ćirilica latinica

Петак, 13. октобар
Свечана сала Скупштине града у 20.00
ДЕЈАН МЛАЂЕНОВИЋ, виола
Јохан Себастијан Бах – Партита бр.1 за соло виолину (виолу), ха-мол, BWV 1002;
Соната бр. 1 за соло виолину (виолу), ге-мол, BWV 1001;
Партита бр. 2 за соло виолину (виолу), де-мол, BWV 1004
Слободан улаз

 

Виолиста Дејан Млађеновић одржао је током последњих десет година више од 150 концерата као солиста, наступајући са многим значајним камерним ансамблима, симфонијским оркестрима и познатим пијанистима у престижним концертним дворанама (нпр., Salle Gaveau у Паризу, Wigmore Hall у Лондону, Hollywell Music Room и Јacqueline du Pré Music Building у Оксфорду, Сала Чајковски у Москви, Сала Мегарон у Атини итд.) у Србији, Француској, Шпанији, Норвешкој, Грчкој, Италији, Македонији, Румунији, Немачкој, Русији, Швајцарској, Аустрији, Данској, Великој Британији и САД (Вашингтон, Јохн Браун Университy, Питсбург, Арканзас). Између осталог, Дејан Млађеновић је у више наврата, са познатим диригентима, изводио неке од најзначајнијих концерата за виолу насталих током 20. и 21. века као што су концерти Алфреда Шниткеа, Гије Канчелија, Кшиштофа Пендерецког, Виљема Волтона, Франка Мартена, Иване Стефановић, Ивана Јевтића, Властимира Трајковића итд. До сада је за њега компоновано и њему посвећено пет концерата за виолу, више соната и мањих форми за виолу соло и за виолу и клавир. Као солиста, снимио је трајне аудио записе и седам компакт дискова за радио станице и дискографске куће у Француској, Шпанији, Грчкој, Норвешкој, Русији, Великој Британији и Србији.
Дејан Млађеновић је основне и последипломске студије виоле завршио на Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду у класи Петра Ивановића. Као стипендиста француске владе, студије је наставио на Високом националном конзерваторијуму за музику (CNSM) у Паризу где је са највећим признањем завршио магистарске студије виоле у класи Жерара Косеа, као и магистарске студије камерне музике у класи Жана Мујера. У том периоду, усавршавао се и на мајсторским курсевима Јурија Башмета, као и Жерара Косеа (у својству стипендисте Аcademia Chigiana у Сијени у два наврата), Григорија Жислина (у Грожњану), Џесија Ливајна (у Паризу), Емануела Вардија, као и Ривке Голани у Великој Британији.
Поред активне каријере концертног солисте, Дејан Млађеновић је редовни професор виоле на Факултету музичке уметности у Београду, у чијој класи је дипломирало, магистрирало и одбранило своје докторске уметничке пројекте више од четрдесет студената. Дуги низ година, Млађеновић је био и професор гудачког квартета на Академији уметности у Новом Саду, као и уметнички руководилац камерног ансамбла Camerata Academica и члан гудачког трија Голдберг. Такође, Млађеновић је одржао велики број мајсторских курсева виоле и мајсторских курсева камерне музике у Србији, земљама бивше Југославије, Немачкој, Норвешкој, САД итд.
Награде које је Дејан Млађеновић освојио као виолиста, чине једну значајну и импресивну листу која обухвата, између осталих, награду на Такмичењу југословенских умјетника у Загребу (1987) на којем је био лауреат, награду Удружења музичких уметника Србије за најбоље концертно извођење године (1994), специјалну награду на Првом међународном такмичењу виолиста одржаном на Конзерваторијуму Чајковски у Москви, којом приликом му је награду лично уручио Јуриј Башмет (1994), четири награде за различита извођења на Међународним трибинама композитора у Сремским Карловцима и Београду итд. За изузетна музичка достигнућа номинован је од стране International Music Centre of America за награду August Klein Distinguished Artist Award.

 

Реч критике о Млађеновићевим интерпретацијама:
• „… Млађеновић је показао да је способан за врло висок интензитет музицирања …” Тhe Strad (реситал у Wigmore Hall-у).
• „Имали смо среће што смо могли да га слушамо у музичкој дворани Јacqueline du Pré... концерт је заиста био за памћење… И пијаниста и виолиста приказали су сво своје умеће... Оба музичара су изванредно одговорила на изазов.” Оxford Times (Јacqueline du Pré Music Building реcитал).
• „Извођење Дејана Млађеновића било је грандиозно, са великом сигурношћу и интензивним уживљавањем. Поврх тога, он поседује топао и пун тон, који је његовом извођењу дао додатну димензију. Одавно нисмо чули тако инспиративно музицирање.” Sunnmorposten.
• „Изузетно префињен, соноран и богат валерима, тон Млађеновићеве виоле, са дубинама и тембровима виолончела, али и висинама виолине, остао је константа ове концертне вечери. Тај редак квалитет, да тон свог инструмента испуни личном емоцијом, без резерве је користио у интерпретацији... Дејан Млађеновић је имао свој tour de force у интерпретацији Sequenza VI за виолу соло Лучана Берија. Све што један гудачки инструмент, макар и хипотетички, може да одсвира, нашло је своје место у овој експресивној, фасцинантној композицији. Њена интерпретација може се сматрати врхунским задатком за сваког виолисту, па је стога Млађеновићево извођење утолико успешније што је свој неоспорни и приказани виртуозитет подредио захтевима експресивне и узбудљиве музичке беседе. Он је, једном речју, био савршен глумац овог звучног текста који је поставио у енергетску жижу свог концерта.” Трећи програм Радио Београда (Дворана Скупштине града Београда, рецитал Вече премијера италијанске музике за виолу)
• „Импресивно и узбудљиво. Спектакуларан концерт… Изведено прегнантно, прецизно, енергично и надахнуто, Стикс Гије Канчелија, дело јарких динамичних контраста и жестоке, вулканске експресивности, звучало је драматично и потресно, у великом стилу закључујући овај концерт.” Данас
• „Виолиста Дејан Млађеновић, по обичају, демонстрира афинитет за савремену музику и ретку способност да завири у поетику текста пред собом, дајући тако својим тумачењима уникатност.” НИН

 

49 bemus desno

49 Бемус - ко је ко

 49. БЕМУС 2017.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Наташа Илић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search