Субота, 20. октобар, 20.00, Коларчева задужбина
СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР РТС – 75 година
Диригент Бојан Суђић
Љубица Стојановић, клавир
Ана Михајловић: Сујеверна минијатура, за клавир и оркестар
Клод Дебиси: Иберија
Бела Барток: Концерт за оркестар
Цене улазница: 300, 500, 700 динара

 

„Композиција Сујеверна минијатура, за клавир и оркестар, написана је специјално за отварање 4. Пролећне клавирске феште (по поруџбини Југоконцерта) и настала је у релативно кратком временском периоду. Прва помисао на писање музике за ову прилику била је само жеља да се композиција заврши 'на време' и да организација њеног извођења буде успешна (с обзиром на то да се за њено прво извођење 'састају' три града, Вроцлав, Ротердам и Београд!). Када је цео процес почео успешно да се развија, ја сам 'куцнула у дрво' и тако је настала Сујеверна минијатура.“ (Ана Михајловић)

 

Ана Михајловић дипломирала је композицију на ФМУ у Београду у класи Зорана Ерића. Усавршавала се у класи Луја Андрисена при Краљевском конзерваторијуму у Хагу (Холандија). Од 1995. живи у Холандији. Значајнија дела: Сторy II; Имплоро Гразиа (поруџбина ансамбла Аxyз); Мундус Сенсибилис (награда Ирино у Токију 1998); Full Auto Shyt - Off (финале на интернационалном такмичењу Alea III у Бостону, 1998); ChromoZoom-In (поруџбина Malle Symen Quartet); De Mist (поруџбина Холандског Фонда за културу)... Њене композиције су се три пута нашле у програму угледног фестивала InternationalGaudeamys Week у Амстердаму. У Холандији је активна као композитор, али и диригент и извођач савремене музике (клавир, електроника, глас, ДЈ). Дела су јој извођена широм некадашње Југославије, у Јапану, Холандији, Ирској, Турској, Бугарској и САД.

 

Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије основан је 1937. године а први диригенти и оснивачи били су др Војислав Вучковић и Михајло Вукдраговић. Један од основних уметничких циљева оркестра представља неговање и премијерно извођење српског музичког стваралаштва.
У низу диригената који су са оркестром остварили велике креације налазе се Игор Маркевич, Зубин Мехта, Елеазар Карвајо, Ефрем Курц, Шарл Дитуа, Фридрих Цаун, Лорин Мазел, Мстислав Ростропович, Владимир Федосејев, Оскар Данон, Александар Аполин, Милен Начев и други. Изузетна сарадња остварена је и са шефовима-диригентима оркестра, од којих треба истаћи Младена Јагушта, Ванча Чавдарског и Бојана Суђића. Истакнути уметници из целог света наступали су као солисти са Симфонијским оркестром РТС: Хенрик Шеринг, Кристијан Ферас, Уто Уги, Валериј Климов, Иља Груберт, Игор Ојстрах, Андре Навара, Антонио Јанигро, Марио Брунело, Кирил Родин, Херман Бауман, Владимир Ашкенази, Кендал Тејлор, Николај Орлов, Филип Антрмон, Алдо Чиколини, Иво Погорелић, Елисо Вирсаладзе, Монсерат Кабаје, Зинка Кунц, Галина Вишњевска, и многи други.

 

Једно је од најоригиналнијих диригентских имена у српској музици, Бојан Суђић је шеф диригент и уметнички директор ансамбала Музичке продукције РТС и професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду. Подједнако је успешан као симфонијски, хорски и оперски диригент. Са ансамблима РТС тумачио је репертоар у распону од Палестрине и Монтевердија до Стравинског и Пуленка. Под његовим вођством премијерно су изведене на десетине хорских, симфонијских и вокално-симфонијских дела савремених аутора, али и прва извођења у нашем времену и први снимци значајних дела српске баштине.

 

Љубица Стојановић (1990) је дипломирала клавир на ФМУ у Београду у класи Александра Шандорова, а тренутно је на мастер студијама у истој класи. Добитник је бројних награда на националним и међународним такмичењима, као и награда из фондова ФМУ у Београду. Похађала је мајсторске курсеве професора Ирине Алексејчук и Јурија Кота.
Активан је учесник културних манифестација широм земље и иностранства. Премијерно је извела прво српско минималистичко дело Шест корала Владана Радовановића 2010. године.

 

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ибана Авжнер
Јадранка Јовановић
Горан Питић
Бошко Радојковић
Маја Рајковић

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan