Субота, 24. октобар 2015.
Коларчева задужбина у 20 часова
НИКОЛАЈ ЛУГАНСКИ, клавир
Цене улазница: 900, 1.200, 1.500

 

Програм

Сезар Франк
(1822-1890)
Прелудијум, Фуга и Варијације за оргуље, оп. 18 (1868)
(транскрипција за клавир: Харолд Бауер)

Франц Шуберт
(1797-1828)
Четири емпромптија D. 935 (оп. постх. 142) (1827)
Бр. 1 у еф-молу
Бр. 2 у Ас-дуру
Бр. 3 у Бе-дуру
Бр. 4 у еф-молу

Пауза

Сергеј Рахмањинов
(1873-1943)
Јорговани (Сирень) из Дванаест песама, оп. 21 бр. 5 (1902)

Петар Иљич Чајковски (1840-1893) – Сергеј Рахмањинов
Успаванка (Колыбельная) из Шест песама, оп. 16 бр. 1 (1872)

Петар Иљич Чајковски
Велика соната за клавир у Ге-дуру, оп. 37б (1878)
Moderato e risoluto
Andante non troppo quasi Moderato
Scherzo. Allegro giocoso
Finale. Allegro vivace

 

nikolai-luganskiНиколај Лугански је уметник изузетне ширине и дубине израза, подједнако способан за рафинираност, осећајност и „кристално чисту лепоту“ (The Financial Times) у интерпретацијама музике Моцарта и Шопена, као и за виртуозитет који оставља без даха када изводи Рахмањинова и Прокофјева.
У предстојећим сезонама очекују га, између осталог, наступи са Лондонском филхармонијом, Оркестром филхармонија, Чешком филхармонијом, Будимпештанским фестивалским оркестром, Симфонијским оркестром Сан Франциска и Париским оркестром. У плану су такође турнеје са Оркестром Романске Швајцарске (Шарл Дитуа), Руским националним оркестром (Михаил Плетњев) и Санктпетербуршком филхармонијом (Јуриј Темирканов).
На реситалима и у оквиру камерних ансамбала (са Мишом Мајским, Вадимом Рјепином и Александром Књазевим) наступаће у дворанама као што су Алте Опер у Франкфурту, Вигмор Хол у Лонону, Концертхаус у Берлину, Концертхаус у Бечу, Театр де Шанзелизе у Паризу, Велика сала Московског конзерваторијума и Велика сала Санктпетербуршке филхармоније. Лугански је редован гост највећих светских музичких фестивала међу којима су Би-Би-Си Промс, Ла Рок д'Антерон, фестивали у Вербијеу, Рајнигау и Единбургу.
Добитник бројних дискографских награда, Николај Лугански је ексклузивац компаније Naïve-Ambroisie. Његов солистички CD са клавирским сонатама Сергеја Рахмањинова освојио је награде Diapason d’Or и ECHO Klassik, а његов снимак концерата Грига и Прокофјева са Кентом Наганом и Немачким сифмонијским оркестром из Берлина био је Editor’s Choice часописа Gramophone. И његови ранији компакт дискови освојили су велики број награда, укључујући Diapason d'Or, BBC Music Magazine Award и ECHO Klassik. Најновији диск Николаја Луганског, са клавирским концертима Фредерика Шопена бр. 1 и бр. 2, објављен је у лето 2014. године.
Лугански је уметнички директор Фестивала Рахмањинова у Тамбову, Русија. Такође подржава и редовно наступа у Летњој резиденцији Рахмањинова и у Музеју Ивановке. Извео је Клависки концерт бр. 3 Рахмањинова на завршном концерту Првог Фестивала Рахмањинова у Тамбову, јуна 2014. са Руским националним оркестром и Михаилом Плетњевим.
Николај Лугански је студирао на Централној музичкој школи и Московском конзерваторијуму, у класама Татјане Кестнер, Татјане Николајеве и Сергеја Дорењског.
Априла 2013. додељено му је признање Народни уметник Русије.

Видео

47 bemus desno

47. Бемус - ко је ко

 47. БЕМУС 2015.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Милан Лазовић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan