Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|||| Фото: ЦЕБЕФ - Белкиса Абдуловић|||| ||||

 

 

Среда, 9. новембар у 20:00 часова

Саборна црква Светог Арханђела Михаила

ХОР РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ

БОЈАН СУЂИЋ, диригент

 

Слободан улаз

 

Програм:

 

Алфред Шнитке

Концерт за мешовити хор

О Повелитель сущего всего

Собранье песен сих, где каждый стих наполнен скорбью черною до края

Всем тем, кто вникнет в сущность скорбных слов

Сей труд, что начинал я с упованьем

 

Хор Радио-телевизије Србије основан је 1939. године у оквиру Радио Београда. Први шеф-диригент, Милан Бајшански, усмерио је програмску стратегију у правцу афирмисања домаће музичке баштине, као и значајних остварења светске хорске литературе и вокално-инструменталних дела. Она је задржана све до данашњих дана, дефинишући уметничку биографију овог ансамбла дугу осам деценија. Рад Хора посебно су обележили су шефови-диригенти Боривоје Симић, Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић, са којим уметничка сарадња траје више од две деценије.

Кроз историју Хор је наступао са многим истакнутим диригентским именима и солистима. Учествовао је на свим значајним музичким фестивалима у Југославији и Србији, а остварио је и успешне турнеје по Пољској, Чехословачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Турској, Енглеској, Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шпанији, Италији, Грчкој, Русији и Швајцарској. Хор континуирано делује и у домену архивирања трајних звучних записа, који се чувају у Звучном архиву Радио Београда. Међу њима се посебно издаваја музика домаћих стваралаца, чиме овај ансамбл активно делује у правцу очувања и афирмације националне културне баштине.

Хор РТС добитник је многих признања, међу којима су Октобарска награда града Београда (1982), Златни беочуг (1989) за унапређење културе и уметности града Београда, Златни беочуг (2007) за трајни допринос култури главног града, Музика Класика за концерт године (2014) и Сретењски орден трећег степена, за постигнуте резултате у културним делатностима у 80 година рада (2019).

То је једини професионални ансамбл оваквог типа у Србији. Његов репертоар данас обухвата најзначајнија дела хорске литературе, комплексне партитуре вокално-инструменталне и оперске музике, а негује и музику популарних жанрова. Овај ансамбл активно изводи и дела савремених иностраних и домаћих аутора, најчешће их премијерно интерпретирајући, а многа од њих су му управо и посвећена. Репертоар се и даље проширује у виду сарадње са другим ансамблима Музичке продукције, обогаћујући богату збирку Звучног архива новим, интерпретативно осавремењиним, снимцима. Широки дијапазон уметничких стремљења позиционирао је Хор РТС као реномирани хорски ансамбл, препознатљивог звука и извођачког угледа, који је активно присутан у српском музичком животу.

 

Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора Радио-телевизије Србије. Ради и као редовни професор на Катедри за дириговање Факултета музичке уметности у Београду.

Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања–почев од Прве награде на Југословенском такмичењу младих уметника у Загребу 1989, преко најзначајнијих професионалних признања у домаћој музици. Од 1992. године је стални диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално симфонијских остварења светске и домаће баштине, од којих значајан број чине премијерна извођења. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије. Сарађивао је од 1989. године и са Београдском филхармонијом. 

Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи ансамбл Опере Народног позоришта у Београду, а у сезони 1999/2000. био је његов шеф-диригент.

Бојан Суђић постаје гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму 1998. године, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2000. године. Са овим ансамблом остварио је више од 150 оперских и балетских представа. Био је гост-диригент преко 40 оркестара у региону и свету, између којих се налазе и Симфонијски оркестар РТВ Словеније из Љубљане, Црногорски симфонијски оркестар, Загребачки симфоничари РТЗ, Загребачка филхармонија и Ријечка филхармонија, Македонска филхармонија из Скопља, Симфонијски Радио оркестар из Софије и Пловдивска филхармонија, Будимпештански симфонијски оркестар, Римски симфонијски оркестар, Каринтски симфонијски оркестар из Клагенфурта, Новосибирска филхармонија, Московски камерни оркестар и Симфонијски оркестар Капела из Санкт Петерсбурга, Хелсиншка филхармонија, Хелсиншка национална опера и Турку филхармонија, Симфонијски оркестар из Одензеа, Краљевска опера у Стокхолму, Симфонијски оркестар из Вестероса и Симфонијски оркестар из Умеа, Симфонијски оркестар из Порто Алегреа, и Чилеански симфонијски оркестар из Сантјаго де Чилеа. Од 2010. године интензивно сарађује са ОФУНАМ оркестром из Мексико Ситија.

Бојан Суђић у улози професора води Симфонијски оркестар ФМУ од 2005. године. Под његовим диригентским вођством студенти ФМУ наступали су са запаженим успехом, свирајући захтевну партитуру Малера, Шостаковича, Берлиоза, Вердија, Моцарта, Римског-Корсакова, Мусоргског, Бетовена и Сибелијуса.

 

plakat 54. BEMUS

54 Бемус - ко је ко

 54. БЕМУС 2022.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан
Јован Колунџија, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Маринковић

 

Продуцент
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Организатори
Александра Бакић, Војислав Милин, Саша Ненадовић, Петар Алемпијевић, Ненад Адамовић, Банко Банковић

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Протокол

Јелена Лунић

 

Рачуноводство
Марина Василић, Катарина Радовановић, Данијела Ранђеловић, Татјана Вучељић Тришовић, Александра Радоњић Лукић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Преводи
Ивана Шоботовић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Продукција штампе

Дарија Андрић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan