Субота, 31. октобар
Коларчева задужбина у 20.00
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР И ХОР РТС
Диригент: БОЈАН СУЂИЋ
AНА ВИКТОРОВА, мецосопран
30 година уметничког рада Бојана Суђића
Цена улазнице: 500

Игор Стравински
Посвећење пролећа (1913)
Први део: Дивљење Земљи
Увод
Весници пролећа (Плесови младих девојака) (Les augures printaniers, Danses des adolescentes)
Ритуал отимања (Jeu du rapt)
Пролећна кола (коло) (Rondes printanières)
Ритуал сукобљених племена (Jeu des cités rivales)
Процесија мудраца (Cortège du sage)
Мудрац (Дивљење Земљи) (Le sage)
Земљин плес (Danse de la terre)

Други део: Жртва
Увод
Мистични кругови младих девојака (Cercles mystérieux des adolescentes)
Глорификација изабране (Glorification de l'Élue)
Реинкарнација предака (Évocation des ancêtres)
Ритуал предака (Action rituelle des ancêtres)
Жртвени плес (Изабрана) (Danse sacrale (l'Élue))

Сергеј Прокофјев: Александар Невски, кантата за мецосопран, хор и оркестар, оп. 78 (1939)
Русија под монголским јармом
Песма о Александру Невском
Крсташи у Пскову
Руси, устајте!
Битка на леду
Поље мртвих
Улазак Александра у Псков

Поникао из богате традиције хорског певања, из самих темеља културе народа који је певајући чувао од заборава митове и легенде о свом  постојању, Хор Радио-телевизије Србије огласио се првим концертом пре седам деценија и афирмисао као водећи професионални вокални ансамбл, признат широко ван граница своје земље. До пуне перфекције, о којој сведоче бројни критички осврти као и одушевљење верне публике, ансамбл је довео истрајни тридесетогодишњи рад са диригентом Боривојем Симићем на месту шефа-диригента.
Са значајних гостовања Хора РТС почетком седамдесетих година прошлог века, стизали су само похвални одјеци. Континуирано успешан рад са ансамблом настављају диригенти Младен Јагушт, Владимир Крањчевић и Бојан Суђић, негујући подједнако и искључиво хорску и вокално-инструменталну музику.
Хор РТС постиже изванредне успехе на бројним турнејама. Посебно се издвајају гостовања Хора РТС  у Риму 1987, где је са Хором и Оркестром Академије Санта Ћећилија и диригентом Мстиславом Ростроповичем извео Ратни реквијем Бенџамина Бритна, а следеће године у Напуљу уз маестра Густава Куна и Оркестар Театра Сан Карло реализовао Вагнерову оперу Парсифал. Гостовања у Шпанији 1989. и 1991. године, уз Симфонијски оркестар РТС, представила су публици два капитална дела Ј. С. Баха – Божићни ораторијум и Пасију по Матеју.
Хор РТС добитник је многобројних признања, међу којима су Октобарска награда града Београда из 1982. за извођење дела Стевана Ст. Мокрањца, као и Златни беочуг 1989. године. Хор и Симфонијски оркестар РТС исто признање добијају и 2007. године. 

Ana ViktorovaАна Викторова је солисткиња московске Нове опере. Студирала је на Конзерваторијуму Чајковски у Москви и на Академији миланске Скале. Добитница је награда на многим међународним такмичењима, међу којима су Maria Callas Grand Prix, Атина; Чајковски, Москва; Елена Обрасцова, Москва; Галина Вишњевскаја, Москва; Riccardo Zandonai, Рива дел Гарда; Veronica Dunne, Даблин;  Кинеско међународно такмичење певача, Нингбо; Микола Лисенко, Кијев; Byulbyul, Баку.
На репертоару Ане Викторове налазе се значајне улоге у оперским и вокално-симфонијским делима: Амнерис, Аида; Марина Мнишек, Борис Годунов; Далила, Самсон и Далила; Олга, Евгеније Оњенин; Полина, Пикова дама; Љубаша, Царска невеста; алт-соло у Вердијевом Реквијему, Симфонији бр. 9 Лудвига ван Бетовена, Росинијевом остварењу Stabat mater итд.
Наступала је на сценама као што су Вољшој театар у Москви, Театро мунисипал у Сантијагу, Ла Скала у Милану, Театро масимо у Палерму, Театро комунале у Болоњи, Национални театар у Риму, Летонска национална опера, Израелска опера, Тонхале у Цириху, Консертхебау у Амстердаму и друге.

47 bemus desno

47. Бемус - ко је ко

 47. БЕМУС 2015.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Милан Лазовић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan