Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|||| Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|||| |||||||||||

 

 

Среда, 2. новембар у 20:00 часова

Коларчева задужбина

РУМУНСКИ НАЦИОНАЛНИ КАМЕРНИ ХОР МАДРИГАЛ – МАРИН КОНСТАНТИН“

АНА УНГУРЕАНУ, диригент

Цена улазнице: 600 динара

 

Програм:

Орландо ди Ласо - Matona mia cara

Ерасмус Видман - Wohlauf ihr Gäste

Пјер Боне - Francion vint l`autre jour

Франческо Ландини - Ecco la primavera, удараљке: Емануел Пецингина и Георгијан Илије

Жоскен де Пре - El grillo

Балтасаре Донати - Gagliarda

Жак де Верт - Un jour je m`en allais

Хуан дел Енсина - Fata la parte

Гијом Костелеј - Mignonne, allons voir si la rose

Томас Морли - Now is the Month of Maying

Јохан Херман Шајн - Wenn Filli ihre Liebesstrahl

Томас Вилкис - On the Plains

Ханс Лео Хаслер - Tanzen und springen, удараљке: Емануел Пецингина и Георгијан Илије

Витаутас Мишкинис - Cantate Domino

Бернардо Занети - Pater noster

Арво Перт - Богородице Дјево

Паул Константинеску - De frum’sețea fecioriei tale, солиста: Луцијана Јоан

Кнут Нистед - Laudate

Ола Јеило - Unicornis captivatur

Ђерђ Орбан - O, Mistress Mine

Александру Пашкану - Sârba pe scaun

Корнелија Тауту - Игре (фолклорни дивертисман), солиста: Денис Максим, удараљке: Емануел Пецингина

Стеван Стојановић Мокрањац - Из моје домовине, солиста Силвиу Настасе

 

Национални камерни хор Мадригал-Марин Константин је симбол румунског и светског музичког живота. Од свог оснивања 1963. године, радом легендарног музичара и диригента Марина Константина (1925-2011), хор Мадригал је одржао стотине концерата широм света и тако су постали прави заштитни знак Румуније. Стандарде у хорској камерној музици хор је поставио својим јединственим концептом који чине специфични звук, стереофонски распоред на сцени и импозантни костими чланова хора. Репертоар је усмерен на музику европске ренесансе, грегоријанске и византијске црквене песме, традиционалне песме, као и класичне и савремене румунске композиције.

Данас је Румунски национални камерни хор Мадригал - Марин Константин јавна концертна установа од националног значаја у оквиру Министарства културе Румуније. Почасни директор ансамбла је међународно признати диригент Јон Марин, а од 2014. године установу води Емил Пантелимон. Главни диригент хора Мадригал је Ана Унгуреану – ученица и следбеница маестра Марина Константина, а од 2016. године помоћни диригент је Цезар-Михаил Верлан.

У новембру 2016. године Национални камерни хор Мадригал-Марин Константин је званично проглашен за Амбасадора слободе, наде и мира, а добитник је и награде Жан Нусбаум и Еленор Рузвелт у Палати Уједињених нација у Женеви, током Глобалног самита о религији, миру и безбедности.

Године 2019. поред божићних и ускршњих турнеја и концерата, ансамбл је био саставни део La Cetra d'Orfeo Ay Amor!, пројекта који је осмислио и водио белгијски музичар Мишел Кујстерманс на Међународном фестивалу Жорж Енеску, а у новембру су се деонице женског гласа (сопран и алт) придружиле Хамбуршком симфонијском оркестру, под диригентском палицом Јона Марина на концерту Doppelfenster: Beethoven und Pergolesi.

Након карантина 2021. године, хор Мадригал је наступио у Парми са Гала концертом током Међународног такмичења хорских диригента Романо Гандолфи, и у Болоњи, на концерту поводом обележавања Дана државности Румуније у базилици Сан Петронио, који је организован под покровитељством Амбасаде Румуније у Италији. Хор Мадригал је 2022. године позван да се придружи ансамблу Пјер Булез у Берлину на концерту камерне музике Пјер Булез XLII – Стравински у сали Пјер Булез, а у јуну је ансамбл постигао огроман успех са изванредним концертом Музикa европске ренесансе у Загребу, на позив Министарства иностраних послова Румуније, Амбасаде Румуније у Хрватској и Румунског културног института. Еминентни хор Мадригал је, у компликованим условима 2020. године, у Румунији одржао током летње сезоне пет концерата и представа са различитим темама, репертоаром, костимима и уметничким приступом: Hora staccato, Мадригал пева деци, Музика ренесансе, Хорски драгуљи и Аве Марија. У 2021. години, ансамбл је извео чак петнаест музичких догађаја: осам јавних наступа, две националне турнеје, као и три наступа снимљена и стримована преко интернета. До септембра 2022. године, хор Мадригал је одржао у Румунији три велика концерта, сваки од концерата са својом режијом, сценографијом и дизајном светла: представа Ускршња недеља – укључена у националну турнеју у четири града - Шекспир – Звук и реч, у оквиру 13. издања Међународног Шекспировог фестивала у Крајови, Гала Мадригал 59 – 59 ГОДИНА ЗА 59 МИНУТА у Букурешту и концерт Аве Марија са два наступа у граду Констанци. Хор Мадригал је такође одржао концерте у Слобозији и Светом Ђорђу.

Ансамбл је последњих година објавио снимке својих чувених божићних и ускршњих концерата под диригентском палицом Ане Унгуреану и Цезар-Михаила Верлана, који се могу бесплатно пронаћи на новоотвореној онлајн апликацији Мадригал- https://app.madrigal.ro/ , као и шест нових албума са дискографском кућом Ротон Мјузик - три албума Madrigal de Crăciun/Madrigal for Christmas (за које је хор добио награду Златна плоча), два албума посвећена ускршњим празницима: Аве Марија са диригентом Аном Унгуреану и Ускршња недеља, под диригентском палицом Цезар-Михаила Верлана и музичког албума Hora Staccato, којим је дириговала Ана Унгуреану. Од 2011. године хор Мадригал је покренуо национални програм Cantus Mundi – највећи програм друштвене интеграције румунске деце кроз музику, који је покренуо маестро Јон Марин. Програм тренутно окупља преко 1.800 хорова и преко 60.000 деце из земље и дијаспоре. Oд 2021. године, хор Мадригал реализује пројекат међународне комуникације и културне дипломатије, у којем многим земљама нуде своје националне химне, изведене по највишим акустичним и визуелним стандардима. Тако ће у једној години хор Мадригал снимити више од 20 државних химни. Програм укључује и издавање ЦД-ова ових химни током 2022. године. 

 

Ана Унгуреану је водећи диригент Румунског националног камерног хора Мадригал – Марин Константин. Њена визија и избор програма појачавају јединствени концепт хора Мадригал који чине специфичан репертоар и звучност, стереофонски распоред на сцени и импресивни костими чланова хора. Стечено професионално искуство код оснивача хора Мадригал, маестра Марина Константина, са којим је Ана Унгуреану сарађивала више од девет година, омогућило јој је да постане наследница овог легендарног музичара. Године 2022. Ана Унгуреану је добила награду Марин Константин за Изврсност у музици. Специјализована за диригентску делатност са уметницима Марином Константином и Јон Марином, Ана Унгуреану је дириговала на многим концертима широм света (Европа, Израел, Турска, Русија, Јапан и Кина).

Такође је стекла вишедеценијско искуство у истраживачком раду и настави. Члан је жирија многих музичких такмичења. Кроз национални програм Cantus Mundi координира радионицама за хорске композиторе, уметнички бира програм рада, компонује и аранжира дела за хорове и надзире хорску активност у оквиру програма. Њена извођења објављена су на неколико ЦД издања. Студирала је на Националном универзитету за музику у Букурешту, где је и докторирала.

 

plakat 54. BEMUS

54 Бемус - ко је ко

 54. БЕМУС 2022.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан
Јован Колунџија, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Маринковић

 

Продуцент
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Организатори
Александра Бакић, Војислав Милин, Саша Ненадовић, Петар Алемпијевић, Ненад Адамовић, Банко Банковић

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Протокол

Јелена Лунић

 

Рачуноводство
Марина Василић, Катарина Радовановић, Данијела Ранђеловић, Татјана Вучељић Тришовић, Александра Радоњић Лукић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Преводи
Ивана Шоботовић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Продукција штампе

Дарија Андрић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan