11. новембар, Коларчева задужбина у 20.00
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС
Диригент БОЈАН СУЂИЋ
Солиста ЈАСМИНКА СТАНЧУЛ, клавир
Исидора Жебељан – „Исцели, Исусе, ране моје“, за сопран и симфонијски оркестар – премијера (солиста: Анета Илић, сопран)
Лудвиг ван Бетовен – Концерт за клавир бр. 3 у це-молу, оп. 37
Лудвиг ван Бетовен – Симфонија бр. 7, у А дуру оп. 92
Улазнице: 1000 дин.

 

Пијанисткиња ЈАСМИНКА СТАНЧУЛ захваљујући свом изузетном таленту и посебном афинитету према музици Лудвига ван Бетовена, већ на почетку професионалне каријере освојила је Прву награду на Међународном такмичењу „Бетовен” у Бечу, која ју је винула у сам уметнички врх и сарадњу као солисткиње с изванредним светским оркестрима: Бечки симфоничари, Камерата „Салзбург”, Оркестар „Брукнер” из Линца, Оркестар краљевске филхармоније (Лондон), Симфонијски оркестар Бурнемута, Оркестар „Бетовен” из Бона, филхармоније из Штутгарта, Есена, Нирнберга, Виртемберга, Берлински симфонијски оркестар, Прашка, Загребачка, Варшавска, Санктпетербуршка, Лосанђелеска, Словеначка и Београдска филхармонија, Мађарска национална филхармонија, Естонски национални симфонијски оркестар, Париски оркестар, Токијски, Сиднејски, Питсбурски и Медисонски симфонијски оркестар, Аустралијски камерни оркестар, Словенска филхармонија из Братиславе. Често је наступала и с највећим светским диригентима Данијел Гати, Фабио Луизија, Николас Алексејев, Семјон Бичков, Ашер Фиш, Адам Фишер, Ханс Граф, Лорин Мазел, Еса Пеке Салонен, Курт Зандерлинг, Хорст Штајн, Јук Пеке Сарасте, Бруно Вајл, Казуши Оноа, Александар Марковић. Честа је гошћа значајних фестивала и редовно концертира с диригентом Густавом Куном на Тиролском фестивалу „Ерл”. Пијанисткија с нарочитим афинитетом за камерну музику, редовна је чланица Брамсовог трија из Беча, блиска је сарадница и Бечког гудачког квартета, често музицира у дуу с виолинистима Кристијаном Алтенбургером, Јулијаном Рахлином, Николајом Знајдером, виолончелистом Францом Бартоломејом и још многим реномираним интерпретаторима. Предаје на Музичкој академији у Љубљани (2013) и редовни професор на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу (2019).
Њени најновије објављени дискографски записи остварени за аустријску издавачку кућу „Цол легно” обухватају Бетовенов Први и Пети клавирски концерт и Моцартове концерте КВ 271 и КВ 595.

 

Маестро Бојан Суђић, најистакнутије диригентско име у српској музици данашњице, већ више од једне деценије, од 2006. године, налази се на месту уметничког директора Музичке продукције РТС и шефа диригента реномираних ансамбала - Симфонијског оркестра РТС и Хора РТС. Исте године постао је и професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду и шеф диригент Симфонијског оркестра ове институције.
Уметничку активност започео је са 19 година, изграђујући се на изузетно сложеном и богатом репертоару симфонијске, хорске, оперске и балетске музике. Данас је препознатљив и по концертима на којима је на сцени окупио преко петстотина извођача, у извођењу Осме симфоније Густава Малера, Берлиозовог и Вердијеог Реквијема, Орфове Кармине Буране и других дела, као и по концертима које је одржао пред изузетно великим аудиторијумом од више хиљада људи, чији је циљ да се уметничка музика приближи широкој публици.
Маестро Суђић посебно је посвећен промоцији савремене музике. Дириговао је премијерна извођења бројних дела домаћих и светских композитора, од којих су му многа била и посвећена. Посебно је окренут промоцији најбољих младих уметника, дајући им значајно место у оквиру концертних сезона ансамбала Музичке продукције.
Од победе на Југословенском такмичењу у Загребу (касније такмичењу „Ловро фон Матачић“), 1989. године, професионална каријера маестра Бојана Суђића проширује се на Европу и Латинску Америку, где је остварио сарадњу са преко педесет оркестара и преко десет хорова. Поред Хелсиншке и Новосибирске филхармоније, Симфонијских оркестара из Одензеа, Туркуа, Клагенфурта, Хелсиншке опере и многих других еминентних ансамбала, Суђић је већ десет година стални гост диригент Црногорског симфонијског оркестра и „OFUNAM“-а из Мексика.
Током пет година деловао је као резиденцијални диригент Краљевске опере у Стокхолму, где је дириговао више од 150 представа. У каријери бележи и звања шефа диригента и генералног музичког директора Опере Народног позоришта у Београду, као и сталног госта диригента Београдске филхармоније. Од наредне сезоне, 2018/19, маестро Бојан Суђић постаће главни гост диригент „UNIMI“ оркестра из Милана.
Сарађивао је са најистакнутијим светским уметницима, међу којима су Максим Венгеров, Вадим Рјепин, Најџел Кенеди, Иво Погорелић, Денис Мацујев, Николај Лугански, Мишел Бероф, Шломо Минц, Емануел Паи, Жељко Лучић и други.
Домаћа стручна критика дефинисала га је као „Водеће диригентско име у српској музици“ (Соња Маринковић, Београд), а један од критичара из иностранства између осталог је истакао: „Он је природни таленат са изузетним стилом и са једном од најлепших техника које сам икада видео" (Матс Лиљерос, „Huvudstadsbladet“, Хелсинки).

 

Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије (1937) делујe дуже од седам деценија, представља стуб музичке делатности радија и телевизије у Србији, али има и развијену концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, посебно неговањем српске музичке баштине. Ансамблом су, уз најзначајнија гостујућа диригентска имена, у својству шефа-диригента руководили најзначајнији музички посленици – Михајло Вукдраговић, први руководилац оркестра, потом Стеван Христић, Крешимир Барановић, Боривоје Симић, Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски, Владимир Крањчевић, Милен Начев и Давид Порселајн. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент Оркестра је Бојан Суђић, који је своју уметничку каријеру управо и почео 1985. године радом са Хором РТС, а 1989. године са Симфонијским оркестром. Ансамбли Музичке продукције РТС су наступали на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварили су и успешне турнеје у Енглеској, Италији, Француској, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Шпанији, Грчкој, Русији, Румунији, Мароку, Црној Гори и Хрватској.
Осим архивирања концертних снимака чији су програми углавном наменски конципирани, оркестар је остварио и велики број студијских снимака међу којима највише има композиција домаћих аутора (југословенских и српских) и савремене музике, а са домаћим солистима. Током рада програмски циљеви нису се битно мењали: квалитетно (најчешће премијерно) извођење и снимање остварења домаће музике (историјске и савремене), премијерно представљање оних остварења светске уметничке баштине која до тада нису била заступљена на нашим концертним подијумима, посебно монументална вокално-инструментална, симфонијска и а капела дела. На тој линији изградње највиших извођачких професионалних стандарда и остварења надахнутих оригиналних креација нашли су се и пројекти остварени у последњих десет година рада под уметничким руководством маестра Бојана Суђића. Осим установљавања концертних сезона и учесталијег извођења капиталних дела светске музичке баштине, ансамбл је задржао своје усмерење ка интерпретацији и снимању дела српских композитора, попут композиција Василија Мокрањца, Љубице Марић, Константина Бабића, Владана Радовановића, Рајка Максимовића, Дејана Деспића, Властимира Трајковића, Милана Михајловића, Ивана Јевтића, Зорана Ерића, Југослава Бошњака, Растислава Камбасковића, Вере Миланковић, Светислава Божића, Исидоре Жебељан, Ивана Бркљачића, Александра Симића, Александра Седлара, Зорана Мулића, и многих других, као и класика српске музике Петра Коњовића, Стевана Христића, Марка Тајчевића, и других.

 

plakat 54. BEMUS

55 Бемус - ко је ко

 55. БЕМУС 2023.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јелена Михаиловић, члан
Оља Џејкобс, члан
Јован Колунџија, члан
Милена Николић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Маринковић

 

Продуцент
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Организатори
Војислав Милин, Саша Ненадовић, Петар Алемпијевић, Ненад Адамовић

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Протокол

Јелена Лунић

 

Рачуноводство
Марина Василић, Катарина Радовановић, Данијела Ранђеловић, Александра Радоњић Лукић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Преводи
Ивана Шоботовић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Продукција штампе

Дарија Андрић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan