СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ
Среда, 19. октобар у 20.00
Коларчева задужбина
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС
Диригент: БОЈАН СУЂИЋ
Солиста: ДРАГАН СРЕДОЈЕВИЋ, виолина
Јоханес Брамс: Концерт за виолину и оркестар    
Петар Иљич Чајковски: Симфонија бр. 6
Цене улазница: 600, 800, 1.000 дин.

 

dragan sredojevic 01Протеже прослављених виолиниста Марине Јашвили и Едуарда Грача, Драган Средојевић је један од ретких младих виолиниста који је студирао са највећим представницима чувене Руске виолинске школе, на Конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви. На позив маестра Валерија Гергијева, Драган наставља каријеру као солиста једног од најпрестижнијих музичких колектива на свету – оркестра Маријинског театра у Санкт Петербургу.
Свој први наступ је имао већ у седмој години. Са 14 година одржао је први солистички целовечерњи концерт и већ у најранијем узрасту заузео водеће место међу виолинистима своје генерације, запажен по препознатљивом звуку, техничкој беспрекорности и неограниченој креативности. Драган Средојевић је до сада одржао велики број концерата на најеминентнијим музичким сценама света међу којима су Европски парламент у Бриселу, Victoria hall у Женеви, Konzerthaus у Берлину, Barbican у Лондону, Маријински театар у Санкт Петербургу, Бољшој театар у Москви, Национални центар уметности у Пекингу, Опера Тел Авива, Луксембуршка филхармонија, Љубљанска филхармонија, Конзерваторијум Чајковски у Москви, Глазбени завод у Загребу, Филхармонија Тбилисија. У Београду је такође наступио у најзначајнијим дворанама као што су Задужбина Илије М. Коларца, Сава Центар, Српска академија наука и уметности, Свечана сала Скупштине града итд.  Наступа на солистичким концертима и у камерним саставима у свим градовима у Србији, али и на међународним фестивалима у земљама широм света: Италија, Немачка, Енглеска, Кина, Холандија, Швајцарска, Словенија, Луксембург, Русија, Израел, Аустрија, Белгија, Грузија, Грчка, Хрватска, Румунија.
Поред тога што је вишеструки лауреат свих значајнијих Републичких и Међународних такмичења у Србији, а и неколико значајних Међународних такмичења у иностранству, добитник је награде Министарства културе Србије „Београдски aнђео“ за постигнуте изузетне резултате на пољу уметности, а такође и „Грамате Руске Федерације“ за културни допринос и развијање односа између Русије и Србије.
Стипендиста је елитног мајсторског курса за виолинисте “Кешет Еилон” у Израелу, где сарађује са најеминентнијим виолинистима и професорима светске виолинске школе: Шломо Минц, Ида Хендл, Шмуел Ашкенази, Вадим Глуцман, Хаим Тауб, Хагаи Шахам, Ицак Рашковски и други.
Међу менторе и партнере са којима наступа убрајају се нека од најзвучнијих имена у музичком свету данас: концертмајстори Лондонског симфонијског оркестра Роман Симовић и Бечке филхармоније Фолкард Штојде, Наталија Гутман, Виктор Пикајзен, Михаил Воскресењски, Павел Верњиков, Игор Озим, Сергеј Кравченко, Алексеј Лундин, Игор Корети, Вактанг Какидзе итд.

bojan sudjic 01Водеће диригентско име у српској музици, Бојан Суђић је шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС. Ради и као редовни професор и шеф катедре за дириговање на Факултету музичке уметности у Београду, а 2015. године обележава тридесетогодишњицу професионалне диригентске каријере. Од самог почетка његов рад одликовали су изузетна ширина и разноврсност репертоара хорске, симфонијске и сценске музике, изванредна постигнућа у свим овим областима и бројна признања – почев од Прве награде на Југословенском такмичењу младих уметника у Загребу 1989, преко најзначајнијих професионалних признања у домаћој музици: награде на Међународној трибини композитора, годишње награде Удружења музичких уметника Србије, Награде града Београда, награде Златни беочуг, годишње награде часописа Музика Класика и других. Интензивно наступа на домаћим и иностраним сценама.
Од 1992. године је стални диригент Хора и Симфонијског оркестра РТС са којима је извео велики број хорских, симфонијских и вокално-симфонијских остварења светске и домаће баштине. Највећи број тих концерата снимљен је за радио и ТВ, а они су и основа обимне Суђићеве дискографије.
Од 1989. године сарађивао је интензивно и са Београдском филхармонијом. Оперском дириговању посветио се 1993. године, водећи оркестар Опере Народног позоришта у Београду, а у сезони 1999/2000 био је његов шеф-диригент. Генерални музички директор Опере био је 2004/2005.
Од 1998. године отпочиње ангажман као гост-диригент Краљевске опере у Стокхолму, да би се та сарадња продубила и довела га на место резиденцијалног диригента 2000. године. Са овим ансамблом остварио је више од 150 оперских и балетских представа. Плодну сарадњу остварио је и са ансамблом Хелсиншке националне опере. Као гост-диригент наступао је са преко четрдесет оркестара у региону и свету, попут Хелсиншке филхармоније, Новосибирске филхармоније, Турку филхармоније, Филхармоније УНАМ.

so rts 01Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије (1937) делујe дуже од седам деценија, представља стуб музичке делатности радија и телевизије у Србији, али има и развијену концертну делатност и својим осмишљеним и ангажованим радом, наступима у Београду, широм Србије и у иностранству, значајно доприноси квалитету музичког живота, посебно неговањем српске музичке баштине. Ансамблом су, уз најзначајнија гостујућа диригентска имена, у својству шефа-диригента руководили најзначајнији музички посленици – Михајло Вукдраговић, први руководилац оркестра, потом Стеван Христић, Крешимир Барановић, Боривоје Симић, Младен Јагушт, Ванчо Чавдарски, Владимир Крањчевић, Милен Начев и Давид Порселајн. Од 2005. године уметнички директор и шеф диригент Оркестра је Бојан Суђић, који је своју уметничку каријеру управо и отпочео 1985. године радом са Хором РТС, а 1989. године са Симфонијским оркестром. Ансамбли Музичке продукције РТС су наступали на свим значајним фестивалима у Југославији и Србији, а остварили су и успешне турнеје у Енглеској, Италији, Француској, Аустрији, Немачкој, Швајцарској, Шпанији, Грчкој, Русији, Румунији, Мароку, Црној Гори и Хрватској.
Осим архивирања концертних снимака чији су програми углавном наменски конципирани, оркестар је остварио и велики број студијских снимака, међу којима највише има композиција домаћих аутора (југословенских и српских) и савремене музике, а са домаћим солистима.
Симфонијски оркестар РТС је добитник најзначајнијих домаћих признања.

 

Видео

48 bemus desno

48 Бемус - ко је ко

 48. БЕМУС 2016.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Наташа Илић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

PR
Јелена Лакићевић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan