Затварање 48. БЕМУС-a, 1. новембар, Роман Симовић

roman simovic 01Затварање 48. БЕМУС, 1. новембар, Роман Симовић (виолина)

На Свечаном затварању 48. БЕМУС-а у организацији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕФ-а, у Коларчевој задужбини 1.11. у 20 часова, наступиће уметнички вођа и солиста Роман Симовић - виолина, уз солисту Милену Симовић - виола, са Оркестром Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Поред улоге концертмајстора чувеног Лондонског симфонијског оркестра, Роман Симовић често наступа као камерни музичар и солиста са највећим светским оркестрима и диригентима, међу којима су Валериј Гергијев, Антонио Папано, Данијел Хардинг, Кристијан Јарви, Јиржи Белохлавек и други. Остварио је гостовања је на водећим светским сценама као што су Бољшој театар и Конзерваторијум Чајковски у Москви, Маријински театар у Санкт Петербургу, Велика оперска кућа у Тел-Авиву, дворане Викторија у Женеви, Рудолфинум у Прагу, Барбикан у Лондону, Центар уметности у Сеулу, а редовно наступа и на наујгледнијим фестивалима класичне музике.

Роман Симовић ће после 11 година поново свирати на БЕМУС-у, и представиће се београдској публици на свечаном затварању фестивала, 1. новембра на Коларцу, као солиста и уметнички вођа Оркестра Школе за музичке таленте из Ћуприје, јединствене образовне институције такве врсте у нашој земљи, која постоји преко 40 година. На програму су композиције Бартока, Бетовена, и једно од најпознатијих Моцартових дела, Концертантна симфонијаза виолину, виолу и оркестар КВ 364, где ће, као солисткиња на виоли наступити Милена Симовић.

Концертантна симфонија је настала 1779. године, као резултат поигравања Волфганга Амадеуса Моцарта са, како и сам назив сугерише, жанровима симфоније и солистичког концерта, који се и прожимају у овој композицији. Солистичке деонице слободно размењују музички материјал, и углавном воде дијалог, свирајући наизменично, састајући се тек на крајевима одсека. Познато је да је виола била Моцартов омиљени инструмент те се нагађа да је њену деоницу писао за себе. Први став написан је класичном сонатном облику, са присутним драмско-лирским сукобом. Други, лагани став у ц-молу је у елегичном тону са неочекиваним мелодијским обртима, а Рондо финале у престо темпу показује Моцартову способност да музиком искаже животну радост.

Улазнице за концерт су у продаји на благајни Коларчеве задужбине по цени од 600, 800 и 1000 динара.

Oпширније о концерту

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan