13. новембар, Коларчева задужбина у 20.00
БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА
Диригент ХАНС ГРАФ
Волфганг Амадеус Моцарт – „Фигарова женидба“, увертира
Волфганг Амадеус Моцарт – Симфонија у А-дуру, К 201
Волфганг Амадеус Моцарт – Симфонија у Де-дуру, К 504 „Прашка“
Улазнице: 1000 дин.

 

Ханс Граф био је музички директор Хјустонског симфонијског оркестра од 2001. до 2013. године, а од тада носи титулу почасног диригента овог оркестра. Такође је био музички директор Оркестра Моцартеум Салцбург (1984-94), Баскијског националног оркестра (Сан Себастијан) (1994-96), Филхармоније из Калгарија (1994-2002) и Националног оркестра Аквитен из Бордоа (1998- 2004).
Дириговао је водећим америчким оркестрима (Кливленд, Њујорк, Филаделфија, Лос Анђелес, Сан Франциско, Сент Луис, Питсбург, Далас, Детроит и др.) и остварио дугу и блиску везу са Симфонијским оркестром из Бостона.
У Европи, Ханс Граф је предводио Бечку филхармонију, Бечки симфонијски оркестар, Краљевски Концертгебау оркестар, Будимпештански фестивалски оркестар, Симфонијски оркестар Баварског радија, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Лондонску филхармонија, Лондонски симфонијски оркестар, Краљевску филхармонију и Хале оркестар, и многе друге велике оркестре. Често је наступао на важним европским фестивалима (Салцбург, Екс-ан-Прованс, Мађо музикале, итд.), затим у Бечкој државној опери и оперским куćама у Минхену, Паризу, Риму и Цириху.
Дискографија Ханса Графа укључује све симфоније Моцарта и Шуберта, оркестарска дела Анрија Дитијеа и премијерни снимак опере Александра Цемлинског Једном давно.
Са Хјустонским симфонијским оркестром снимио је Бартока, Цемлинског, Малера и оперу Воцек Албана Берга, која је добила награду Ехо Класик 2017. године и Греми за најбољи оперски снимак 2018. године.
Ханс Граф је студирао клавир и дириговање у Грацу, затим у Сијени са Франком Фераром, у Болоњи са Серђуом Челибидакеом и у Лењинграду са Арвидом Јансонсом.
Од 2013. године био је професор оркестарског дириговања на Универзитету Моцартеум Салцбург.

 

Основана 1923. године, Београдска филхармонија је данас позиционирана као најбољи оркестар у региону и ансамбл који представља освежење на међународној концертној сцени. Према наводима међународних медија, Београдска филхармонија је култни српски оркестар (Financial Times), један од водећих европских оркестара (Independent), оркестар који гледа само напред (Washington Post), и ансамбл који са собом носи велику дозу наслеђа и поноса (New York Times).
Специфичан имиџ, као резултат инвентивних уметничких концепата и креативног маркетинга, утицао је на препознатлјивост оркестра. Тако је Београдска филхармонија убрзо привукла многа позната имена класичне музике, која су дала своју подршку њеном даљем развоју. Међу њима се нарочито издваја вишедеценијско пријатељство са Зубином Мехтом, који редовно одржава добротворне концерте са оркестром. Београдска филхармонија је први оркестар у региону, али и шире, који започиње своје концертне сезоне са комплетно распродатим улазницама.
За шефа диригента Београдске филхармоније од сезоне 2017/18 именован је Габријел Фелц, а за главног гостујућег диригента Данијел Рајскин.
Током неколико последњих година, оркестар је имао запажене међународне турнеје и гостовања у Италији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шведској, Француској, Словенији, БиХ, Хрватској, Оману итд. Најважнији интернационални ангажман у новијој историји била је прва турнеја по САД-у у историји оркестра, која је обухватала наступе у Симфонијском центру у Чикагу, Северанс Холу у Кливленду, Музичком центру Стратмор у Вашингтону и у њујоршком Карнеги Холу у октобру 2014. године. Од најскоријих међународних успеха издваја се гостовање у Москви, у престижној сали Чајковски, у септембру 2016. године, концертом којим је отпочела сезона Московског филхармонијског друштва, под управом Данијела Рајскина, наступ у Палати уметности (МУПА) у Будимпешти исте године, као и два веома успешна наступа у Музикферајну у Грацу, 2018. године.
Београдска филхармонија је 2017. године започела традицију концерата на отвореном који бележе историјски успех и представљају највеће концерте класичне музике на отвореном на Балкану. Више од 30 000 људи присуствовало је првом концерту који је предводио шеф-диригент Габријел Фелц, а као специјални гост наступио је чувени Зубин Мехта. Наредне, 2018. године, Београдска филхармонија је заједно са Фелцом надмашила претходни успех, окупивши више од 40 000 људи на свом другом концерту на отвореном.
Квалитету рада оркестра значајно доприноси и Фондација Београдске филхармоније Зубин Мехта са својим стратешким партнерима. Најважнији циљеви оркестра у оквиру петогодишњег планирања активности и развоја су позиционирање на међународној музичкој сцени, промоција оркестра на другим континентима, као и почетак изградње нове концертне дворане у Београду, кроз модел јавно-приватног партнерства, уз подршку фондације Амерички пријатељи Београдске филхармоније, основане 2012. године у Њујорку.
Београдска филхармонија иницира, реализује и подржава акције од значаја за унапређење друштва, промоцију толеранције, регионалне и међународне сарадње. Оригинални и јединствени концепт циклуса новогодишњих концерата, који кроз музику промовише етничке и верске различитости, привукао је велику пажњу домаће и стране јавности, а препознат је и подржан од стране Европске уније. Београдска филхармонија је покренула и регионалну сарадњу три националне филхармоније Србије, Хрватске и Словеније, у оквиру пројекта Пика-точка-тачка.

 

52 Бемус - ко је ко

 52. БЕМУС 2020.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуцент
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Организатори
Петар Алемпијевић, Дарија Андрић, Александра Бакић, Војислав Милин

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Протокол

Јелена Лунић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Катарина Радовановић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan