Објављен је програм 53.Београдских музичких свечаности

 

Звезде класичне музике стижу на овогодишње 53. издање Београдских музичких свечаности - БЕМУС које се одржава од 1. до 13. новембра у неколико концертних простора у Београду. Публика ће имати прилику да ужива у програмима уживо уз све важеће епидемиолошке мере.

 

БЕМУС отвара суперстар концертних подијума, грузијска пијанисткиња Катја Бунијатишвили, 1. новембра на Коларцу, којој се придружује Београдска филхармонија под управом канадског диригента Марка Паризота. Славна уметница, која се први пут представља београдској публици, наступа и 3. новембра са All Stars поставом коју ће, поред ње, чинити њени пријатељи и реномирани музичари Хачатур Алмазјан – виолина (познат и по томе да је радио на музици филма „Млечни пут“ Емира Кустурице), Храчја Аванесјан – виолина, Адријен Боасо – виола и Нарек Хахназарјан – виолончело, изводећи ремек-дела камерног музичког репертоара.

 

Симфонијски оркестар и Хор Радио телевизије Србије под диригентским вођством Бојана Суђића наступиће у Коларчевој задужбини 4.11. заједно са харизматичним баритоном Томасом Хемпсоном, који наступа у највећим светским оперским кућама и познат је као “најбољи Фигаро на свету”. Гошће на концерту биће сопрани Александра Јовановић и Драгана Радаковић.

 

Коларац ће 5.11. бити и место одржавања концерта камерног ансамбла „13 гудача“ на коме ће наступити руски виолончелиста Денис Шаповалов, који је био гост Београда пре десетак година у оквиру Чело Феста. Шаповалов се представља у двострукој улози композитора/аранжера и солисте на два инструмента – класичном и електричном виолончелу, те ће у првом делу програма уз класичан репертоар представити београдској публици и свој ‘Бравурозни концерт’, док ћемо у другом делу слушати његове оригиналне обраде нумера групе Пинк Флојд.
Поклонике хорске уметности очекује концерт Црквене певачке дружине ''Бранко'' из Ниша у крипти Храма Светог Саве, 6.11, под управом диригента Саре Цинцаревић.

 

Део БЕМУС-а биће и Оркестар Опере и театра Мадленијанум, који ће у својој матичној дворани одржати концерт 8.11. под диригентском палицом Дејана Савића. Као солисткиње, наступиће виолинисткиња Кандида Томпсон, Шкотланђанка која предводи Амстердам Синфониетта оркестар, и наша позната виолончелисткиња Ксенија Јанковић.

 

Посебан доживљај за публику БЕМУС-а биће наступ славног пијанисте Александра Маџара 10.11. на Коларцу, којим ће отпочети своју серију од осам концерата посвећених свим Бетовеновим сонатама.

 

За званично затварање БЕМУС-а предвиђен је програм који представља прави поглед ка будућности, јер ће се 12. и 13. новембра у Малом позоришту Душко Радовић извести опера за децу под називом "Дечја соба" Миленка Живковића, настала према причама Десанке Максимовић, коју ће представити Музичко-оперско-театарска организација МОТО. Ова опера изведена је први и једини пут пре седамдесет година, фебруара 1941, а њен даљи живот на сцени прекинуо је Други светски рат.

 

Традиционално, у плану је БЕМУС на бис 14.11. у Коларчевој задужбини када ће други концерт свог осмоделног серијала извести чувени пијаниста Александар Маџар.

 

Организатор БЕМУС-а је Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ, а избор програма начинио је уметнички директор Бојан Суђић. Реализацију овогодишњег Бемуса омогућили су Град Београд – Секретаријат за културу, као оснивач манифестације, и Министарство културе и информисања Републике Србије. Улазнице за концерте БЕМУС-а могу се набавити на благајнама дворана у којима се програми одржавају.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОГРАМ 53. БЕМУСА

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

© 2021 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan