Александар Маџар 10. новембра на БЕМУС-у

|||| |||| ||||

 

Посебан доживљај за публику БЕМУС-а биће наступ славног и многима омиљеног пијанисте Александра Маџара 10. новембра на Коларцу у оквиру 53. БЕМУС-а, којим ће отпочети своју серију од осам концерата посвећених свим Бетовеновим сонатама.

На програму концерта у среду биће Бетовенове композиције – Соната за клавир оп. 2 бр. 1, 2 и 3, Дијабелијеве варијације, оп. 120.

Александар Маџар је рођен у Београду, где је почео да учи клавир код Гордане Малиновић. Студирао је у класама Арба Валдме, Елисо Вирсаладзе и Данијела Блументала у Новом Саду, Београду, Москви и Бриселу. Победник је такмичења у Женеви (1986) и у Болцану („Феручио Бузони”, 1989), а у Лидсу (1996) је освојио трећу награду. Поводом освајања награде на Такмичењу пијаниста у Лидсу, критичар Тајмса је описао Маџара као „најмаштовитијег музичара међу финалистима”. Након овог успеха његова каријера је вртоглаво напредовала, пре свега на британској музичкој сцени, где је као веома тражени солиста наступао с Краљевском филхармонијом, Би-Би-Сијевим оркестрима Велса, Шкотске и Белфаста, Филхармонијом Би-Би-Сија, као и Шкотским камерним оркестром.

Концертирао је широм Европе и Азије под диригентским вођством Пава Берглунда, Ивана Фишера, Пава Јарвија, Либора Пешека, Андреа Превина, Андриса Нелсонса, Марчела Виотија...

Свирао је и као солиста с Берлинском филхармонијом, Европским камерним оркестром, радијским оркестрима Келна и Франкфурта, с Чешком филхармонијом, Београдском филхармонијом, Националним оркестром Белгије, Будимпештанским фестивалским оркестром, Штутгартском филхармонијом.

У камерном музицирању партнер му је виолиниста Иља Гринголц, као и сопран Јулијане Банзе, с којом је наступао у Билбаоу, Валенсији и Лисабону. Врло је запажена била и Маџарова велика аустралијска турнеја септембра 2017. са изванредним немачко-француским виолончелистом млађе генерације Николасом Алтштетом на фестивалу „Musica viva”. Био је то сјајни наставак инспиративне сарадње двојице уметника започете у Сиднеју на истој манифестацији 2015.

Александар Маџар је одржао бројне реситале у Европи, Америци и Азији, међу којима су и концерти у Берлину, Паризу, Лондону, Бриселу, Фиренци, Амстердаму, Београду, Хагу, Милану, Хамбургу, Прагу, Бостону. Остварио је турнеје у Јапану, Кини, САД и Колумбији, учествовао на бројним фестивалима, као што су: БЕМУС и НОМУС, Фестивал Иве Погорелића, затим фестивали у Бад Кисингену, Шлезвиг-Холштајну, Бад Верисхофену, Вербијеу, Руру, Давосу, Салцбургу, Алдебургу, Луцерну. Још увек се памти његов последњи наступ на 44. БЕМУС-у 2012, када је извео шест Бахових партита.

Бави се педагошким радом на Високој школи за музику у Берну и на Краљевском фламанском конзерваторијуму у Бриселу.

Концерт се реализује у сарадњи са Коларчевом задужбином.

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

© 2021 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan