Отварање 48. БЕМУС-а, 19. октобар

Драган Средојевић, прва виолина једног од најпрестижнијих музичких колектива на свету – оркестра Маријинског театра у Санкт Петербургу, наступиће на Свечаном отварању 48. БЕМУС-а, 19. октобра у Коларчевој задужбини, као солиста у Брамсовом Концерту за виолину и оркестар у Д-дуру, једном од највиртуознијих дела целокупног виолинског репертоара, заједно са Симфонијским оркестром РТС-а, под вођством диригента Бојана Суђића.
Познато је да је Јоханес Брамс (1833-1897) готово читав живот био опчињен Бетовеновим стваралаштвом. Брамсов једини концерт за виолину и оркестар, објављен 1878. године, представља директан омаж његовом великом узору. Главна карактеристика Концерта за виолину и оркестар јесте изузетно захтевна солистичка деоница, због које се дуго након премијере говорило да је ово „концерт против виолине“. Озбиљан карактер првом ставу даје почетна, драмска тема, а њој се супротставља лирска друга тема. Други став започиње у лирском раположењу, да би се у средишњем делу појавио немир који потом нестаје у репризи. Разиграни трећи став написан је у форми ронда, са основном темом која носи призвук мађарске народне музике.
У другом делу концерта публика ће имати прилику да чује последње симфонијско дело Петра Иљича Чајковског (1840-1893) – чувену Симфонију бр. 6 (познату и као ’Патетична’), коју је композитор написао 1893.године, и исте године дирговао њеним премијерним извођењем, девет дана пред смрт.

Улазнице за овај концерт налазе се у продаји на благајни Коларца, по цени од 600, 800 и 1000 динара.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan