ćirilica latinica
Хор РТС Хор РТС Хор РТС

Субота, 19. октобар, Коларчева задужбина у 20.00
СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ
ХОР РТС – 80 ГОДИНА
ХОР ХРТ
Диригент: БОЈАН СУЂИЋ

Солисти:

Ивана Србљан, мецосопран

Марко Живковић, тенор

специјални гост Михаил Круглов, дубоки бас

 

Цене улазница: 800, 1000, 1200

 

 

Сергеј Рахмањинов: Свеноћно бденије
Приидите, поклонимсја
Благослови, душе моја
Блажен муж
Свјете тихи
Ниње отпушчајеши
Богородице, дјево
Шестопсалмије
Хвалите имја Господње
Благословен јеси, Господи
Васкресеније Христово видевше
Величит душа моја Господа
Слава вишњему Богу
Тропар: Днес спасеније
Тропар: Воскрес из гроба
Вoзбраној војеводе

 

Свеноћно бденије Сергеја Рахмањинова биће централно дело репертоара удружених хорских ансамбала Радио - телевизије Србије и Хрватске радио телевизије. Невероватно духовно дело спојиће два најзначајнија хора наших простора под управом Бојана Суђића. Овај концерт и поред тога што затвара 51. Бемус, свакако отвара нову страницу музичког извођаштва у Београду и нове етапе живота нашег најзначајнијег фестивала уметничке музике.

 

Хор Радио Телевизије Србије основан је 1939. године у оквиру Радио Београда. Први шеф-диригент, Милан Бајшански, усмерио је програмску стратегију у правцу афирмисања домаће музичке баштине, као и значајних остварења светске хорске литературе и вокално-инструменталних дела. Она је задржана све до данашњих дана, дефинишући уметничку биографију овог ансамбла дугу осам деценија. Рад Хора посебно су обележили су шефови-диригенти Боривоје Симић, Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић, са којим уметничка сарадња траје више од две деценије.
Кроз историју Хор је наступао са многим истакнутим диригентским именима и солистима. Учествовао је на свим значајним музичким фестивалима у Југославији и Србији, а остварио је и успешне турнеје по Пољској, Чехословачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Турској, Енглеској, Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Шпанији, Италији, Грчкој, Русији и Швајцарској.
Хор континуирано делује и у домену архивирања трајних звучних записа, који се чувају у Звучном архиву Радио Београда. Међу њима се посебно издаваја музика домаћих стваралаца, чиме овај ансамбл активно делује у правцу очувања и афирмације националне културне баштине.
Хор РТС добитник је многих признања, међу којима су „Октобарска награда града Београда“ (1982), „Златни беочуг“ (1989) за унапређење културе и уметности града Београда, „Златни беочуг“ (2007) за трајни допринос култури главног града, „Музика Класика“ за концерт године (2014) и „Сретењски орден трећег степена“, за постигнуте резултате у културним делатностима у 80 година рада (2019).
То је једини професионални ансамбл оваквог типа у Србији. Његов репертоар данас обухвата најзначајнија дела хорске литературе, комплексне партитуре вокално-инструменталне и оперске музике, а негује и музику популарних жанрова. Уз диригента Бојана Суђића, овај ансамбл активно изводи и дела савремених иностраних и домаћих аутора, најчешће их премијерно интерпретирајући, а многа од њих су му управо и посвећена. Репертоар се и даље проширује у виду сарадње са другим музичким ансамблима Музичке продукције, обогаћујући богату збирку Звучног архива новим, интерпретативно осавремењиним, снимцима.
Широки дијапазон уметничких стремљења позиционирао је Хор РТС као реномирани хорски ансамбл, препознатљивог звука и извођачког угледа, који је уз диригента Бојана Суђића активно присутан у српском музичком животу.

 

Хор Хрватске радиотелевизије основан је 1941. године за потребе тадашњег радијског програма. Делујући најпре као камерни ансамбл, с временом је прерастао у први велики професионални хор у Хрватској. Од самих почетака, Хор ХРТ-а, који тај назив носи од 1991. године, наступа и самостално и уз Симфонијски оркестар. Први пут је јавно наступио 1942. године у загребачкој Катедрали. Био је то уједно први јавни концерт ансамбала радиостанице, а дириговао је Ловро Матачић. Концерт с готово истим програмом одржали су и десет дана после у Хрватском глазбеном заводу. У првим годинама деловања репертоар су обликовали диригенти Младен Позајић, Драган Гуртл и Борис Папандопуло, а потом су тај пут наставили шефови диригенти Сергије Раинис, Владимир Крањчевић и Игор Куљерић, чије су стваралаштво и дугогодишње вођство оставили снажан траг и чије су композиције данас трајни део репертоара хора, те Тончи Билић, на чији је подстицај 1998. године покренут самостални циклус Сфумато, у склопу којег су премијерно представљене бројна дела хрватских аутора и антологијски зборски опуси светске баштине. Такође на његову иницијативу, хор је 2016. примљен у асоцијацију најугледнијих европских камерних хорова Тенсо.
Изводећи широк репертоар, у распону од ренесансне до савремене музике, a cappella и уз инструменталну пратњу, исказује изузетну свестраност, која му је донела гостовања широм Европе, те сарадње с низом истакнутих диригената међу којима су Ловро Матачић, Милан Хорват, Павле Дешпаљ, Никша Бареза, Владимир Крањчевић, Каудио Абадо, Лорин Мазел, Игор Маркевич, Валериј Пољански, Нилс Швекендик, Мартина Батич, те с многим солистима светског реномеа.
Хор ХРТ-а добитник је Дипломе Милка Трнина Хрватског друштва глазбених умјетника за изузетне уметничке домете у 2004. години, те низа дискографских награда Порин.
Од сезоне 2017/2018. на челу Хора као шеф-диригент је Томислав Фачини.

hrt hor

ХОР ХРТ

 

51 logo program

51 Бемус - ко је ко

 51. БЕМУС 2019.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуценти
Јелена Јанковић-Бегуш, Мирјана Панић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Главни организатор
Петар Алемпијевић

 

Организација и продукција
Дарија Јевтић

 

Организатори
Маја Левер, Александра Бакић, Војислав Милин, Катарина Радовановић

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић и Вук Пајковић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Слађана Шошкић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search