БАВАРСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР
Уметнички вођа и концертмајстор:
СРЕТЕН КРСТИЋ, виолина
Солиста: НАТАША ВЕЉКОВИЋ, клавир
Фредерик Шопен: Концерт за клавир и оркестар бр. 2
Френк Бриџ: Свита за гудачки оркестар
Лудвиг ван Бетовен: Гудачки квартет, оп. 95

 

natasa veljkovic 01Клавир је био центар живота Наташе Вељковић још од њене 4. године. После студија са Арбом Валдмом у Београду наставила је студије код Паула Бадуре-Шкоде на Универзитету за музику у Бечу. Своје образовање је наставила код Никите Магалофа, као и Рудолфа Фиркуснија на Џулијард школи у Њујорку и Харија Датинера на Женевском конзерваторијуму.
Пре своје 10. године Наташа Вељковић је освојила прве награде на такмичењима у Капуи и Сенигалији (Италија). Са једанаест година доживела је сензационални успех изводећи Клавирски концерт у Ге дуру Мориса Равела са Загребачком филхармонијом. Њена изузетна достигнућа као пијанисте донела су јој и друге награде. Ту је Прва награда на Међународном такмичењу Клара Хаскил у Вевеју (Швајцарска), као и Прва награда на такмичењу World Music Masters у Паризу. Следила су и признања као што је Награда Орландо за најбољи концерт Дубровачких љетњих игара и Награда УМУС-а.
Концертна каријера је водила Наташу Вељковић широм Европе. Успешно је сарађивала са БГО Душан Сковран (турнеје по Русији и Кини, ЦД издање за ПГП РТС), Гудачима Св. Ђорђа (снимак уживо из 2004. за ПГП РТС са три Моцартова концерта) и ансамблима као што су Оркестар Романске Швајцарске, Тонхале оркестар из Цириха, Загребачки солисти, Бечки камерни оркестар, Бечка камерна филхармонија, Капела Истрополитана, Јаначекова филхармонија из Остраве, Оркестар РАИ, Словеначка филхармонија, Београдска филхармонија итд. Много година наступа са Камератом Јаначек. Сарађивала је са бројним уваженим диригентима као што су: Давид Цинман, Лоренс Фостер, Дмитри Китајенко, Кристијан Мандеал, Марчело Вијоти, Антони Вит, Давид Шалон, Емил Табаков, Мартин Зигхарт, Роналд Золман, Павле Дешпаљ итд.

sreten krstic 01Сретен Крстић је рођен 1953. године у Београду. Почео је да свира виолину у својој седмој години. Од 1980. године је концертмајстор Минхенске филхармоније, где је сарађивао са легендарним шефом-диригентом Серђуом Челибидакеом. И као солиста је сарађивао са славним диригентима, међу којима су Серђу Челибидаке, Џејмс Ливајн, Зубин Мехта, Хироши Вакасуги, Хорст Стајн, Вацлав Нојман или Дмитриј Китајенко, а каријера га води у готово све европске земље, Јапан, САД и Русију. Снимао је за све радијске и телевизијске куће бивше Југославије, Баварски радио, Западнонемачки радио, ББЦ , Грчки радио, те за дискографске куће ПГП, Thorofon, Arte Nova Classics и др. Године 1985. утемељио је Gasteig-Trio München, 1996. Филхармонијски гудачки секстет, а 1999. Камерни оркестар Филхармонијски солисти, чији је и уметнички вођа. Исте године постаје и члан Клавирског трија Gelius. Свира на виолини коју је 1760. изградио Николо Гаљано.

 

bavarski kamerni orkestar 01Баварски камерни оркестар, са пребивалиштем у идиличном бањском граду Бад Брикенау (БКО), од свог оснивања 1979. године добио је посебан значај врстом пројеката које реализује. Оркестар се састоји од одличних професионалних музичара из Централне Европе који раде на новим пројектима као оркестар и камерне групе. Одржавање регионалне музичке традиције које чини окосницу њиховог деловања стоји раме уз раме са неконвенционалним извођењима савремене музике и узбудљивим пројектима у пограничним подручјима. Посебан фокус је музичко образовање у сарадњи са школама и другим образовним институцијама.
БКО је радио и ради са бројним изванредним уметницима као што су  Дејв Брубек, Жак Лусије, Герхард Полт, Петер Шрајер, Микис Теодоракис, Мортон Фелдман, Арво Перт, Карл-Хеинц Штокхаузен и Пјер Булез. Недавно су на концертнимј подијумима сарађивали са Нилсом Монкемајером, Данијелом Милер-Шотом, Албрехтом Мајером, Радованом Влатковићем, Сергејем Накарјаковим и другим реномираним солистима. Од 2012. Јоханес Месус је главни диригент БКО.
Оркестар је у својој историји нграђен Баварском наградом, Наградом Фридрих Бауер, Наградом Сименс за културну промоцију и Награде за културу округа Доња Франконија. Поред сопствених претплатничких концерата у Бад Брикенау и наступа у Јужној Немачкој БКО наступа на традиционалним концертним салама у Немачкој и Европи. Поред тога, радио продукције и ЦД снимци потврђују свој високи уметнички ниво, његов звук културе и њену велику флексибилност у репертоару.

Видео

48 bemus desno

48 Бемус - ко је ко

 48. БЕМУС 2016.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Наташа Илић

 

Уреднице програма
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

PR
Јелена Лакићевић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan