Субота, 20. октобар, 20.00, Коларчева задужбина
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС – 75 година
Диригент Бојан Суђић
Љубица Стојановић, клавир
Ана Михајловић: Сујеверна минијатура, за клавир и оркестар
Клод Дебиси: Иберија
Бела Барток: Концерт за оркестар
Цена улазница 300, 500, 700 динара

„Kompozicija Sujeverna minijatura, za klavir i orkestar, napisana je specijalno za otvaranje 4. Prolećne klavirske fešte (po porudžbini Jugokoncerta) i nastala je u relativno kratkom vremenskom periodu. Prva pomisao na pisanje muzike za ovu priliku  bila je samo želja da se kompozicija završi 'na vreme' i da organizacija njenog izvođenja bude uspešna (s obzirom na to da se za njeno prvo izvođenje 'sastaju' tri grada, Vroclav, Roterdam i Beograd!) Kada je ceo proces počeo uspešno da se razvija, ja sam 'kucnula u drvo'  i tako je nastala Sujeverna minijatura.“ (Ana Mihajlović)

Ana Mihajlović diplomirala je kompoziciju na FMU u Beogradu u klasi Zorana Erića. Usavršavala se u klasi Luja Andrisena pri Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu (Holandija). Od 1995. živi u Holandiji. Značajnija dela: Story II; Imploro Grazia (porudžbina ansambla Axyz); Mundus Sensibilis (nagrada Irino u Tokiju 1998); Full Auto Shut – Off (finale na internacionalnom takmičenju Alea III u Bostonu, 1998); ChromoZoom-In (porudžbina Malle Symen Quartet); De Mist (porudžbina Holandskog Fonda za kulturu)... Njene kompozicije su se tri puta našle u programu uglednog festivala International Gaudeamus Week u Amsterdamu. U Holandiji je aktivna kao kompozitor, ali i dirigent i izvođač savremene muzike (klavir, elektronika, glas, DJ). Dela su joj izvođena širom nekadašnje Jugoslavije, u Japanu, Holandiji, Irskoj, Turskoj, Bugarskoj i SAD.

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije osnovan je 1937. godine a prvi dirigenti i osnivači bili su dr Vojislav Vučković i Mihajlo Vukdragović. Jedan od osnovnih umetničkih ciljeva orkestra predstavlja negovanje i premijerno izvođenje srpskog muzičkog stvaralaštva.
U nizu dirigenata koji su sa orkestrom ostvarili velike kreacije nalaze se Igor Markevič, Zubin Mehta, Eleazar Karvajo, Efrem Kurc, Šarl Ditua, Fridrih Caun, Lorin Mazel, Mstislav Rostropovič, Vladimir Fedosejev, Oskar Danon, Aleksandar Apolin, Milen Načev i drugi. Izuzetna saradnja ostvarena je i sa šefovima-dirigentima orkestra, od kojih treba istaći Mladena Jagušta, Vanča Čavdarskog i Bojana Suđića. Istaknuti umetnici iz celog sveta nastupali su kao solisti sa Simfonijskim orkestrom RTS: Henrik Šering, Kristijan Feras, Uto Ugi, Valerij Klimov, Ilja Grubert, Igor Ojstrah, Andre Navara, Antonio Janigro, Mario Brunelo, Kiril Rodin, Herman Bauman, Vladimir Aškenazi, Kendal Tejlor, Nikolaj Orlov, Filip Antrmon, Aldo Čikolini, Ivo Pogorelić, Eliso Virsaladze, Monserat Kabaje, Zinka Kunc, Galina Višnjevska, i mnogi drugi.

Jedno je od najoriginalnijih dirigentskih imena u srpskoj muzici, Bojan Suđić je šef dirigent i umetnički direktor ansambala Muzičke produkcije RTS i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Podjednako je uspešan kao simfonijski, horski i operski dirigent. Sa ansamblima RTS tumačio je repertoar u rasponu od Palestrine i Monteverdija do Stravinskog i Pulenka. Pod njegovim vođstvom premijerno su izvedene na desetine horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih dela savremenih autora, ali i prva izvođenja u našem vremenu i prvi snimci značajnih dela srpske baštine.
„On je prirodni talenat sa izuzetnim stilom i sa jednom od najlepših tehnika koju sam ikada video" (Mats Liljeros, Huvudstadtsbladet, Helsinki).

Ljubica Stojanović (1990) je diplomirala klavir na FMU u Beogradu u klasi Aleksandra Šandorova, a trenutno je na master studijama u istoj klasi. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, kao i nagrada iz fondova FMU u Beogradu. Pohađala je majstorske kurseve profesora Irine Aleksejčuk i Jurija Kota.
Aktivan je učesnik kulturnih manifestacija širom zemlje i inostranstva. Premijerno je izvela prvo srpsko minimalističko delo Šest korala Vladana Radovanovića 2010. godine.

Више из ове категорије « М. - Соло за три ума

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ivana Avžner
Jadranka Jovanović
Goran Pitić
Boško Radojković
Maja Rajković

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search