ćirilica
latinica

Уторак, 16.10.2018, Коларчева задужбина у 20.00
БРОДСКИ КВАРТЕТ
Програм: Шостакович, Бетовен, Танака, Менделсон
Цене 900, 1.200, 1.400

 

Програм:

Дмитриј Шостакович: Гудачки квартет бр. 7 у фис молу, оп. 108

Лудвиг ван Бетовен: Гудачки квартет у еф молу, оп. 95 бр. 11 “Озбиљни”

Карен Танака: “На Бетовеновом гробу”

Феликс Менделсон: Гудачки квартет бр. 6 у еф молу, оп. 80

 

Основан 1972. године, Бродски квартет је до данас наступио на више од 3.000 концерата на водећим светским концертним позорницама и објавио више од 60 дискографских издања. Урођена радозналост и велика жеља за истраживањем, водиле су ансамбл у различитим уметничким правцима и осигурале су им не само значајно место на међународној сцени камерне музике, већ и широк дијапазон музичког израза. Захваљујући својој енергији и свирачком умећу, освојили су бројне награде и признања широм света, а својим преданим педагошким радом преносе искуства младим генерацијама музичара.
Током више од 45 година каријере, Бродски квартет је наступао на највећим фестивалима и у престижним концертним дворанама широм Аустралије, Азије, Северне и Јужне Америке, Јужне Африке и Европе. Снимци које редовно остварују за радио и телевизију емитују се у светским оквирима.
Током година, Бродски квартет је много пута извео комплетне циклусе гудачких квартета Шуберта, Бетовена, Чајковског, Бритна, Шенберга, Землинског, Веберна и Бартока. Ипак, уз њихово име се првенствено везују комплетни квартети Дмитрија Шостаковича: захваљујући извођењу овог циклуса у Лондону 2012. године, освојили су престижно признање „Artistic Associate” дворане Кингс Плејс. Други снимак комплетног циклуса, уживо са концерата у Амстердаму, објавили су октобра 2016. године.
Бродски квартет је одувек посвећивао велику пажњу дискографским активностима и тренутно ексклузивно снима за Chandos Records. Дискографска издања Бродски квартета освојила су награде „Diapason D'Or“ и „CHOC du Monde de la Musique“. За свој изузетан допринос иновативном конципирању концертних програма, добили су Награду Краљевског филхармонијског друштва.
Поред сарадње са бројним водећим звездама класичне музике, Бродски квартет је ушао у историју захваљујући пионирским сарадњама са неким од водећих светских музичара свих жанрова. Такође, поручили су и премијерно извели нова дела неких од најугледнијих савремених светских композитора.
Квартет предаје по позиву на бројним међународним курсевима камерне музике. Били су резидентни уметници у неколико музичких институција: на почетку каријере, први такав ангажман имали су на Универзитету у Кембриџу, а последњих година ангажовани су на Краљевском шкотском конзерваторијуму где су гостујући предавачи камерне музике. Добитници су Почасног доктората Универзитета у Кенту и Почасног признања Универзитета у Тисајду, где је квартет и основан.
Квартет носи име великог руског виолинисте и пасионираног камерног музичара Адолфа Бродског, коме је Чајковски посветио свој Виолински концерт. Данијел Роуленд свира на виолини коју је направио Лоренцо Сториони из Кремоне, 1793. године; виолина на којој наступа Ијан Белтон је рад Ђованија Паола Мађинија, из око 1615; Пол Кесиди користи виолу “La Delfina” из око 1720. године, захваљујући љубазности госпође Делфине Ентреканалес, а Џеклин Томас наступа на виолончелу Томаса Перија из Даблина, израђеном 1785. године.

 

50 Бемус - ко је ко

 50. БЕМУС 2018.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

Одбор фестивала
Милица Кадић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Јелена Јанковић-Бегуш

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Дамир Хандановић

 

Секретар установе
Ана Бутрић

 

Продуценти
Јелена Јанковић-Бегуш, Мирјана Панић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 

Главни организатор
Петар Алемпијевић

 

Организација и продукција
Дарија Јевтић

 

Организатори
Ивана Панић, Војислав Милин, Катарина Радовановић

 

Комуникација са медијима
Вук Пајковић

 

Маркетинг
Вања Вуксановић

 

Рачуноводство
Нела Кузмановић, Марина Василић, Слађана Шошкић, Данијела Ранђеловић

 

Правна подршка
Небојша Игњатовић

 

Секретар
Маријана Станковић

 

Визуелно решење и дизајн
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

50 bemus video

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search