ćirilica latinica

Субота, 14. oктобар
Коларчева задужбина у 20.00
ГУДАЧИ СВ. ЂОРЂА – 25 ГОДИНА
Уметнички вођа и солиста: ЈОЖЕФ ЖИГА, виолина
Јохан Себастијан Бах – Бранденбуршки концерт бр. 3, Ге-дур, BWV 1048;
Ђузепе Тартини – Соната „Didone abbandonata“, за виолину и оркестар, ге-мол;
Ђузепе Тартини – Соната „Ђавољи трилер“, за виолину и оркестар, ге-мол;
Арканђело Корели – Кончерто гросо, оп. 6 бр. 8, ге-мол, „Божићни“;
Оторино Респиги – Античке арије и игре, свита бр. 3
Цена: 600 динара

 

Камерни оркестар Гудачи св. Ђорђа основан је 1992. године, на иницијативу групе бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и професора Петра Ивановића. Од оснивања до данас, више генерација најеминентнијих уметника чиниле су овај јединствени београдски камерни ансамбл. Прва награда на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1996. године, остварена под уметничким руководством професора Петра Ивановића, допринела је да овај ансамбл постане један од најзначајнијих оркестара у земљи. Исте године, Гудачи св. Ђорђа су позвани да одрже концерт у Лондону поводом 50-огодишњице UNICEF-a.
На позив и препоруку професора Ивановића, од 2006. до 2011. године улога музичког директора оркестра била је поверена виолинисти светске репутације Гордану Николићу. Музички маратон под називом Music challenge, на којем су са Горданом Николићем изведени сви Моцартови концерти за виолину и Симфонија бр. 29 у А-дуру, награђен је Наградом Града Београда за најуспешнији концерт у 2006. години.
Концерт Гудача са виолинистом Романом Симовићем, који је одржан у Коларчевој задужбини 15. новембра 2011. године, проглашен је за Концерт године од стране часописа Музика Класика.     
Концерте Гудача св. Ђорђа пратиле су неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности у земљи и иностранству. Поред објављених критика, трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 18 компакт дискова веродостојно документују уметничке резултате оркестра.
Гудачи за собом имају преко 1600 концертних наступа у земљи и иностранству. Њихов репертоар обухвата дела из различитих стилских епоха – од барока до савремене музике. Редовно изводе и композиције српских аутора, међу којима су бројне и оне које су посвећене овом ансамблу, као и дела камерне музике у аранжманима за гудачки оркестар. Њихов музички профил, посвећеност и ентузијазам створили су срдачне везе са солистима, диригентима и композиторима.
У оквиру оркестра постоји и ради више камерних састава који су остварили велики број концерата, наступајући и на еминентним домаћим фестивалима (Међународна трибина композитора, БЕЛЕФ, КОМА, итд).
Од значајнијих турнеја и гостовања истичу се она у Великој Британији, Холандији, Немачкој, Шведској, Украјини, Русији, Мађарској, Македонији, Словенији, Италији, Аустрији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Гудачи редовно наступају на реномираним фестивалима: БЕМУС, НОМУС, БЕЛЕФ, НИМУС, Охридско лето, Интерфест Битољ, Мокрањчеви дани, Будва град театар, Сарајевски фестивал, Међународна трибина композитора и други.
У овој сезони, ансамбл обележава свој први велики јубилеј, 25 година од оснивања оркестра (1992–2017).

Јозеф Жига рођен је у Суботици. У седмој години је почео да учи виолину у класи Тибора Пекара. Још за време школовања почео је да наступа на концертима широм некадашње Југославије, а 1986. године је награђен као најуспешнији млади музичар у земљи. Студирао је у класи Ферн Рашковић, некадашње ученице Давида Ојстраха, на Факултету музичке уметности у Београду. Добитник је награда на такмичењима у земљи и иностранству. Године 1991. победио је на Међународном такмичењу „Емил Хајек“ у Београду.
Члан Државног оркестра Брауншвајга постаје 1994. године, а од 1997. је на позицији заменика концертмајстора. Поред тога, развија богату уметничку активност као тражени солиста, камерни музичар и предавач.

 

 

49 bemus desno

49 Бемус - ко је ко

 49. БЕМУС 2017.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Наташа Илић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search