Четвртак, 29. октобар 2015.
Етнографски музеј у 20 часова

ХОР АКУД ИВО ЛОЛА РИБАР
Диригент: МИЛОВАН ПАНЧИЋ

Улаз слободан

Плава гробница – Концерт посвећен стогодишњици страдања српске војске 1915.

Николај Кедров (1871-1940): Отче наш
Сергеј Рахмањинов (1873-1943): Богородице дјево
Добри Христов (1875-1941): Ниње отпушчаеши
Павел Чесноков (1877-1944): Спаси боже људи твоја
Стеван Стојановић Мокрањац (1856-1914): Литургија св. Јована Златоустог (Одломци)
Петар Иљич Чајковски (1840-1893): Свјати боже
Светислав Божић (1954): Плава гробница
Светислав Божић: Вјечнаја памјат
Сергеј Рахмањинов: Слава отцу и благочестивјејшаго
Марко Пантелић, баритон

Милован Панчић је рођен 1950. у Темској код Пирота. Преко четрдесет година се бави културно-уметничком и педагошком делатношћу.

После завршеног теоретског одсека и одсека за мандолину у средњој музичкој школи у Призрену, уписује Факултет музичке уметности у Београду, где је дипломирао на три одсека: Одсек за етномузикологију (негдашњи Одсек за фолклор), Одсек за музичку педагогију у класи Константина Бабића и Одсек за дириговање у класи Живојина Здравковића. Дириговање је магистрирао у класи Даринке Матић-Маровић. Усавршавао се под надзором Војислава Илића.
Уметничку делатност у области аматеризма је започео у хору АКУД Иво Лола Рибар 1971. године као асистент диригента, а 1978. године је постао диригент овог хора. Поред Лоле, дириговао је и хором КУД Абрашевић. Истовремено је, од 1971. године био професионално ангажован и као диригент у Уметничком ансамблу Војске Станислав Бинички.
Као диригент ових ансамбала, Милован Панчић је извео више од 100 премијера, а његов богат репертоар обухвата, између осталог, дела домаћих аутора световне и духовне музике, бугарску и руску духовну музику (Рахмањинов, Чесноков, Бортњански, Стравински, Кедров, Чајковски, Архангелски, Шишкин, Изеров), као и дела најпознатијих светских композитора световне, духовне и вокално-инструменталне музике. Са поменутим ансамблима снимио је низ компакт дискова са најупечатљивијим делима из поменутог репертоара, као и многобројне радио и ТВ записе. Гостовао је широм света (Европа, САД, Канада).
Милован Панчић освојио је са хоровима АКУД Иво Лола Рибар и КУД Абрашевић бројне прве и специјалне награде на најзначајнијим такмичењима у земљи (Мокрањчеви дани, Хорови међу фрескама, Нишке хорске свечаности...) и иностранству. Добитник је Октобарске награде града Београда за највредније достигнуће у области музичког стваралаштва 1996. године. Лауреат је награда Културно-просветне заједнице Србије Златна значка (2006) и Културно-просветне заједнице Београда Златни беочуг (2014), као и Вукове награде (2011).
Бави се аранжирањем и компоновањем, живи и ради у Београду.  

hor-akud-lola-1Хор АКУД Иво Лола Рибар основан је 16. новембра 1944. године у Београду.  Близу 9500 певача је било у чланству хора, од који су неки постали угледни чланови Београдске опере (Радмила Бакочевић, Мирослав Чангаловић, Бисерка Цвејић, Оливер Њего...).
Хор на репертоару има сва значајнија дела српске и светске духовне и световне музике и више од 3200 концерата одржаних у земљама Европе (Велика Британија, Француска, Швајцарска, Немачка, Италија, Русија, Украјина, Шведска...) и света (Канада, Монголија, Кина, Сједињене Америчке Државе), као и у земљама бивше Југославије.
Добитник је првих награда и специјалних признања на најзначајнијим такмичењима хорова и фестивалима у иностранству (Велика Британија, Бугарска, Грчка, Мађарска, Босна и Херцеговина) и у земљи (Нишке хорске свечаности, Мокрањчеви дани, БЕМУС...).
Хор је снимио неколико LP плоча и компакт дискова, у продукцији ПГП-а.
На концертима хор је извео и нека од капиталних дела светске музике као што су: Симфонија бр. 9 Л. ван Бетовена, Реквијем Г. Фореа, Ратни реквијем Б. Бритна, Реквијем В. А. Моцарта, Реквијем Л. Керубинија, Кармина Бурана К. Орфа као и оперета Слепи Миш Ј. Штрауса Млађег.
Хором АКУД Иво Лола Рибар дириговали су врхунски уметници: Боривоје Симић, Душан Сковран, Душан Максимовић – Думакс, Јован Шаиновић, Иво Дражинић,  Весна Шоуц, Драгана Радаковић, Зорица Митев, Оливера Барац, Милица Тишма и Милован Панчић.
Данас хор броји око 100 активних чланова и наставља да проноси име Лоле по целом свету. Од 2010. године хором поново диригује истакнути диригент Милован Панчић, који је управо са овим АКУД постизао најбоље резултате на домаћој и иностраној сцени, а 2011. године је добио и престижну Вукову награду за допринос у раду са хоровима.
У фебруару 2015. године Хор је са великим успехом учествовао на престижном ревијалном Међународном фестивалу Хорски ансамбли у руском граду Чељабинску (Јужно-Уралска регија).

47 bemus desno

47. Бемус - ко је ко

 47. БЕМУС 2015.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Смиљка Исаковић
Марина Стефановић
Јован Колунџија
Братислав Петковић
Милош Павловић

 

Уметнички директор
Светислав Божић

 

Извршна продукција
ЦЕБЕФ
Центар београдских фестивала

 

В.д. директора
Милан Лазовић

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan