У суботу и недељу на 53. БЕМУС-у, бесплатни концерти

|||| |||| ||||

 

 

Поклонике хорске уметности на 53. БЕМУС-у у суботу, 6. новембра, очекује концерт Црквене певачке дружине „Бранко'' из Ниша у крипти Храма Светог Саве, под управом диригента Саре Цинцаревић. На програму су дела духовне музике. Улаз је слободан.

Црквена певачка дружина Бранко'' основана је 1887. године при Саборном храму Свете Тројице у Нишу. Хор је добио име по Бранку Радичевићу, чувеном песнику српског романтизма. Из дуге и бурне историје хора издвајају се наступи између два светска рата по читавом Балкану, којима проноси славу српске хорске музике. У истом периоду хор је постао носилац ордена Светога Саве трећег степена, дуката краља Александра Карађорђевића и дружинске заставе краља Петра II Карађорђевића, док су неки од почасних чланова Дружине били и С.С. Мокрањац, С. Бинички, Ј. Маринковић, А. Шантић и Б. Нушић.

После Другог светског рата хор је дуже од 40 година био ван токова друштвеног живота, непрекидно истрајавајући у својој основној намени у виду појања на богослужењима. Деведесетих година прошлог века ансамбл је потпуно обновљен. Током последњих 30 година наступао је у Белорусији, Украјини, Русији, Бугарској, Словенији, Републици Српској, Хрватској, Црној Гори, Великој Британији, Луксембургу, Белгији и многим другим земљама. Добитник је многих награда и учесник многобројних фестивала, од којих су неки и „Међународни фестивал православног појања” у Минску (Grand Prix), „Дани црквене музике“ у Хајновки (Grand Prix), „Мокрањчеви дани” у Неготину (прво место на Натпевавању на 40. „Мокрањчевим данима”), БЕМУС у Београду, НИМУС у Нишу, „Интернационалне хорске свечаности” у Нишу.

Хор „Бранко'' је учествовао на устоличењу два српска патријарха у Пећи – патријарха Павла и патријарха Иринеја. Добитници су Ордена Светог Саве првог степена, највишег одликовања Српске православне цркве. Од 2009. године Црквена певачка дружина „Бранко'' организује Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт'' у Нишу, који се одржава бијенално и на коме је гостовало преко 150 ансамбала из читавог света.

Сара Цинцаревић рођена је у Призрену, у свештеничкој породици Тимотијевић. У истом граду стекла је основно музичко образовање. Већ као петнаестогодишња девојчица дириговала је дечјим хором православне цркве у Ђаковици. Музичко образовање наставља у Средњој музичкој школи „Мокрањац” у Београду. У том периоду дириговала је подмлатком Првог београдског певачког друштва. Од 1990. године налази се на челу Нишке црквене певачке дружине „Бранко”. Захваљујући њеном залагању и професионалном ауторитету хор „Бранко” је не само ревитализован и подмлађен ученицима, студентима, интелектуалцима и уметницима, већ је у протеклим деценијама остварио изузетне резултате, уз бројне запажене наступе у земљи и иностранству. Сара Цинцаревић је 2008. одликована орденом Св. апостола Павла, митрополије Верије, Наусе и Камбаније Грчке православне цркве. У периоду од 2010. до 2013. године била је члан жирија међународног фестивала „Дани црквене музике” у Хајновци (Пољска). Селектор је Међународног фестивала хорске духовне музике „Музички едикт” у Нишу од његовог оснивања, дугогодишњи члан Савета „Интернационалних хорских свечаности” у Нишу и Савета „Мокрањчевих дана” у Неготину.

 


 

У недељу, 7. новембра на БЕМУС-овом подијуму младих у Коларчевој задужбини, у 20.00 часова наступа виолиниста Петар Пејчић са пијанисткињом Наталијом Младеновић. Бесплатне улазнице могу се преузети на благајни Коларца.

Петар Пејчић је рођен 2002. године у породици музичара. Почео је да свира виолончело са четири године. Након својих музичких почетака у Београду, преселио се у Немачку 2017. године, где је студирао на Високој школи за музику и драму „Феликс Менделсон Бартолди” у Лајпцигу у класи професора Петера Брунса. Добитник је бројних награда на националним и међународним такмичењима. Освојио је „АЕNА Special Prize” на реномираном такмичењу „Пабло Казалс” у Шпанији 2020. године, другу награду на Међународном такмичењу „Ана Кул” у Аустрији 2020. године и трећу награду на Такмичењу универзитета на којем је студирао 2019. године. Остале награде и признања: „ArtLink Société Générale” – Најперспективнији млади музичар за 2018; Добитник је прве и специјалне награде на Државном такмичењу у Србији (Београд 2010, 2012, 2014, 2016).

Први солистички концерт одржао је са девет година у Београду, а после тога је наступао са концертима и реситалима у Србији, Словенији, САД, Русији, Швајцарској, Француској, Немачкој и многим другим земљама. Као солиста, наступао је са оркестрима као што су Филхармонија из Граца, Симфонијски оркестар РТС, Оркестар „Станислав Бинички”, Београдски камерни оркестар „Љубица Марић”, Камерата Балканика, итд. Похађао је мајсторске курсеве код Давида Герингаса, Франса Хелмерсона, Ивана Монигетија, Јозефа Шваба, Јана Фоглера, Иштвана Вардаија. Из жеље да прошири своје музичке хоризонте, сарађује са кореографом Јакопом Годанијем и са плесном трупом „Дрезден Франкфурт". Рад „BACH OFF!” представља нови поглед на однос између музичара и плесача. Године 2020. преузео је улогу амбасадора Фондације „Пабло Казалс”. Стипендиста је Међународне музичке академије у Лихтенштајну, фондације Јехудија Мењухина „Live Music Now”, фондације „The Freunde Junger Musiker", фондације „Dr. Hübner”. Године 2021. Фондација „Peter Klöckner" доделила му је стипендију „Günter Henle". Петар свира на виолончелу Штефан фон Бер (2012, Париз), које му је уступила на коришћење фондација „Deutsche Stiftung Musikleben”.     

Наталија Младеновић је почела да учи клавир са пет година у Самари (Русија). Од своје једанаесте године похађала је Централну средњу специјану музичку школу при Конзерваторијуму Чајковски у Москви, где су њени професори били Владимир Буњин и Анатолиј Рјабов. Са седамнаест година је примљена на Московски државни конзерваторијум „Чајковски”, где је студирала у класи Ларисе Дједове, Ирине Осипове и Јевгенија Малињина. Дипломирала је 1996. године са одличним успехом и стекла звање магистра уметности. Добитник је награда на Међународним такмичењима „Петар Коњовић” у Београду и „Рубинштајн” у Паризу.

Наступала је широм некадашњег Совјетског Савеза, Немачке, Швајцарске, Француске, Бугарске, Данске, Црне Горе, Хрватске… Као солиста наступала је са оркестром Самарске филхармоније и оркестром РТС-а, под управом Ангела Шурева и Бојана Суђића. Учествовала је у извођењу опере „Зора Д.” и „Маратонци” Исидоре Жебељан. Сарађивала је са истакнутим челистима, као што су: Кирил Родин, Стефан Попов, Ксенија Јанковић, Минео Хајаши, Александар Бузлов, Марк Копе и виолинистима: Сретеном Крстићем, Матејом Маринковићем, Јованом Колунџијом, Ли Чуан Ђином, Драганом Лауфорд, Раул Гарсија Марианом и Срђаном Грујићем. Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, НОМУС, НИМУС, међународном „Чело фесту”, Међународној трибини композитора. Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности у Београду.

 

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

© 2021 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan