ЉУБИША ЈОВАНОВИЋ, флаута – 40 година уметничког рада Љубиша Јовановић

Уторак, 8. октобар, Коларчева задужбина у 20.00
ЉУБИША ЈОВАНОВИЋ, флаута – 40 година уметничког рада
КАМЕРАТА СЕРБИКА
Диригент и солиста: ИГОР ГРУПМАН, виолина
Солисти: ЈУБИН КИМ, флаута, ГУОЛИАНГ ХАН, флаута
Цена улазница: 600

 

 

Анлун Хуанг: Поема за плесаче, за флауту соло, гудаче и харфу (Г. Хан)
Карл Филип Емануел Бах: Концерт у де молу Wg. 22, H. 484/1 за флауту и гудаче (Љ. Јовановић)
Allegro
Un poco Andante-Allegro di molto
Волфганг Амадеус Моцарт: Концерт у Де дуру К 314 (Ј. Ким)
Allegro aperto
Adagio ma non troppo
Rondo. Allegro
Јохан Себастијан Бах: Бранденбуршки концерт бр. 4, BWV 1049 (Г. Хан, Љ. Јовановић, В. Стефановић Групман)
Allegro
Andante
Presto
Франц Доплер: Анданте и рондо оп. 25, за две флауте и гудаче (Ј. Ким, Љ. Јовановић)
Жозеф Боден Боамортије: Концерт за пет флаута у а молу, oп. 15 бр. 2
Јохан Себастијан Бах: Contrapunctus I из Уметност фуге, аранжман Ингеборг Бугариновић (Ј. Ким, Г. Хан, Љ. Јовановић, Флаутино Лола Класик)

 

Љубиша Јовановић је дипломирао и магистрирао у Београду у класи Миодрага Азањца. Усавршавао се у Паризу (К. Ларде) и Базелу (А. Николе). Одржао је више од 1500 концерата у 37 земаља широм света, и водио више од 200 мајсторских радионица.
Добитник је најпрестижнијих награда и друштвених признања: Априлске Награде Града Београда, Светосавске награде за посебан допринос развоју образовања и васпитања у Републици Србији, Сребрне медаље Универзитета уметности за достигнућа у унапређењу наставе, Првих награда за интерпретацију на Међународној трибини композитора, Годишње награде УМУС-а, награде “Александар Павловић” Удружења композитора Србије за вишедеценијску уметничку промоцију српске музике, награде градског фонда за културу за најбоље концерте у Београду, као и Повеље Радио Београда Два за дугогодишњу сарадњу и допринос радио стваралаштву у Србији.
Са Љубишом Јовановићем наступали су највећи флаутисти данашњице, Орел Николе, Ирена Графенауер, Емануел Паји, Мишел Дебост, Кристијан Ларде, Силвија Кареду, Гуолианг Хан. Његови снимци налазе се на више од 50 ЦД издања. Током 40 година уметничке активности, премијерно је извео око 80 концертантних, солистичких и камерних композиција српских аутора.
Љубиша Јовановић је 25 година радио као соло флаутиста Београдске опере и балета, СО РТС и Београдске филхармоније. Редовни је професор на Факултету музичке уметности у Београду. Оснивач је и председник оркестра Камерата Сербика,као и Фестивала уметничке музике БУНТ. Од 2010. је уметнички руководилац и диригент ансамбала Лола класик, а од 2015. је уметнички директор угледног Међународног такмичења Антон Еберст у Новом Саду. Од јануара 2017. године Љубиша Јовановић је диригент Регионалне дечије филхармоније.

 

Гуолианг Хан је професор флауте на Централном музичком конзерваторијуму и први соло флаутиста Кинеског националног симфонијског оркестра.
Дипломирао је на Централном музичком конзерваторијуму у Пекингу, да би 1988. као добитник стипендије наставио мастер студије на Уметничкој школи Универзитета у Бостону, САД. Студије је наставио у класи чувеног Жан-Пјера Рампала. Наступао је широм Европе, Аустралије, САД и Азије, као солиста и професор флауте. Као први соло флаутиста Кинеског националног симфонијског оркестра, наступао је са водећим светским диригентима међу којима су Шарл Дитуа, Исак Штерн, Јехуди Мењухин, Сеиђи Озава, Мстислав Ростропович и многи други. Активно сарађује са савременим кинеским композиторима. Члан је жирија на међународним такмичењима флаутиста широм света.

 guoliang han

Гуолианг Хан

 

Рођен у породици музичара, Јубин Ким је рано дошао у додир са музиком. Најпре је почео да учи клавир и виолину, да би се у деветој години определио за флауту. Од тог тренутка, његов таленат се развијао неслућеном брзином. Већ као тинејџер освојио је највише награде на 69. Такмичењу у Женеви (2014) и на 70. Међународном фестивалу „Прашко пролеће“ (2015). Након ових успеха, отпочиње његова интернационална каријера. Са само деветнаест година постаје први соло флаутиста Оркестра Концертхаус из Берлина (Konzerthausorchester Berlin).

 yubeen kim

Јубин Ким

 

Игор Групман је један од уметника чија се каријера успешно протеже на више различитих уметничких поља. Подједнако је активан као диригент, солиста и концертмајстор Ротердамске филхармоније, као и гостујући концертмајстор бројних врхунских оркестара међу којима су Лондонски симфонијски оркестар, Лондонска краљевска филхармонија и камерни оркестар St Martin-in-the-Fields.
Групман је сарађивао са најзначајнијим уметницима данашњице, међу којима су Сер Георг Шолти, Валериј Гергијев, Мстислав Ростропович, Колин Дејвис, Сајмон Ретл, Бернард Хајтинк и Јаник Незе-Сегин. Као диригент, наступао је са Ротердамском филхармонијом, Маријинским оркестром, Сеулском филхармонијом и другим водећим ансамблима широм света, делећи сцену са уметницима као што су Рене Флеминг, Брин Терфел и Ида Хендл.
Као солиста, Групман је запажен по „прелепом и богатом тону, елегантном фразирању, страствености и виртуозитету“ (The Strad), настављајући традицију коју су утемељили његови славни професори Леонид Коган и Јаша Хајфец.
Групманова богата дискографија освојила је ласкаве критике, а његов снимак Концерта за две виолине и оркестар Малколма Арнолда, са Весном Групман и Камерним оркестром Сан Дијега, освојио је престижну награду Grammy.
Игор Групман је дипломирао на Московском конзерваторијуму, где је студирао код Леонида Когана и Мстислава Ростроповича, а усавршавао се код Јаше Хајфеца у Лос Анђелесу. Тренутно је ангажован као професор виолине на Ротердамском конзерваторијуму CODARTS и кao концертмајстор Ротердамске филхармоније. Заједно са Весном Групман основао је Gruppman International Violin Institute 2002. године, који нуди програме long distance студирања.
Групман свира на Страдиваријевој виолини „Jules Garcin” из 1731. године коју му је уступила на коришћење Фондација Еразмус (Erasmus Foundation).

51 bemus desno

51 Бемус - ко је ко

 51. БЕМУС 2019.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милан Лазовић, председник
Јован Колунџија, члан
Братислав Петковић, члан
Јелена Јанковић-Бегуш, члан
Милица Кадић, члан

 

Уметнички директор
Бојан Суђић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуценти
Јелена Јанковић-Бегуш, Мирјана Панић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Главни организатор
Петар Алемпијевић

 

Организација и продукција
Дарија Јевтић

 

Организатори
Маја Левер, Александра Бакић, Војислав Милин, Катарина Радовановић

 

Комуникација са медијима
Јелена Васић и Вук Пајковић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Слађана Шошкић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan