3. новембар, Опера и театар Мадленианум у 19.30
ОРКЕСТАР ОПЕРЕ И ТЕАТРА МАДЛЕНИЈАНУМ
Диригент ДЕЈАН САВИЋ
Солиста МАРИЈА ГУЉЕГИНА, сопран
Оперско гала вече

Улазнице: 2000 и 2400 дин.
У сарадњи са Опером и театром Мадленијанум

 

„Гламурозно присуство Марије Гуљегине на сцени у складу је са њеним светлим и моћним тоном који никада не прераста у оштар, што је чини једном од најистакнутијих сопрана њене генерације.“

„Сопран који одолева тесту времена.“

 

Марија Гуљегина међу водећим је драмским сопранима у свету, једина која је остварила насловне улоге у 16 нових продукција у Миланској скали (Teatro alla Scala), међу којима су Манон Леско, Тоска, Два Фоскарија, Бал под маскама, Магбет, итд. Од 1991. године Гуљегина је имала више од 165 наступа у Метрополитен опери у Њујорку и то у насловним улогама опера Аида, Турандот, Тоска, Норма, Адријана Лекуврер, Магбет, Набуко, Андре Шеније, Пикова дама, Кавалерија рустикана, Слy и друге. „Краљица опере“, како је критичари називају, често наступа у свим значајним оперским кућама широм света, међу којима су и Бечка државна опера, Марински театар, Баварска државна опера, Немачка опера у Берлину, Театар Лисео, Ковент Гарден, Опера Бастиља, Театар Колон, Бољшој театар и други.

„Руски сопран са Вердијем у венама“ добитница је бројних признања и награда, укључујуц́и награде „Пучини“ 2009. године за најбоље извођење Пучинијеве опере, „Ђовани Зенатело“ за свој први наступ у веронској Арени, „Марија Замбони“ златну медаљу, 1999. године награду на фестивалу у Осаки, 2001. године награду „Белини“, награду за уметност (Arte e Operosita nel mondo) у Милану и многе друге. За свој друштвени ангажман од стране руског патријарха Алексеја награђена је „Орденом Свете Олге“, највишим орденом Руске православне цркве. Гуљегина је почасна чланица одбора Међународног параолимпијског комитета, као и глобална амбасадорка добре воље Уницефа.

У њене скорашње успехе сврставају се нове продукције међу којима су Сицилијанска вечерња, Бал под маскама и Сила судбине у Марински театру, Турандот у Театру Верди у Салерну, турнеја у Шангају и Јапану са театром Петручели из Барија, као и тријумфални солистички наступ у Карнеги холу у Њујорку и турнеја са самосталним концертима у Русији и Белорусији. Такође, светла тачка у њеној каријери је улога Мини у опери Девојка са запада на отварању 65. фестивала Пучинија.

Након освајања титуле најбољег драмског сопрана у италијанском репертоару, Гуљегина је коначно дебитовала у Вагнеровом репертоару, и то на опште одушевљење критичара као Кундри у опери Парсифал коју је извела под диригентском палицом Валерија Гергијева у Марински театру и Константина Тринкса у Софијској националној опери.

Њени предстојећи ангажмани укључују разне солистичке наступе, као и извођења опера Турандот и Тоска у Марински театру. У сезони 2020/2021, Гуљегина ће такође дебитовати у улози Костелинчке у опери Јенуфа у Марински театру и Краљевској концертној дворани у Амстердаму.

 

Погледајте фотографије са концерта на 52. Бемусу.

52 Бемус - ко је ко

 52. БЕМУС 2020.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуцент
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Организатори
Петар Алемпијевић, Дарија Андрић, Александра Бакић, Војислав Милин

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Протокол

Јелена Лунић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Катарина Радовановић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan