10. новембар, Коларчева задужбина у 20.00
ЗАГРЕБАЧКИ СОЛИСТИ
Уметнички вођа СРЕТЕН КРСТИЋ, виолина
Солиста ИРЕНА ГРАФЕНАУЕР, флаута
Улазнице: 1000 дин.

 

Франо Параћ (1948)
ДВА СТАВКА ЗА ГУДАЧЕ
Andante
Allegro deciso

 

Волфганг Амадеус Моцарт (1756–1791)
КОНЦЕРТ ЗА ФЛАУТУ бр. 1 у Ге-дуру, К 313
Allegro maestoso
Adagio ma non troppo
Rondo: Tempo di Menuetto

 

Пауза

 

Волфганг Амадеус Моцарт
ДИВЕРТИМЕНТО у Еф-дуру, K 138
I. Allegro
II. Andante
III. Presto

 

Семјуел Барбер (1910–1981)
АДАЂО ЗА ГУДАЧЕ

 

Луиђи Бокерини (1743–1805)
СИМФОНИЈА бр. 4 у де-молу, оп. 12 бр. 6 „La casa del diavolo”, G506
Andante sostenuto – Allegro assai
Andantino con moto
Andante sostenuto – Allegro con molto

 

Ансамбл Загребачких солиста основан је 1953. године у оквиру Радио Загреба, под уметничким вођством угледног виолончелисте Антонија Јанигра. Током деценија, бројни сјајни музичари били су чланови Загребачких солиста, истичући се врхунским извођачким дометима и дисциплином, као и непресушним ентузијазмом и љубављу према музици. До сада су Загребачки солисти одржали више хиљада концерата на свим континентима, у највећим светским центрима и најславнијим концертним дворанама као што су Музикферајн (Беч), Консертхебау (Амстердам), Ројал фестивал хол (Лондон), Сала Берлинске филхармоније, Дворана „Чајковски“ (Москва), „Санта Чечилија“ (Рим), Карнеги хол (Њујорк), Сиднејска опера, Викторија хол (Женева), Краљевски театар (Мадрид), Театар „Колон“ (Буенос Аирес) итд. Гостовали су на најпознатијим музичким фестивалима у Салцбургу, Прагу, Единбургу, Берлину, Бергену, Барселони, Истанбулу, Прадесу, Дубровнику и др, а уз њих су музицирали бројни угледни солисти међу којима су Хенрик Шеринг, Алфред Брендел, Кристијан Ферас, Пјер Фурније, Леонард Роуз, Џејмс Голвеј, Жан-Пјер Рампал, Алдо Чиколини, Катја Ричарели, Лили Ласкин, Зузана Ружичкова, Марио Брунело, Изабел Морети, Ги Туврон и многи други.
Загребачки солисти изводе репертоар који укључује барокна, класицистичка, романтичарска, али и дела савремене музике. Снимили су више од седамдесет носача звука за компаније као што су Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick и Croatia Records.

 

Сретен Крстић је рођен 1953. године у Београду. Почео је да свира виолину у седмој години. Од 1980. године је концертмајстор Минхенске филхармоније, где је сарађивао са легендарним шефом-диригентом Серђуом Челибидакеом. И као солиста је сарађивао са славним диригентима, међу којима су Серђу Челибидаке, Џејмс Ливајн, Зубин Мехта, Хироши Вакасуги, Хорст Стајн, Вацлав Нојман или Дмитриј Китајенко, а каријера га води у готово све европске земље, Јапан, САД и Русију. Снимао је за све радијске и телевизијске куће бивше Југославије, Баварски радио, Западнонемачки радио, BBC, Грчки радио, те за дискографске куће ПГП, Thorofon, Arte Nova Classics и др.
Године 1985. утемељио је Gasteig-Trio München, 1996. Филхармонијски гудачки секстет, а 1999. Камерни оркестар Филхармонијски солисти, чији је и уметнички вођа. Исте године постаје и члан Клавирског трија Gelius. Од 2012. године је концертмајстор Загребачких солиста. Заједно са овим реномираним ансамблом снимио је компакт диск са композицијама Бориса Папандопула за немачку дискографску кућу CPO (2014), који је добио изванредне критике, а концертно је представљен на турнеји по Немачкој, априла 2015. године.
Сретен Крстић свира на виолини коју је 1760. изградио Николо Гаљано.

 

Ирена Графенауер једна је од највећих европских флаутисткиња с краја 20. и почетка 21. века. Након освајања три прве награде на међународним такмичењима у Београду (1974), Женеви (1978) и Минхену (1979), почиње њена интернационална каријера. Од 1977. до 1987. је деловала као соло флаутисткиња Симфонијског оркестра Баварског радија, којим су тада дириговали Рафаел Кубелик и Сер Колин Дејвис. У октобру 1987. је именована за професора Академије Моцартеум у Салцбургу, где је предавала више од две деценије. Успешно је гостовала као солисткиња у многим европским земљама, Америци, Јапану и Аустралији. Од 1981. до 1990. редовно је учествовала на Фестивалу у Локенхаусу чији је уметнички директор био чувени виолиниста Гидон Кремер, а често је свирала и са ансамблом Кремер и пријатељи. Ексклузивно снима за компанију Philips. Међу дискографским издањима издвајају се снимци Моцартових концерата и квартета с флаутом, остварени са члановима оркестра Academy of St. Martin-in-the-Fields, као и албум с делима Дебисија, Равела, Ибера и Русела. Угледна словеначка, светски призната и позната уметница, 2005. je добила Прешернову награду за животно дело.

 

52 Бемус - ко је ко

 52. БЕМУС 2020.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуцент
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Организатори
Петар Алемпијевић, Дарија Андрић, Александра Бакић, Војислав Милин

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Протокол

Јелена Лунић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Катарина Радовановић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2023 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan