ćirilica latinica
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ Анђела Георгију

Недеља, 6. октобар, Коларчева задужбина у 20.00
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ
АНЂЕЛА ГЕОРГИЈУ, сопран,
ЧАРЛС КАСТРОНОВО, тенор
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС

Диригент: БОЈАН СУЂИЋ
Цене улазница: 1200, 1900, 3500

 

 

Дмитриј Шостакович: Свечана увертира, оп. 96
Франческо Чилеа: Del sultano amurrate.. Io son l'umile ancella, арија Адријане из опере Адријана Лекуврер
Ma dunque e vero, dite, дует из опере Адријана Лекуврер
L'anima ho stanca, арија Мауриција из опере Адријана Лекуврер
Михаил Иванович Глинка: Руслан и Људмила, увертира за оперу
Жорж Бизе: L'amour est un oiseau rebelle, арија Кармен из опере Кармен
Жорж Бизе: La fleur que tu m’avais jetee, арија Дон Хозеа из опере Кармен
Ђакомо Пучини: O soave fanciulla, дует из опере Боеми

 

Пауза

 

Николај Римски Корсаков: Фантазија на српске теме, оп. 6
Ђузепе Верди: Forse la soglia attinse... Ma se m’è forza perderti, Рикардова арија из опере Бал под маскама
Ђакомо Пучини: Un bel di vedremo, арија Ћо-Ћо Сан из опере Мадам Батерфлај
Шарл Гуно: Va je t'ai pardonne, дует из опере Ромео и Јулија
Морис Равел: Ла валс
Франческо Чилеа: E la solita storia del pastore, Федерикова арија из опере Арлезијанка
Алфредо Каталани: Ebben ne andro lontana, арија Вали из опере Вали
Франц Лехар: Lippen Schweigen, дует из оперете Весела удовица

 

У историји опере, Анђела Георгију блиста као редак драгуљ: певачица и глумица изванредне вокалне технике и изузетне драмске и музичке интелигенције, али и магнетске привлачности, која успева да продре у срца и умове широког спектра публике у распону од захтевних познавалаца до љубитеља музике. Током читаве каријере, она непрестано доноси највише вредности оперске уметности публици широм света.
Анђела Георгију дебитовала је на међународној сцени 1992. године, у Краљевској опери Ковент гарден (Боеми). Исте године дебитовала је у Метрополитен опери у Њујорку и Бечкој државној опери. На сцени Ковент гардена певала је први пут своју чувену Травијату, 1994. године, када је ББЦ „испразнио” своју програмску шему како би могао да преноси оперу. На једној проби диригент Сер Ђерђ Шолти изјавио је: „Расплакао сам се. Морао сам да изађем. Та девојка је чудесна. Својим гласом може све да уради”. Извођење је снимљено и објављено на етикети Decca. Критичари су једногласно закључили: „Звезда је рођена”.
Oд тог тренутка, Анђела Георгију непрекидно наступа у водећим оперским кућама и концертним дворанама широм света, у центрима као што су Њујорк, Лондон, Париз, Салцбург, Берлин, Токио, Рим, Сеул, Венеција, Атина, Монте Карло, Чикаго, Филаделфија, Лос Анђелес, Беч, Мадрид, Барселона, Москва и многи други, потврђујући свој статус једне од највољенијих оперских звезда.
Анђела Георгију је добитница бројних признања, између осталог „Медаље града Париза” и титуле „Витез реда уметности и књижевности” у Француској и у својој родној Румунији. Добитница је престижне Награде Пучини (Premio Puccini) за 2018. годину, коју сваке године додељује „Fondazzione Festival Pucciniano” за незаборавне интерпретације оперских ремек-дела Ђакома Пучинија.

 

Чарлс Кастроново ужива репутацију једног од најбољих лирских тенора своје генерације. Редовно наступа на сценама највећих оперских кућа као што су Краљевска опера Ковент гарден, Бечка државна опера, Берлинска државна опера, Париска опера, Баварска државна опера у Минхену, Краљевска опера Ла Моне у Бриселу и многе друге, као и фестивали у Салцбургу и Екс-ан-Провансу.
Рођен у Њујорку и одрастао у Калифорнији, започео је каријеру као члан Опере Лос Анђелеса. На позив Метрополитен опере, придружује се њиховом програму за развој младих уметника (Lindemann Young Artists Development Program) и у јесен 1999. дебитује на сцени Метрополитена као Бепе у премијерном извођењу опере Пајаци.
Његов репертоар креће се у распону од великих Моцартових улога у операма Дон Ђовани, Тако чине све и Чаробна фрула, до Едгарда у Лучији од Ламермура, Неморина у Љубавном напитку и Алфреда у Травијати. Последњих година Кастроново је постигао велики успех као интерпретатор главних улога у операма Фауст, Ромео и Јулија (Ромео), Риголето (Војвода од Мантове), Боеми (Родолфо) и Живот развратника (Том Рејквел). Тумачио је насловну улогу на светској премијери опере Il Postino Данијела Катана у Лос Анђелесу уз Пласида Доминга, а исту улогу је репризирао у Паризу и Сантјагу.

 

kastronovo

Чарлс Кастоново

 

Бојан Суђић, најистакнутије диригентско име у српској музици данашњице, већ више од једне деценије налази се на месту уметничког директора Музичке продукције РТС и шефа диригента реномираних ансамбала – Симфонијског оркестра РТС и Хора РТС. Редовни је професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду Београду и шеф диригент Симфонијског оркестра ове институције.
Своју професионалну каријеру изградио је на изузетно сложеном и богатом репертоару симфонијске, хорске, оперске и балетске музике. Данас је препознатљив и по концертима на којима је на сцени окупио преко пет стотина извођача, у извођењу Осме симфоније Густава Малера, Берлиозовог и Вердијевог Реквијема, Орфове Кармине Буране и других дела, као и по концертима које је одржао пред изузетно великим аудиторијумом од преко десет хиљада људи, чији је циљ да се уметничка музика приближи широкој публици.
Као диригент Суђић је нарочито посвећен промоцији савремене музике. Дириговао је премијерна извођења бројних дела домаћих и светских композитора, од којих су му многа била и посвећена. Посебно је окренут промоцији најбољих младих уметника, дајући им значајно место у оквиру концертних сезона ансамбала Музичке продукције.
Од победе на Југословенском такмичењу у Загребу (касније такмичењу Ловро фон Матачић), 1989. године, професионална каријера Бојана Суђића проширује се на Европу и Латинску Америку, где је остварио сарадњу са преко педесет оркестара и са бројним хоровима. Поред Хелсиншке и Новосибирске филхармоније, Симфонијских оркестара из Одензеа, Туркуа, Клагенфурта, Хелсиншке опере и многих других еминентних ансамбала, Суђић је већ десет година редовни гост диригент у сезонама Црногорског симфонијског оркестра и ОФУНАМ-а из Мексика.
Током пет година деловао је као резиденцијални диригент Краљевске опере у Стокхолму, где је дириговао више од 150 представа. У каријери бележи и звања шефа диригента и генералног музичког директора Опере Народног позоришта у Београду, као и сталног госта диригента Београдске филхармоније. Од сезоне 2018/19, маестро Бојан Суђић постаје главни гост диригент УНИМИ оркестра из Милана.
Сарађивао је са најистакнутијим светским уметницима, међу којима су Максим Венгеров, Вадим Рјепин, Најџел Кенеди, Иво Погорелић, Денис Мацујев, Николај Лугански, Мишел Бероф, Шломо Минц, Емануел Паји, Пласидо Доминго, Жељко Лучић, Немања Радуловић и други.

 

sudjic vest 51

Бојан Суђић

 

Симфонијски оркестар РТС један је од најрепрезентативнијих оркестарских ансамбала у Србији. Основан 1937. године, у оквиру Радио Београда, од самих почетака имао је профилисане уметничке правце деловања, усмерене ка афирмисању и неговању националне музичке баштине, али и капиталних дела светске литературе. Оваква програмска политика, коју је утемељио први диригент, Михаило Вукдарговић, задржана је и током више од седам деценија дуге извођачке праксе, коју су својим радом обележили шефови-диригенти Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски и Бојан Суђић, који је од 2005. па до данас његов уметнички директор.
Кроз историју, сарадњу са оркестром су остварили најзначајнији домаћи и инострани уметници, солисти и диригенти. Наступао je на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварио је и успешне турнеје по Европи и Африци. У Звучном архиву Радио Београда трајно је архивирано више стотина снимака, од којих су многи објављени на неколико десетина носача звука.
За велике успехе у културној и уметничкој мисији, а обележавајући 70-годишњицу од оснивања, заједно са својим шефом-диригентом Бојаном Суђићем, Симфонијски оркестар РТС је 2008. године добио и признање „Изванредни златни беочуг“. Добитник је и годишње награде ревије „Музика Класика“ за најбољи оркестарски ансамбл за 2013. годину.
Симфонијски оркестар РТС данас је модерни ансамбл, који делује у оквиру Музичке продукције РТС и прати светске тенденције у интерпретацији музике. Његов репертоар обухвата значајна симфонијска, концертантна и вокално-инструментална дела домаће и иностране литературе. У својој историји премијерно је извео многа дела истакнутих савремених домаћих стваралаца различитих генерација, од којих су му нека и посвећена. На програму се налази и оперска и оперетска литература, као и музика популарних жанрова. Активно је присутан на концертним подијумима, у медијима и у оквиру значајних друштвених догађаја, позиционирајући се као престижни извођачки апарат спреман за највише уметничке домете.

 

51 logo program

51 Бемус - ко је ко

 51. БЕМУС 2019.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуценти
Јелена Јанковић-Бегуш, Мирјана Панић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Главни организатор
Петар Алемпијевић

 

Организација и продукција
Дарија Јевтић

 

Организатори
Маја Левер, Александра Бакић, Војислав Милин, Катарина Радовановић

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић и Вук Пајковић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Слађана Шошкић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search