52. Београдске музичке свечаности БЕМУС

Дванаест врхунских концерата светских и домаћих музичара, у широкој палети уметничке музике – од бечке класике до узбудљивих спојева са поп, џез и изворном музиком – чине овогодишње 52. Београдске музичке свечаности (БЕМУС).

 

Препознајући све тешкоће и неизвесности актуелног тренутка, организатор БЕМУС-а Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ), уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, определио се за уобичајени формат фестивала са концертима ‘уживо’, у одговору на уочено засићење публике разним ‘онлајн’ садржајима. Уколико епидемиолошка ситуација буде дозволила, наш најстарији музички фестивал биће одржан од 1. до 13. новембра у Београду, 52. пут у непрекинутом низу, уз поштовање свих прописаних мера безбедности и са смањеним капацитетом гледалишта.

 

У избору уметничког директора Бојана Суђића, Београдске музичке свечаности отвориће прослављена аргентинска пијанисткиња Марта Аргерич, наступом на Коларцу у пратњи Симфонијског оркестра РТС са диригентом Лусом Гореликом.

 

Две гала оперске вечери резервисане су за звезде интернационалних оперских сцена, тенора и диригента Хозеа Куру, односно сопрана Марију Гуљегину.

 

Бемус ће посетити „стари знанци“ наше публике, реномирани солисти као што су пијанисткиња Јасминка Станчул, флаутисткиња Ирена Графенауер, виолиниста Сретен Крстић, али и врхунски музичари млађе генерације као што је виолинисткиња Сојанг Јун из Јужне Кореје.

 

Биг бенду РТС придружује се квартет интернационалних солиста у несвакидашњем извођењу опере „Тоска“ Ђакома Пучинија. Фестивал затвара Београдска филхармонија, коју предводи познати диригент Ханс Граф.

 

Као омаж композиторки и академику Исидори Жебељан (1967 – 2020), Симфонијски оркестар РТС извешће две њене композиције, укључујући и премијеру остварења „Услиши, Исусе, молитве моје“ са гошћом, сопраном Анетом Илић.

 

Годишњица Лудвига ван Бетовена биће обележена извођењем његових симфонија, клавирских концерата и увертира, али и камерне музике за различите саставе. Концерт традиционалне музике у оригиналним интерпретацијама Браће Теофиловић шири жанровску лепезу овогодишњег програма.

У знак подршке Коларчевој задужбини, највећи део програма 52. БЕМУС-а одвија се управо у овој дворани, док ће по један програм бити одржан у Комбанк дворани и Мадленијануму.

 

Улазнице се продају на благајнама дворана у којима се концерти одржавају, а детаљније информације о програмима на 52. БЕМУС-у су на сајту бемус.рс и друштвеним мрежама.

 

Бемус се реализује под покровитељством Града Београда – Секретаријата за културу, а подршку је пружило и Министство културе и информисања.

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan