Петак, 28. октобар у 20.00, Коларчева задужбина
ВОЈВОЂАНСКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР
Диригент: ЕМИЛ ТАБАКОВ
Солиста: ДРАГАН ЂОРЂЕВИЋ, виолончело
Дмитриј Шостакович: Концерт бр. 1 за виолончело и оркестар
Сергеј Рахмањинов: Симфонија бр. 2
Цена улазница: 600 дин.

 

suzuki 01Драган Ђорђевић Сузуки школовање започиње у родној Ћуприји, у Школи за музичке таленте, прво по Сузуки методи, а потом код Реље Ћетковића. Студирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Сандре Белић. У току свог школовања на Гилдхол школи за музику и драму у Лондону, у класи Стефана Попова свирао је у Лондонском симфонијском оркестру и био гостујући соло челиста Royal Northern Symphony. Усавршавање наставља у класи Јанг Чан Чоа на Високој школи за музику у Есену. Један од главних приоритета за Ђорђевића био је усавршавање код реномираних челиста и педагога попут Мише Мајског, Бориса Пергаменшчикова, Дејвида Такена, Давида Григоријана, Наде Кецман, Тобијаса Кјунеа, Станислава Аполина, као и са члановима квартета Велинџер, Такач, Мелос и Албан Берг.
Ђорђевић је лауреат међународних такмичења попут Антонио Јанигро, Markneurkirchen, Jeunesses Musicales у Београду и добитник многих других специјалних награда.
Као солиста и камерни музичар наступа широм Европе на међународним фестивалима: BBC PROMS, Фестивал Д'Овер сир Оаз, City of London Festival, Охридско лето, БЕМУС, Фестивал Шлома Минца у Сион Валеу, Лауреати Катје Попове, НИМУС, Загребачке љетње вечери, НОМУС, Котор-Арт, Међународни ЧЕЛО ФЕСТ у Београду...
Наступао је са Bergische Symfoniker, Београдском филхармонијом, Камерном филхармонијом Amade, Симфонијским оркестром РТС, Оркестром Kамерата Сербика, Бамбершким каменрим оркестром, Војвођанским симфоничарима, Нишким симфонијским оркестром, Гудачима Св. Ђорђа, Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТВ Словеније,  Симфонијским оркестром југоисточне Европе, Плевенском филхармонијом, БГО  Душан Сковран итд.
Сарађивао је са уметницима као што су Шломо Минц, Итамар Голан, Тен Дан, Михаил Шербахов, Минчо Минчев, Џон Адамс, Ен Шао, Питер Скалтроп, Роман Симовић, Лесли Хауард, Немања Радуловић  и многи други.
Веома је посвећен и камерној музици и члан је гудачког квартета Рубикон.
На позив Валерија Гергиева 2011. постаје гостујући соло челиста Симфонијског оркестра Маријинског театра. Следи Награда Концертне дирекције Загреб, наступ на реситалу са пијанистом Владимиром Милошевићем у концертној сали Маријинског театра и концерт са квартетом Рубикон на City of London фестивалу.
Драган Ђорђевић је професор виолончела на Факултету музичке уметности у Београду, а од 2015. године и  уметнички директор Школе за музичке таленте у Ћуприји. Сузуки свира на  виолончелу Џејмса и Хенрија Бенкса из 1797. године.

emil tabakov 01Емил Табаков је светски признат диригент. Дириговао је оперске продукције у Театру Ла Фениче, Театру Ређо у Торину, концерте симфонијске музике са Националним оркестром Француске, Филхармонијским оркестром Француског радија, Orchestre National d'Ile de France, Националним оркестром Лила, Националним оркестром Лорена, oркестрима Авињона, Кана, Нанта, Симфонијским оркестром Арене из Вероне, Симфонијским оркестром Чајковски Московског радија, Московском филхармонијом, Оркестром Нове Русије, Новом филхармонијом Вестфалена, Симфонијском оркестром Бохума, филхармонијама Сеула, Токија, Букурешта (Жорж Енеску), Атине и Београда, као и симфонијским оркестрима Рио де Жанеира, Сао Паола, Мексико Ситија, Монтереја, Истанбула и Анкаре.
Његов репертоар је огроман, показује разноврсност стилова од класичног и романтичног до дела савремених аутора.

Снимци које је начинио значајни су и укључују комплетне Малерове симфоније на 15 ЦД-ова, све Брамсове симфоније, увертире, Немачки реквијем и клавирске концерте, комплетне Скрјабинове симфоније, као и Бетовенове клавирске концерте. Ту су још и дела Бартока, Вердија за куће Balkanton, Elan, Capriccio Delta, Mega-Music, Pentagon, Gega-New и Emi.
Добитник је престижних националних  музичких награда.

vso 01Наследник Војвођанских симфоничара, оркестар је од фебруара 2011. формиран као Војвођански симфонијски оркестар, организован по принципу ансамбла „стађоне“. До сада је остварио близу 100 концерата, достигавши значајан ниво музицирања и добре интерпретативне стандарде.
У протеклом периоду успешно је извео преко 70 премијерних програма, с учешћем светски признатих домаћих и страних диригената. Од реномираних гостујућих уметника међународне музичке сцене с којима је сарађивао, важно је споменути маестре као што су Саулијус Сондецкис, Марко Паризото, Матс Лиљефорс, Маркус Пошнер, Лижија Амадио, Франческо Ла Векија, Младен Тарбук, те активне солисте међу којима су били Валериј Ојстрах, Сипријен Кацарис, Александар Маџар, Рита Кинка, Јасминка Станчул, Немања Радуловић, Гзавије Филипс, Жан-Марк Филипс Варжабедијан, Николас Алтштет, Франсоа Салке и још низ такође изванредних интерпретатора.
По својој позицији у матичној средини оркестар редовно учествује на Новосадским музичким свечаностима. Јула 2014. војвођански симфоничари су први пут закорачили у међународне воде и представили се на 60. Сплитском љету и 65. Дубровачким љетњим играма. Оба фестивалска концерта позитивно су оцењена у писаним и електронским медијима, док је млади виолиниста Марко Грацијани, солиста у Концерту за виолину и оркестар Петра Чајковског, добио за своју интерпретацију награду Јудита, дневног листа Слободна Далмација. Најзад, најновије признање ансамблу стигло је од часописа Музика класика, чији жири му је за успешност деловања у 2014. доделио награду за оркестар године. У новембру 2015. оркестар је први пут запажено музицирао у великој дворани Коларчеве задужбине у Београду.

 

48 bemus desno

48 Бемус - ко је ко

 48. БЕМУС 2016.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Наташа Илић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

PR
Јелена Лакићевић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan