ćirilica latinica

Уторак, 17. октобар
Етнографски музеј у 20.00
80 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ
ДЕЛА, СЕЈО, ДА МИ ЗАПЕВАМО
Концерт Катедре за етномузикологију
Слободан улаз

 

„Концерт Катедре за етномузикологију, поводом 80 година Факултета музичке уметности, представља звучни мозаик сачињен од традиционалних народних музичких форми карактеристичних за српску традиционалну музику. Назив концерта представља први стих сватовске песме из околине Ужица којом се позива на весеље. Програм ће извести студенти различитих нивоа студија под руководством професора др Селене Ракочевић, МА Здравка Ранисављевића и др Сање Ранковић. У оквиру концерта биће изведена вокална, вокално-инструментална и инструментална музика, као и неколико играчких минијатура. Кроз интерпретацију репрезентативних примера свирања и певања биће приказани различити музички дијалекти и стилови.

Вокалне нумере обухватиће примере старије и новије сеоске праксе из свих крајева Србије и из области на Балкану које насељава српско становништво. Посебно су интригантне песме старије сеоске праксе српског становиштва са Баније, које се издвајају специфичним тонским низовима и комплементарним ритмом, као и „грокталица“ из Босне и Херцеговине карактеристична због технике певања засноване на „потресању гласом“. Новији сеоски стил представљен је бројним песмама међу којима су „бројаница“ из Шумадије, подржана тапшањем руку и песма из Војводине изведена у потпуно другачијем маниру. Поред вишегласа, биће изведени примери једногласног певања типични за подручје Косова и Метохије, међу којима се издваја песма уз пратњу даира и кавала забележена у Призренској Гори.

Инструментални примери на фрули, дудуку, двојницама и гајдама представљаће доминантно мелодије које су пратиле народну игру, а у нешто мањој мери медитативне импровизације или инструменталне верзије песама. Техничке могућности поменутих инструмената и њихова „боја тона“ звучно ће дочарати поједине географске области Србије. Стилска разноврсност српског музичкофолклорног простора биће изражена и покретом кроз извођење традиционалних народних игара типичних за поједине играчке дијалекте.“

Проф. Сања Ранковић

49 bemus desno

49 Бемус - ко је ко

 49. БЕМУС 2017.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Наташа Илић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search