркестрима у иностранству, неретко и на водећим позицијама. Из тог аспекта гледано, мисија Гудача је више него испуњена. Било је и тешких и предивних тренутака, али оно што је најважније је да Гудачи св. Ђорђа и даље успешно опстају и трају, одржавајући изузетно висок ниво уметничке и извођачке уметности.

- После 5 година ћете свирати на нашем највећем фестивалу класичне музике, шта за вас као састав значи наступ на БЕМУС-у?
Бемус је свакако наш најеминентнији фестивал! Увек је велика част наступати у оквиру Бемуса. Наш ансамбл је имао ту привилегију да у оквиру свог постојања буде чест гост програма Бемуса, са врхунским домаћим и страним солистима. Остаје један жал због немогућности наступа у оквиру Фестивала у периоду између 2006. и 2010, док нам је уметнички вођа био Гордан Николић, али свакако се увек изузетно радујемо сваком позиву Бемуса и за те наступе се са посебним задовољством припремамо.

- На концерту 14. октобра ћете наступити са виолинистом Јожефом Жигом. Да ли сте раније сарађивали са њим и чиме сте се водили при избору програма?
Са колегом Јожефом Жигом нисмо до сада као ансамбл сарађивали. Неки од наших чланова су имали ту привилегију и уметнички утисци су заиста сјајни! Јожеф је концертмајстор оркестра Театра у Брауншвајгу (Немачка), где је Генерални музички директор театра и шеф диригент Србољуб Динић, који је и шеф диригент Гудача св. Ђорђа. Јожеф је сјајан виолиниста, уметник са којим је право задовољство сарађивати! Уосталом, сигуран сам да ће и публика то управо тако и доживети на концерту 14. октобра! Програм смо саставили по жељи селектора и чланова одбора Бемуса, који су желели да се представимо публици са једним барокно-класичним избором композиција. Верујем да ћемо успети да пренесемо на слушаоце сву енергију и радост заједничког музицирања.

- Какви су планови оркестра у будућности?
Оркестар у последњих пар година прилично тешко функционише, као уосталом и многе установе културе у Србији. Имамо велику подршку Руског дома у Београду, са којима имамо партнерски договор о сарадњи. Наши концерти су углавном у простору Руског дома, а тамо су нам и пробе, у њиховој дивној сали. То је веома значајно за рад ансамбла, да имамо простор где се осећамо као код куће. Наши планови су углавном везани за наступе у иностранству, имамо већ заказане концерте у Аустрији, Словенији итд. Требало би и да наступимо са чувеним Јаношка ансамблом, а то је изузетна привилегија (добили су златни ЦД снимајући за чувену издавачку кућу Deutsche Grammophon). До краја ове јубиларне године, планирамо концерте код нас и у региону. Осим Бемуса, наступићемо и у Неготину на Мокрањчевим данима, отварамо Интерфест у Битољу (Македонија)... И тако до следећег великог јубилеја, покушаћемо да опстанемо, и даље напредујемо, и одржимо што већи број наступа у земљи и иностранству.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan