Најава програма 49. БЕМУС-а - од 11. до 20. октобра

На конференцији за медије, 12. септембра у Свечаној сали Скупштине града, представљен је програм 49. Београдских музичких свечаности, које ће се одржати од 11. до 20. октобра. Медијима су се обратили Светислав Божић, уметнички директор БЕМУС-а, Ивона Јевтић, секретар за културу града Београда, и Јелена Јанковић-Бегуш, музички уредник ЦЕБЕФ-а, извршног продуцента БЕМУС-а.
На овогодишњем Бемусу ће се одржати осам концерата и то у: Коларчевој задужбини, Свечаној сали Скупштине града и Етнографском музеју.
49. Бемус започиње наступом чувеног хорског ансамбла Глинка, а завршницу ће обележити Симфонијски оркестар РТС-а под диригентском палицом Бојана Суђића.
Коларчева задужбина и Скупштина града угостиће истакнуте солисте, мање ансамбле, али и Гудаче Светог Ђорђа, оркестар који слави велики јубилеј- 25 година рада. Њих овом приликом предводи виолиниста Јожеф Жига, концерт-мајстор Државног оркестра Брауншвајга. Својевремено један од најталентованијих младих музичара Југославије, Жига је своје прве уметничке успехе забележио баш у оквиру Бемуса 1989. године.
Познати београдски виолиста Дејан Млађеновић, професор ФМУ у Београду, спремио је праву музичку посластицу за публику Бемуса: концертно ће извести композиције за соло виолину Јохана Себастијана Баха на виоли, што је веома редак подвиг и у интернационалним оквирима.
Факултет музичке уметности из Београда обележиће 80 година постојања са два концерта. Традиционални концерт изворне народне музике приређујемо у сарадњи са Катедром за етномузикологију у сликовитом простору Етнографског музеја. Неке од највећих музичких звезда данашњице су закорачиле на велику концертну сцену управо у оквиру Бемуса, који и ове године пружа прилику младим извођачима да се представе публици - најбољи студенти ФМУ имаће сопствени целовечерњи наступ у Свечаној сали Скупштине града.
Поред хора Глинка, још један руски уметник ће увеличати Бемус - Александар Синчук, пијаниста познат по надахнутом извођењу Рахмањинова, за шта је награђен првом наградом на конкурсу Рахмањинов.
Славни шпански сопран Нурија Риал уз пратњу Едина Карамазова на гитари изводиће дела шпанских аутора- из пера Енрикеа Гранадоса, Мануела де Фаље и Исака Албениза. Овај концерт одржава се уз помоћ програма ПИЦЕ шпанске државне агенције Ацциóн Цултурал Еспаñола, која активно ради на ширењу шпанске културе.
На завршном концерту Бемуса, уз Симфонијски оркестар РТС-а, наступиће Јуриј Ревич, солиста на виолини. Овај талентовани младић је са само 26 годинаостварио завидну каријеру и освојио бројне награде - између осталог, престижну немачку награду Ецхо класик за откриће године 2016. Куриозитет је да ће свирати на виолини Страдивариус из 1709. коју му је уступила Фондација породице Гох.
На концерту ће такође премијерно бити изведена композиција Математички сан, коју је Бемус поручио од младог аутора Дамјана Јовичина. Поруџбину је, као и претходне године, подржао Сокој.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan