Четвртак, 10. октобар, Сава центар у 20.00
ВАНЕСА МЕЈ, виолина и камерни ансамбл
Цене улазница: 1500, 2000, 2500, 3000, 3500

 

 

Задивљујући таленат Ванесе Меј дошао је до изражаја већ у детињству, када су јој предвидели блиставу будућност виртуоза на виолини. Често су је поредили са некима од највећих музичких талената, али данас је њен статус суперзвезде која је продала милионе албума, превазишао сва очекивања чак и њених најоданијих поштовалаца.
Данас је позната свуда у свету и за њом је двадесет пет година каријере током које је постигла уметнички и комерцијални успех с којим може да се мери сасвим мали број савремених уметника.
Ванеса Меј дели рођендан са још једним славним виолинским виртуозом – Николом Паганинијем (27. октобар). Рођена је у Сингапуру од оца са Тајланда и мајке Кинескиње. Као четворогодишња девојчицa, преселила се са мајком у Лондон и ту је први пут узела виолину у руке. Таленат за музику развијала је од малих ногу на Музичком конзерваторијуму у Пекингу и на Краљевском колеџу за музику у Лондону.
Са само десет година имала је сензационални деби на фестивалу у Шлезвиг-Холштајну, 1988. године, а исте године је дебитовала у Великој Британији са Филхармонија оркестром.
До тринаесте године већ је снимила три албума класичне музике, на којима је извела широк репертоар композиција, укључујући виолинске концерте Чајковског и Бетовена (према Гинисовој књизи рекорда, она је најмлађи икада солиста који је снимио ова ремек дела) као и виртуозне комаде Паганинија, Вјењавског и Сарасатеа и нове аранжмане њених омиљених класичних и популарних мелодија.
Први поп-албум Ванесе Меј The Violin Player, објављен 1995, до данас је продат у преко осам милиона примеракa и направио је од шеснаестогодишње виолинисткиње суперзвезду. Њен храбар приступ који је подразумевао приказивање виолине у новом светлу, поједини критичари означили су као контроверзан, али он је постигао велики успех широм света и инспирисао читав талас нових уметника који су кренули истим путем.
До данас, Ванеса Меј је продала више од 10 милиона албума и освојила више од 40 међународних награда за поп и за класичну музику, а њене наступе и снимке могла је да прати публика у више од 100 земаља. Сарађивала је са бројим еминентним музичарима као што су Џенет Џексон и Принс.
На турнејама је посетила више од 50 земаља и обишла планету неколико пута! Наступала је, између осталог, у спектакуларним просторима као што су дворац Кремљин у Москви, Хајд парк у Лондону, Акропољ у Атини или залеђено језеро Санкт Мориц у Швајцарској.
Учествовала је у бројним филмским пројектима укључујући Дизнијев цртани филм Мулан и филм Александар Оливера Стоуна (у коме је коришћена композиција коју је за Ванесу Меj компоновао Вангелис). Добитница многих ласкавих признања у изборима најлепших славних личности, Ванеса-Меј је шетала и модном пистом на Фешн Вику у Паризу на ревији Жан-Пола Готјеа .
Активна је и као композитор. Њен албум China Girl: The Classical Album 2 укључује две ауторске композиције Violin Fantasy на тему из Пучинијеве опере Турандот и Reunificatiohn Overture која је означила поновно уједињење Кине и Хонг Конга.
Радио Classic FM је 2017. објавио листу најпродаванијих албума класичне музике за 25 година свог постојања, а Ванеса Меј се на овој листи појавила чак 3 пута.

 

vanesa mej vest

 

51 bemus desno

51 Бемус - ко је ко

 51. БЕМУС 2019.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуценти
Јелена Јанковић-Бегуш, Мирјана Панић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Главни организатор
Петар Алемпијевић

 

Организација и продукција
Дарија Јевтић

 

Организатори
Маја Левер, Александра Бакић, Војислав Милин, Катарина Радовановић

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић и Вук Пајковић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Слађана Шошкић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Copyright © 2023 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan