Среда, 26. октобар у 20.00, Коларчева задужбина
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС
Диригент: БОЈАН СУЂИЋ
Солисти: ИРEНА ЈОСИФОСКA, виолончело, БОЈАНА ПЕКОВИЋ, гусле, МАРКО КОВАЧ, клавир, НЕБОЈША МАКСИМОВИЋ, клавир
Василије Мокрањац: Лирска поема
Дејан Деспић: Recitativo e Passacaglia funebre, за виолончело и гудачки оркестар
Иван Јевтић: Симфонијска поема 1804, за симфонијски оркестар и гусле         
Марко Ковач: 'Словенска антитеза', дуо за клавир и оркестар – поруџбина БЕМУС-а, прво извођење
Станојло Рајичић: Концерт за клавир и оркестар бр. 3
Цена улазница: 600 дин.

 

irena josifoska 01Ирена Јосифоска рођена је 1996. године у породици музичара. Виолончело је почела да свира са 5 година у класи своје мајке Јудит Нидерхолцер Јосифоске, у музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду, затим је наставила школовање на Академији уметности у Новом Саду у класи Марка Милетића, а од прошле године је студент на Високој школи за музику у Детмолду у класи Ксеније Јанковић.
Освојила је око 50 највиших награда и признања на разним такмичењима у земљи и иностранству. На Међународном такмичењу Музичке омладине 2015. године, као најмлађи учесник, била је финалиста, добитник награде публике и више специјалних награда.
Добитница је више признања, као што су Светосавска награда, Покрајинска награда, Златно звонце, Награда Станојло Рајичић за најуспешнији концерт у сезони 2009/2010 одржан у Галерији САНУ у Београду, Арт Линк Societe Generale награда и Награда УМУС-а. Победница је и конкурса клуба “СУПЕРСТЕ” Ерсте банке у области уметности.
Остварила је око 500 јавних наступа широм Европе и у региону, међу којима су реситали, солистички наступи уз пратњу еминентних оркестара као што су: Симфонијски национални оркестар Италије,  Виртембершка филхармонија Ројтлинген, Војвођански симфонијски оркестар, Београдски гудачки оркестар Душан Сковран, Европски омладински CEI оркестар, Новосадски камерни оркестар, Суботичка филхармонија, Бањалучка филхармонија, Омладински оркестар округа Норфолк, Зрењанински камерни оркестар и Симфонијски оркестар РТС.
Учествовала је на разним фестивалима и у више пројеката у Немачкој, Аустрији, Шпанији, Црној Гори, Словенији и Србији.
У априлу 2014. њен први ЦД издала је шведска музичка куће А-records, а у септембру исте године је Арт Линк и Societe Generale банка издали су још један.
Сарађивала је са еминентним уметницима као што су: Хајнрих Шиф, Иври Гитлис, Андреа Либеркнехт, Даг Јенсен, Мари-Луиз Нојнекер, Јоханес Мајзл.
Своје композиције посветили су јој композитори Тибор Хартиг, Дејан Деспић, Светозар Саша Ковачевић и Александар Вујић.

bojana pekovic 01Бојана Пековић (1997) једина je афирмисана уметница у свету која свира српски традиционални инструмент гусле. Потиче из музичке породице која је потпуно посвећена друштвеним активностима у националној култури. Завршила је нижу музичку школу, одсек за клавир и гусле, а потом Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, етномузиколошки одсек - свирање традиционалних инструмената и етно певањe. Тренутно студира на Факултету музичке уметности у Београду, етномузиколошки одсек. Њена музичка и уметничка каријера почиње од раног детињства. Од тада, она је учествовала на скоро 700 различитих манифестација у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Словенији, Русији, Словачкој и Немачкој. Наступала је на више од стотину телевизијских и радио емисија. Много пута награђивана је на такмичењима. Свој први солистички ЦД издала је 2008.године са свега  11 година. Била је гост на многим ЦД издањима других гуслара.

 

Марко Ковач је рођен 1990. године у Требињу, где је завршио нижу музичку школу. Средњу музичку школу, клавирски одсек, завршио је у Подгорици, у класи Анке Асановић. Освајао је награде на републичким и међународним такмичењима младих пијаниста. Завршио је основне и мастер академске студије композиције на Факултету музичке уметности, у класи Исидоре Жебељан. Његова музика је извођена у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, у оквирима фестивала: Чело фест, Котор арт, КоМА, ФЕСТУМ, Lasciar Vibrare... Наступа и као пијаниста изводећи своја и дела својих колега.
Похађао је бројне мајсторске курсеве из клавира и композиције, код Оксане Јаблонске, Микелеа Росетија, Кјоко Хашимото, Веи Ји Јанга, Јурија Кота, Владимира Крпана, Јокут Михајловић, Нинослава Живковића, Александра Сердара, Ратимира Мартиновића и других.

nebojsa maksimovic 01Небојша Максимовић (Београд, 1979) је са две године почео да свира клавир, а са четири године је примљен у МШ „Јосип Славенски” у класу Гордане Јовановић. Средњу МШ „Мокрањац“ завршио је у класи Олге Јовановић 1994. као најбољи ученик у генерацији. Исте године, са петнаест година, примљен је на Факултет музичке уметности у Београду у класу Мирјане Шуице – Бабић. Дипломирао је 1999. са наградом за најбољи успех из клавира на ФМУ у Београду у класи Невене Поповић, а потом и магистрирао 2004. године, у истој класи, са највишим оценама. Магистрирао је и на Академији Санта Чечилија у Риму код Серђа Пертикаролија 2006. са највишим оценама као стипендиста Владе Републике Италије. Завршио је мајсторске курсеве код еминентних пијаниста и педагога Лазара Бермана, Ђованија Умберта Батела, Серђа Пертикаролија и Нине Макарове. Докторирао је у октобру 2009. на ФМУ у Београду у класи Невене Поповић, одбранивши први уметнички докторат у тој институцији.
Током школовања освојио је многобројне значајне награде у земљи и иностранству, међу којима се издвајају прве награде на такмичењима у Београду и у Нишу, две треће награде на међународном такмичењу у Риму (1995. и 1998), специјална прва награда са максималним бројем бодова на међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду 1997, трећа награда на међународном такмичењу у Атини 1999, прва награда на међународном такмичењу ЕПТА 2001. у Београду, награда за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ у Београду 2002, као и велики број других награда и признања у земљи и иностранству.
Јавно наступа од своје четврте године на концертима, као и на радију и телевизији за које је начинио више трајних снимака. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој, као и на фестивалима као што су БЕМУС, А темпо, Димитрион у Солуну, Опера Барга у Италији и многим другим.
Био је ангажован као демонстратор на ФМУ од 2002. до 2006. године. Након тога је радио као професор клавира у музичкој школи „Мокрањац“ у Београду до 2008. Од 2008. до 2009. године био је доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Од 2009. био је наставник на ФМУ у Београду, а од 2012. ради као доцент на истом факултету.

 

48 bemus desno

48 Бемус - ко је ко

 48. БЕМУС 2016.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Наташа Илић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

PR
Јелена Лакићевић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan