Премијера опере за децу „ДЕЧЈА СОБА“ на 53. БЕМУС-у

|||| |||| ||||

 

На програму 53. БЕМУС-а, 12. и 13. новембра, са почетком од 20 сати у Малом позоришту „Душко Радовић” премијерно ће бити изведена опера за децу композитора Миленка Живковића по тексту Десанке Максимовић.

„Дечја соба“ је прва дечја опера која је у класичној оперској форми написана у Србији. Извдена је фебруара 1941. године. Дело јединствених вредности, рад је два великана српске уметности, и показатељ je напредног мишљења и високог развоја српске уметничке сцене, која је у првој половини XX века ишла у корак са најсавременијим уметничким стремљењима у Европи.

Ове године се навршава 120 година од рођења Миленка Живковића, чији су значај и дело неправедно запостављени у нашој средини, а на 53. БЕМУС-у извођење „Дечје собе” биће подсетник на његов немерљив допринос у стварању музичке и сценске уметности у Србији.

Опера „Дечја соба” компонована је по мотивима истоимене кратке приче наше књижевнице Десанке Максимовић и представља не само прве кораке композиторске праксе усмерене на најмлађу публику у Србији у четвртој деценији XX века, већ и прави бисер опуса Миленка Живковића и наше културне баштине.

Конципирано скоро као „дидактичо средство“ састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе у свет опере. Низ занимљивих слика заправо третира свакодневне теме из живота једне породице из угла родитеља, али и из угла деце, уз искорак, како је очекивано када су деца у питању, у помало фантазмагорични свет. Четворо деце супротставља се досадним свакодневним ритуалима и захтевима родитеља. Њихова непресушна жеља за игром води их у шумски свет патуљака и животиња, где владају песма и игра. Продор бајке у реалност, те дечја игра која се супротставља наметнутом, наводе на размишљање о односу свакодневнице према игри и слободи, као и на то како да се на атрактиван и забаван начин деци приближе традиционалне вредности.

Идеја за реконструкцију и извођење овог дела је произашла из пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!”, који Удружење МОТО (Музичко-оперско-театарска организација) и Мало позориште „Душко Радовић” реализују под покровитељством Креативне Европе. Пројекат има за циљ повезивање и усавршавање младих оперских уметника, промовисање оперске уметности и стварање нове публике, уз пожртвован рад младих школованих певача, редитеља, диригената, инструменталиста, сценографа, кореографа, а уз менторство афирмисаних уметника. Извођење укључује и дечји хор, који је понос целокупног анасамбла. На овај начин пројекат ће допринети  развоју српске оперске уметности кроз креативну снагу нове генерације оперских уметника и њихову младалачку енергију која ће, уз савремен приступ, васпитавати нову публику и вратити сјај оперској уметности код нас.

Опера траје око 40 минута и наменена је деци од четири године до виших
разреда основне школе.

„ДЕЧЈА СОБА“

Композитор: Миленко Живковић
Либрето: Десанка Максимовић
Диригент: Милан Недељковић
Редитељи: Наталија Станковић и Матеја Ђедовић / ментор: Борис Лијешевић

Компанија „Балет Младих” Института за уметничку игру / кореографи: Мила
Стијак и Ана Бошковић
Хор Дечјег културног центра: „Наћи своју звезду” / диригент: Снежана
Деспотовић
Солисти Музичке школе „Војислав Вучковић” / класа проф. Маја Ђокић

Улоге тумаче полазници пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!”
Мама: Биљана Јовановић
Тата: Борис Папак
Прво дете: Оливера Кривокућа
Друго дете: Исидора Богдановић
Треће дете.: Сара Ристић
Четврто дете: Мина Николић

Оркестар: полазници пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!” и професионални музичари

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan