Среда, 21. октобар
Коларчева задужбина у 20.00
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС
Диригент: БОЈАН СУЂИЋ
Солисти: МАЈА РАЈКОВИЋ, клавир, МЛАДЕН ЂОРЂЕВИЋ, труба, РОМЕН ДЕШАРМ, клавир, ЂАМПЈЕРО СОБРИНО, кларинет, ЕРИК ОБИЈЕ, труба
Вече концерата
Цене улазница: 500, 700, 900

Дмитриј Шостакович (1906-1975)
Концерт бр. 1 у це молу за клавир и гудачки оркестар са облигатном трубом, оп. 35 (1933)
Allegretto
Lento
Moderato
Allegro con brio
Маја Рајковић, клавир; Младен Ђорђевић, труба

Игор Стравински (1882-1971)
Концерт бр. 1 за клавир и дуваче (1923-24)
Largo – Allegro – Più mosso – Maestoso
Largo – Più mosso – Tempo Primo
Allegro – Agitato – Lento – Stringendo
Ромен Дешарм, клавир

Пауза

Клод Дебиси (1862-1918)
Прва рапсодија за кларинет (1909-10)
Ђампјеро Собрино, кларинет

Иван Јевтић (1947)
Концерт бр. 2 за трубу и оркестар (1996)
Аllegro Giusto (Attacca)
Lento
Molto Vivo
Ерик Обије, труба

Арон Копланд (1900-1990)
Концерт за кларинет и оркестар (1947-49)
Slowly and expressively
Rather fast
Ђампјеро Собрино, кларинет

У оквиру „Француске музичке јесени“ – Француски институт у Србији и Société Générale Srbija
У сарадњи са Италијанским институтом у Србији

maja-rajkovic-mМАЈА РАЈКОВИЋ, клавир
Маја Рајковић је рођена у Београду. Основно и средње музичко образовање стекла је у класи Радмиле Живковић и Мирославе-Лили Петровић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи Константина Богиноа. Завршила је Школу за високо музичко усавршавање у Портогруару (Италија) код истог професора, где се усавршавала у области клавира и камерне музике. Магистрирала је у класи Душана Трбојевића на Факултету музичке уметности у Београду, где је и запослена као редовни професор на катедри за клавир. Докторирала на теми Полифони начин музичког мишљења на Факултету музичке уметности код др Љиљане Вукеље, 2014. године.
Од 1998-2010. Маја Рајковић је председник је Музичке омладине Београда, а од 2001. потпредседник MCNM (Mediterranean Collaboration of New Musicians).
Први клавирски реситал одржала је у четрнаестој години, а током школовања освојила је низ значајних награда за клавир и камерну музику. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности за изузетно уметничко достигнуће на концертном подијуму и награде Извођач године за 2013. годину коју додељује ревија Музика Класика.
Наступала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Гудачима Светог Ђорђа, БГО Душан Сковран, Симфонијским оркестром РТЦГ… Учествовала је на најзначајнијим музичким фестивалима у Србији и региону, на Међународном фестивалу камерне музике у Портогруару, Међународном фестивалу жена музичара у Атини итд. Концертирала је као солиста и камерни музичар у многим градовима наше земље, у Италији, Енглеској, Грчкој, Луксембургу, Мађарској, Немачкој...  

 

mladen-djordjevicМЛАДЕН ЂОРЂЕВИЋ, труба
Један од најпознатијих српских соло трубача и педагога, Младен Ђорђевић је рођен 1969. у Београду. Године 1991. освојио је Трећу награду на Такмичењу музичких уметника Југославије у Загребу, највећем музичком такмичењу у СФРЈ. Дипломирао је 1990, а магистрирао 1993. на Факултету музичке уметности у Београду.
Био је дугогодишњи соло трубач Београдске филхармоније, а остварио је сарадњу и са многим другим значајним оркестрима у Србији и на Балкану. Од 1995. се бави педагошким радом на Факултету музичке уметности у Београду, где је данас запослен у звању редовног професора трубе. Такође предаје на Академији уметности у Новом Саду.             
На репертоару Младена Ђорђевића налазе се бројна дела писана за овај инструмент, у распону од барока до 20. века. Посебну пажњу је посветио промовисању дела српских савремених композитора, од којих су му нека и посвећена (Светислав Божић: Лазарево бденије, концерт за трубу; Југослав Бошњак: Откровење Св. Јована за соло трубу и велики хор; Дејан Деспић: Концерт за трубу и оркестар; Анте Гргин: Laura – Jazz svita). Остварио је више снимака за CD, у сарадњи са истакнутим музичарима и ансамблима као што су трубач Ерик Обије, пијанисткиња Татјана Ранковић, оргуљашица Маја Смиљанић Радић, Београдска филхармонија, Хор РТС и ансамбл Jazzical.   
Добитник је Златне плакете Београдске филхармоније и Сребрне медаље Универзитета уметности у Београду.

 

Romain Descharmes-mРОМЕН ДЕШАРМ, клавир
Након запаженог дебија са Париским оркестром маја 2012. године, Роман Дешарм се потврдио као један од водећих француских пијаниста своје генерације. Са Париским оркестром и хором под управом Пава Јарвија, наступио је на недавно одржаном концерту (19. септембра 2015) посвећеном осамдесетом рођендану славног композитора Арва Перта, као солиста у композицији Кредо.  
Рођен 1980, студирао је на Високом националном конзерваторијуму за музику у Паризу у класи Жака Рувијеа, где је дипломирао са четири прве награде. Студије је наставио код Жака Рувијеа и потом Бруна Ригута. Усавершавао се и на мајсторским курсевима Дмитрија Башкирова, Идил Бирет, Џона О'Конора и Оксане Јаблонске.
Године 2006. освојио је Прву награду на Међународном такмичењу пијаниста у Даблину, након чега је добио позиве за реситале у престижним дворанама као што су Карнеги хол у Њујорку, Вигмор хол у Лондону, Национална концертна дворана у Даблину, Цуда хол у Токију. Такође је наступао на концертима у САД, Канади, Великој Британији, Италији, Француској, Јапану и Кини.
Ромен Дешарм често концертира на водећим фестивалима у Француској као што су Piano aux Jacobins, Фестивал Француског радија у Монпељеу, Међународни фестивал класичне музике у Колмару, La Roque d’Anthéron, Nancyphonies, Фестивал у Екс-ан-Провансу, као и у иностранству. У последњих неколико сезона наступао је као солиста са Париским оркестром под управом Инга Мецмахера, Националним оркестром Лиона (Леонард Слаткин), Националним оркестром Капитола из Тулуза (Туган Сокијев), на турнеји са Националним оркестром Ил-д-Франс (Тадаки Отака)… Јуна 2014. извео је Равелов Концерт за леву руку у Сали Берлинске филхармоније са Француским омладинским оркестром под управом Дениса Расела Дејвиса, у оквиру фестивала Young Euro Classic. Веома је тражен као сарадник у камерној музици. Сарађивао је са Квартетом Ебен, Квартетом Диотима, виолинисткињом Саром Немтану, виолончелистом Анријем Демаркетом и Берлинским квинтетом, између осталих.
У дискографији Ромена Дешарма издваја се CD са музиком Мориса Равела (2009) који је стручна критика одушевљено поздравила (Classica, Gramophone, International Record Review…). Његов најновији CD Vers l’extase, објављен у пролеће 2015, посвећен је делима Фореа и Скрјабина.
Као еклектичан музичар, активан је и у оквиру world music aнсамбла Quai N°5. Снимили су два компакт диска за компанију Decca-Universal и наступају на најпрестижнијим клупским сценама у Паризу (Bataclan, Cigale, Européen, Café de la Danse). Ромен Дешарм посвећује део своје креативне енергије и педагогији: професор је на Регионалном конзерваторијуму у Паризу.

 

sobrino-mЂАМПЈЕРО СОБРИНО, кларинет
Ђампјеро Собрино је чувени кларинетиста и уметнички директор Арене у Верони. Концертирао је широм света с великим успехом.
Био је дугогодишњи соло-кларинетиста Симфонијског оркестра РАИ из Торина, Торинске филхармоније, Оркестра Фондације Арене у Верони, Лисабонске филхармоније, а на позив Серђуа Челибидакеа остварио је значајну међународну турнеју са Фестивалским оркестром Шлезвиг-Холштајна.
Током интензивне уметничке каријере Ђампјеро Собрино је сарађивао са највећим диригентима нашег времена међу којима су Сер Георг Шолти, Леонард Бернштајн, Џејмс Ливајн, Мстислав Ростропович, Лорин Мазел, Јуриј Темирканов, Рафаел Фрубек де Бургос, Рикардо Мути, Волфганг Завалиш, Зубин Мехта, Рикардо Шаији, Ђузепе Синополи као и са водећим европским композиторима Лућаном Бериом, Пјером Булезом, Франком Донатонијем и Силваном Бусотијем. На репертоару Ђампјера Собрина налазе се дела Моцарта, Салијерија, Доницетија, Меркадантеа, Понкијелија, Вебера, Росинија, Бруха, Дебисија и других. Премијертно је извео концерте за кларинет Фабија Вакија, Алберта Коле, Карла Галалантеа и Луиса Бакалова.
Као солиста наступао је на најугледнијим фестивалима широм света, међу којима су Бијенале у Венецији, Моцартов фестивал у Прагу, Прашко пролеће, Музички септембар у Торину, Јесењи фестивал у Паризу, Међународни уметнички фестивал у Њујорку, фестивали у Аликантеу и Екс-ан-Провансу и многи други. Био је предавач на конзерваторијумима и музичким школама и држао је мајсторске курсеве у Италији, Шпанији и Канади. Активан је и као камерни музичар, на концертима и у дискографским подухватима.
Скорашњи наступи укључују сарадње са Симфонијским оркестром Нове Енглеске у Карнеги холу, са Оркестрима Мексика и Атине, са филхармонијама Кијева, Торонта, Виртемберга и Пекинга, са Монтреалским камерним оркестром и ансамблом Camerata Bohemica из Прага. Одржао је концерте у Авињону, Прагу, Тајпеју, Будимпешти, Монтевидеу, Нансију, Братислави, Стокхолму и Цириху.

 

obije-mЕРИК ОБИЈЕ, труба
Након петнаест година на месту соло трубача Оркестра Париске опере, Ерик Oбије, један од највећих трубача Европе, данас дели своје активности између концертних наступа и педагогије.
У четрнаестој години уписао је студије на Париском конзерваторијуму у класи Мориса Андреа. До данас је најмлађи дипломац ове престижне институције који је понео три прве награде. Одмах након дипломирања са највишим оценама, постао је солиста Оркестра Париске опере под управом Ролфа Либермана, са непуних деветнаест година. Од 1995, због све већег броја ангажмана широм света, посвећује се каријери концертног солисте и професора.
Редовно наступа на концертним сценама као што су сале Француског радија, Плејел, Гаво (Париз), Друштво камерне музике Линколн центра (Њујорк), на фестивалима у Француској, Финској, Јапану, Тајвану, Јужној Кореји и под управом бројних диригената међу којима су Чунг, Канторов, Ван Бек, Фостер, Робертсон, Бендер, Билгер, Сандерлинг, Мекмилан…
Изузетно се залажући за ширење репертоара за свој инструмент, већ 25 година сарађује са савременим композиторима међу којима су Бетси Жолас, Тијери Ескеш, Мартин Маталон, Карол Бефа, Никола Бакри и други и снима редовно нова дела славних композитора као што су Арво Перт и Јан Ратс. Као истакнути промотер француске музике, објавио је два албума са комплетним делима за трубу Анрија Томасија, Андреа Жоливеа и Ивана Јевтића.
Снимио је стотинак композиција, од барока до савремене музике, у оквиру најразноликијих састава. Међу најзначајнијим делима на његовом репертоару су Бранденбуршки концерти Ј. С. Баха, концерти Хајдна, Хумела, Телемана, Моцарта, Бема, Бранда, Ескеша, Франсеа, Бефе, Томасија, Жоливеа, Енеска, Копланда, Планела, Арутјуњана, Јевтића, Шостаковича, Перта и других. Отворен према различитим естетикама, снимио је и концертно изводио Toot Suite Клода Болинга са некима од најактивнијих џез музичара. Такође се посвећује и руковођењу великим дувачким и брас ансамблима.
Године 1979. председник Француске Жак Ширак му је уручио Медаљу Града Париза.

47 bemus desno

47. Бемус - ко је ко

 47. БЕМУС 2015.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Милан Лазовић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan