Екслузивни интервју са Јуријем Ревичем - 49. БЕМУС

На затварању 49. БЕМУС-а, 20. октобра у Коларчевој задужбини, наступиће Симфонијски оркестар РТС и диригент Бојан Суђић, а као солиста ће се представити млада звезда класичне музике, руски виолиниста Јуриј Ревич. Поред композиција Паганинија и Прокофјева, на том концерту биће премијерно изведено и ново дело, поруџбина БЕМУС-а, „Математички сан“ Дамјана Јовичина.

Иако има тек 26 година, Јуриј Ревич концертира широм света од најраније младости- у Карнеги Холу је дебитовао 2009, у миланској Скали 2013, а затим су уследили наступи и у другим чувеним  дворанама као што су Берлинска филхармонија и Концертхаус (Берлин), Музикферајн и Концертхаус у Бечу, циришки Тонхале, Гевандхаус у Лајпцигу, Сала Чајковски у Москви...
Ревич је рођен у породици музичара, почео је да свира виолину у петој години, а у седмој је уписао Централну музичку школу при Москвском конзерваторијуму. Касније је студије наставио код Павела Верњикова у Бечу, где и данас живи.

Шта очекујете од наредног гостовања на БЕМУС-у?

Није први пут да долазим у Србију, захвалан сам на свим приликама за наступе које ми се пружају. Драго ми је што се враћам у Београд, радујем се следећем концерту и још једном сусрету са вашом публиком. Град ми се веома допада, има богат музички живот и висок квалитет музичког школовања.

Са којим изазовима се сусреће солиста у Паганинијевом Концерту за виолину и оркестар бр. 2 који ћете свирати у Београду?

Концерт представља велики изазов за извођача, технички је врло захтеван. Најпознатији је по свом последњем ставу “La Campanela“, светски позната мелодија која је аранжирана велики број пута за различите инструменте и ансамбле, коришћена у филмовима, као мелодија за звоно на мобилним телефонима итд.
Велико је искушење за музичара када треба да свира тако познату композицију која је изведена много пута. Изазов је унети нешто ново, показати своју индивидуалност и музикалност, а у исто време остати сконцентрисан на техничке аспекте извођења. Други став концерта је заиста леп, лирски, у њему виолина, на неки начин, имитира експресивност људског гласа.

У којој врсти музицирања највише уживате- солистичкој, камерној, наступима са оркестром?

У Немачкој највише наступам са оркестром и на реситалима, најчешће као члан дуа, то је моја страст. Волим да компонујем, као и да изводим нову музику, уживам да радим са композиторима на њиховим новим делима.

Улазнице за концерт Јурија Ревича и Симфонијског оркестра РТС су у продаји на благајни Коларчеве задужбине по цени од 600, 800 и 1000 динара.

Разговор са уметником водио Петар Алемпијевић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan