8. новембар, Коларчева задужбина у 20.00
БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋ
Српска традиционална музика
Улазнице: 500 дин.

 

Близанци Теофиловић, Ратко и Радиша, рођени су у Чачку, где од 1983. године почињу да се баве музиком, као чланови градског хора. Након осам година проведених у хору и изненадне смрти диригента Предрага Перуничића, који их је и увео у свет музике, започињу са истраживањем старих музичких записа и музичке баштине Србије и Балкана. Традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретирају аутентичним, до тада незабележеним а cappela двогласом, који постаје њихов заштитни знак и који их с разлогом сврстава у јединствену музичку појаву на Балкану.

Као вокални дует Теофиловићи озбиљнију професионалну каријеру започињу раних деведесетих година, када снимају тридесет нумера за национални радио и телевизију, чиме и почиње њихова концертна активност. Прекретницу у каријери остварују са деби албумом Чувари сна (1998). Ово издање, са обрадама петнаест архаичних песама, бива изузетно добро примљено, како од музичких стручњака тако и од најшире публике. Многи угледни критичари и уметници проглашавају тада Теофиловиће најдрагоценијом музичком појавом у Србији.

На подједнако добар пријем наилази и наредни албум – Сабазорски ветрови, који Теофиловићи објављују 2001. године.

Иако вођени идејом да је људски глас најстарији и најсавршенији инструмент, Теофиловићи нису одолели повременим експериментима, сарађујући с другим музичарима. Наступали су са дугогодишњим чланом ансамбла Ренесанс Жоржом Грујићем (стари инструменти: гајде, кавал, рог, дудук), перкусионистом и композитором Небојшом Живковићем и професором хармонике Бобаном Бјелићем. Но, најплоднија и најзначајнија сарадња Теофиловића успостављена је с чувеним гитаристом из Лос Анђелеса, Мирославом Тадићем. Заједно снимају албум Видарица са обрадама народних песама с подручја уже Србије и Косова, Босне, Далмације и Македоније.

Теофиловићи су одржали велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, у Јапану, И Америци. Наступали су у неким од најзначајнијих концертних дворана света, као што су Кенеди центар у Вашингтону, Аула почасних гостију канадског Парламента у Отави, Академија Франц Лист у Будимпешти, Концертна дворана Чајковски, бечки Концертхаус, као и на великим светским фестивалима у Осаки, Будимпешти, на Корзици, Сардинији, Линцу, Грацу, Кремсу, Стансу и многим другим. Такође, Теофиловићи су гостовали и на престижним универзитетима у САД: Конзерваторијуму Нове Енглеске у Бостону, Универзитету у Чикагу, Универзитету Џорџ Вашингтон, Калифорнијском институту за уметност у Валенсији и Френклин колеџу у Индијани.

 

Погледајте фотографије са концерта на 52. Бемусу.

52 Бемус - ко је ко

 52. БЕМУС 2020.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуцент
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Организатори
Петар Алемпијевић, Дарија Андрић, Александра Бакић, Војислав Милин

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Протокол

Јелена Лунић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Катарина Радовановић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2023 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan