ćirilica
latinica

Среда, 17.10.2018, Коларчева задужбина у 20.00
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР И ХОР РТС
Диригент БОЈАН СУЂИЋ
Солиста РАМОН ВАРГАС, тенор
Програм: Леонард Бернштајн - Прича са Западне стране, Чичестерски псалми
Оперске арије
Цене 1.400, 1.800, 2.200

 

Програм:

Леонард Бернштајн:

Прича са Западне стране, симфонијске игре

Чичестерски псалми - солиста Јаков Фирез, дечак сопран

(поводом обележавања 100 година од рођења композитора)

Волфганг Амадеус Моцарт: Увертира из опере „Дон Ђовани“

Il mio tesoro, арија Дон Отавија из опере „Дон Ђовани“

Гаетано Доницети: Una furtiva lagrima, арија Неморина из опере „Љубавни напитак“

Франческо Чилеа: Интермецо из опере „Адријана Лекуврер“

Lamento di Federico, арија Федерика из опере „Арлежанка“

Ђузепе Верди: O fede negar potessi, арија Родолфа из опере „Лујза Милер“

Шарл Гуно: Увертира из опере „Ромео и Јулија“

L'amour! L'amour ... Ah leve toi soleil, арија Ромеа из опере „Ромео и Јулија“

 

Рамон Варгас је један од водећих и најтраженијих тенора данашњице.
Рођен је у Мексико Ситију као седмо од деветоро деце. Почео је да пева у 9. години, а касније је учио певање на Институту Кардинал Миранда. После победе на Националном такмичењу певача Карло Морели 1982. године, осваја и прву награду на Такмичењу тенора Енрико Карузо у Милану 1986. године. Сели се у Аустрију где завршава студије певања у Школи при Бечкој опери, под вођством Леа Милера. Одлука да буде самостални уметник 1990. године води га до истакнутог педагога Родолфа Челетија у Милану, који је од тада његов ментор.
Међународни деби Рамона Варгаса био је 1992. године када га је њујоршка Метрополитен опера позвала као замену за Лучана Паваротија. Уследио је и деби у Скали наредне године где је наступио у улози Фентона у опери „Фалстаф“, под управом Рикарда Мутија. Данас са успехом наступа у свим водећим светским оперским кућама као што су: Ковент Гарден, Миланска Скала, Метрополитен опера, Краљевски театар у Мадриду, Бечка државна опера, Театро Колон у Буенос Аиресу, Опера Бастиља у Паризу, Опера Сан Франциска...
Поред завидне оперске каријере профилисао се и као надахнути концертни певач, са широким репертоаром који иде од италијанских песама класике до романтичарског немачког лида и песама француских, мексичких и шпанских композитора 19. и 20. века. Године 1998. приредио је незабораван реситал у Скали, а његово извођење популарних мексичких песама је дочекано са одушевљењем на великим концертима широм Европе и Мексика.
Последњи наступи обухватају водеће тенорске роле у операма „Јерусалим“ на Вердијевом фестивалу у Театро Ређо у Парми, „Дон Карлос“ у Бечкој државној опери и Циришкој опери, „Лучија од Ламермура“ у Хамбуршкој државној опери и опери у Мексико Ситију, „Симон Боканегра“ у Театру Шанзелизе, Опери Монте Карла, Бечкој државној опери, Великом театру Лисеу у Барселони, „Хофманове приче“ у Париској опери и „Дон Ђовани“ у Метрополитену.
Рамон Варгас у Београд стиже после наступа у Опери Лос Анђелеса у насловној улози опере „Дон Карлос“ коју тумачи уз Пласида Доминга, а одмах након Београда појавиће се у продукцији „Бала под маскама“ у Бечкој државној опери.

 

Mаестро Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције Радио телевизије Србије. Ради и као редовни професор и шеф диригент Симфонијског оркестра Факултета музичке уметности у Београду.
Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања. Интензивно наступа на домаћим и иностраним сценама.
Од 1992. године је стални диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално симфонијских остварења светске и домаће баштине, од којих значајан број чине премијерна извођења. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије.
Сарађивао је од 1989. године и са Београдском филхармонијом и са тим ансамблом у својству сталног госта диригента био на турнеји у Кини, наступао на БЕМУС-у и дириговао бројним концертима на којима су, поред осталих, свирали и Најџел Кенеди и Максим Венгеров. Круну те сарадње представља ЦД са делима Сергеја Рахмањинова.
Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи ансамбл Опере Народног позоришта у Београду, а у сезони 1999/2000. био је његов шеф-диригент. Генерални музички директор Опере био је 2004/2005. Бојан Суђић постаје гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму 1998. године, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2000. године.
Наступајући са различитим ансамблима, маестро Суђић остварује мисију представљања нових дела домаћих аутора и мање познатих или због комплексности ређе извођених остварења из светске историјске баштине. Од поновног доласка у РТС на место уметничког директора и шефа диригента 2005. године, Бојан Суђић континуирано шири и репертоар Симфонијског оркестра и Хора РТС, добијајући признања музичке јавности за високи квалитет остварених концерата и снимака.

 

Симфонијски оркестар РТС један је од најрепрезентативнијих оркестарских ансамбала у Србији. Основан 1937. године, у оквиру Радио Београда, од самих почетака имао је профилисане уметничке правце деловања, усмерене ка афирмисању и неговању националне музичке баштине, али и капиталних дела светске литературе.
Оваква програмска политика, коју је утемељио први диригент, Михаијло Вукдраговић, задржана је и током више од седам деценија дуге извођачке праксе, коју су својим радом обележили шефови-диригенти Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски и Бојан Суђић, који је од 2005. па до данас његов уметнички директор.
Кроз историју, сарадњу са оркестром су остварили најзначајнији домаћи и инострани уметници, солисти и диригенти. Наступао je на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварио је и успешне турнеје по Европи и Африци. У Звучном архиву Радио Београда трајно је архивирано више стотина снимака, од којих су многи објављени на неколико десетина носача звука.
За велике успехе у културној и уметничкој мисији, а обележавајући 70-годишњицу од оснивања, заједно са својим шефом-диригентом Бојаном Суђићем, Симфонијски оркестар РТС је 2008. године добио и признање „Изванредни златни беочуг“. Добитник је и годишње награде ревије „Музика Класика“ за најбољи оркестарски ансамбл за 2013. годину.
Симфонијски оркестар РТС данас је модерни ансамбл, који делује у оквиру Музичке продукције РТС, и прати светске тенденције у интерпретацији музике. Његов репертоар обухвата значајна симфонијска, концертна и вокално-инструментална дела домаће и иностране литературе. У својој историји премијерно је извео многа дела истакнутих савремених домаћих стваралаца различитих генерација, од којих су му нека и посвећена. На програму се налази и оперска и оперетска литература, као и музика популарних жанрова. Активно је присутан на концертним подијумима, у медијима и у оквиру значајних друштвених догађаја, позиционирајући се као престижни извођачки апарат спреман за највише уметничке домете.

 

Хор Радио-телевизије Србије већ пуних осам деценија представља најрепрезентативнији професионални хорски ансамбл у Србији и у региону. На његовом репертоару налазе се сва значајнија вокално-инструментална и a cappella дела светске литературе, а ансамбл је посебно посвећен неговању и промоцији дела домаћих композитора. Током своје богате историје, Хор РТС је сарађивао са најистакнутијим домаћим и бројним иностраним диригентима и солистима, остварио бројне турнеје и концерте са страним оркестрима, снимао за домаће и стране издавачке куће. Хор РТС је добитник највећих домаћих признања, као и награда на светским фестивалима.

 

 

50 Бемус - ко је ко

 50. БЕМУС 2018.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милица Кадић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуценти
Јелена Јанковић-Бегуш, Мирјана Панић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Главни организатор
Петар Алемпијевић

 

Организација и продукција
Дарија Јевтић

 

Организатори
Ивана Панић, Војислав Милин, Катарина Радовановић

 

Комуникација са медијима
Вук Пајковић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Слађана Шошкић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

50 bemus video

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search