РАМОН ВАРГАС

Среда, 17.10.2018, Коларчева задужбина у 20.00
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР И ХОР РТС
Диригент БОЈАН СУЂИЋ
Солиста РАМОН ВАРГАС, тенор
Програм: Леонард Бернштајн - Прича са Западне стране, Чичестерски псалми
Оперске арије
Цене 1.400, 1.800, 2.200

 

Програм:

Леонард Бернштајн:

Прича са Западне стране, симфонијске игре

Чичестерски псалми

(поводом обележавања 100 година од рођења композитора)

Волфганг Амадеус Моцарт: Увертира из опере „Дон Ђовани“

Il mio tesoro, арија Дон Отавија из опере „Дон Ђовани“

Гаетано Доницети: Una furtiva lagrima, арија Неморина из опере „Љубавни напитак“

Франческо Чилеа: Интермецо из опере „Адријана Лекуврер“

Lamento di Federico, арија Федерика из опере „Арлежанка“

Ђузепе Верди: O fede negar potessi, арија Родолфа из опере „Лујза Милер“

Шарл Гуно: Увертира из опере „Ромео и Јулија“

L'amour! L'amour ... Ah leve toi soleil, арија Ромеа из опере „Ромео и Јулија“

 

Рамон Варгас је један од водећих и најтраженијих тенора данашњице.
Рођен је у Мексико Ситију као седмо од деветоро деце. Почео је да пева у 9. години, а касније је учио певање на Институту Кардинал Миранда. После победе на Националном такмичењу певача Карло Морели 1982. године, осваја и прву награду на Такмичењу тенора Енрико Карузо у Милану 1986. године. Сели се у Аустрију где завршава студије певања у Школи при Бечкој опери, под вођством Леа Милера. Одлука да буде самостални уметник 1990. године води га до истакнутог педагога Родолфа Челетија у Милану, који је од тада његов ментор.
Међународни деби Рамона Варгаса био је 1992. године када га је њујоршка Метрополитен опера позвала као замену за Лучана Паваротија. Уследио је и деби у Скали наредне године где је наступио у улози Фентона у опери „Фалстаф“, под управом Рикарда Мутија. Данас са успехом наступа у свим водећим светским оперским кућама као што су: Ковент Гарден, Миланска Скала, Метрополитен опера, Краљевски театар у Мадриду, Бечка државна опера, Театро Колон у Буенос Аиресу, Опера Бастиља у Паризу, Опера Сан Франциска...
Поред завидне оперске каријере профилисао се и као надахнути концертни певач, са широким репертоаром који иде од италијанских песама класике до романтичарског немачког лида и песама француских, мексичких и шпанских композитора 19. и 20. века. Године 1998. приредио је незабораван реситал у Скали, а његово извођење популарних мексичких песама је дочекано са одушевљењем на великим концертима широм Европе и Мексика.
Последњи наступи обухватају водеће тенорске роле у операма „Јерусалим“ на Вердијевом фестивалу у Театро Ређо у Парми, „Дон Карлос“ у Бечкој државној опери и Циришкој опери, „Лучија од Ламермура“ у Хамбуршкој државној опери и опери у Мексико Ситију, „Симон Боканегра“ у Театру Шанзелизе, Опери Монте Карла, Бечкој државној опери, Великом театру Лисеу у Барселони, „Хофманове приче“ у Париској опери и „Дон Ђовани“ у Метрополитену.
Рамон Варгас у Београд стиже после наступа у Опери Лос Анђелеса у насловној улози опере „Дон Карлос“ коју тумачи уз Пласида Доминга, а одмах након Београда појавиће се у продукцији „Бала под маскама“ у Бечкој државној опери.

 

Mаестро Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције Радио телевизије Србије. Ради и као редовни професор и шеф диригент Симфонијског оркестра Факултета музичке уметности у Београду.
Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања. Интензивно наступа на домаћим и иностраним сценама.
Од 1992. године је стални диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално симфонијских остварења светске и домаће баштине, од којих значајан број чине премијерна извођења. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије.
Сарађивао је од 1989. године и са Београдском филхармонијом и са тим ансамблом у својству сталног госта диригента био на турнеји у Кини, наступао на БЕМУС-у и дириговао бројним концертима на којима су, поред осталих, свирали и Најџел Кенеди и Максим Венгеров. Круну те сарадње представља ЦД са делима Сергеја Рахмањинова.
Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи ансамбл Опере Народног позоришта у Београду, а у сезони 1999/2000. био је његов шеф-диригент. Генерални музички директор Опере био је 2004/2005. Бојан Суђић постаје гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму 1998. године, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2000. године.
Наступајући са различитим ансамблима, маестро Суђић остварује мисију представљања нових дела домаћих аутора и мање познатих или због комплексности ређе извођених остварења из светске историјске баштине. Од поновног доласка у РТС на место уметничког директора и шефа диригента 2005. године, Бојан Суђић континуирано шири и репертоар Симфонијског оркестра и Хора РТС, добијајући признања музичке јавности за високи квалитет остварених концерата и снимака.

 

Симфонијски оркестар РТС један је од најрепрезентативнијих оркестарских ансамбала у Србији. Основан 1937. године, у оквиру Радио Београда, од самих почетака имао је профилисане уметничке правце деловања, усмерене ка афирмисању и неговању националне музичке баштине, али и капиталних дела светске литературе.
Оваква програмска политика, коју је утемељио први диригент, Михаијло Вукдраговић, задржана је и током више од седам деценија дуге извођачке праксе, коју су својим радом обележили шефови-диригенти Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски и Бојан Суђић, који је од 2005. па до данас његов уметнички директор.
Кроз историју, сарадњу са оркестром су остварили најзначајнији домаћи и инострани уметници, солисти и диригенти. Наступао je на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварио је и успешне турнеје по Европи и Африци. У Звучном архиву Радио Београда трајно је архивирано више стотина снимака, од којих су многи објављени на неколико десетина носача звука.
За велике успехе у културној и уметничкој мисији, а обележавајући 70-годишњицу од оснивања, заједно са својим шефом-диригентом Бојаном Суђићем, Симфонијски оркестар РТС је 2008. године добио и признање „Изванредни златни беочуг“. Добитник је и годишње награде ревије „Музика Класика“ за најбољи оркестарски ансамбл за 2013. годину.
Симфонијски оркестар РТС данас је модерни ансамбл, који делује у оквиру Музичке продукције РТС, и прати светске тенденције у интерпретацији музике. Његов репертоар обухвата значајна симфонијска, концертна и вокално-инструментална дела домаће и иностране литературе. У својој историји премијерно је извео многа дела истакнутих савремених домаћих стваралаца различитих генерација, од којих су му нека и посвећена. На програму се налази и оперска и оперетска литература, као и музика популарних жанрова. Активно је присутан на концертним подијумима, у медијима и у оквиру значајних друштвених догађаја, позиционирајући се као престижни извођачки апарат спреман за највише уметничке домете.

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

.

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search