Петак, 19. октобар, 19.00, Свечана сала Скупштине града
МАРИЈА ЛЕТИЦИЈА ГРОСЕЛИ, сопран и ЕДИ ДЕ НАДАИ, клавир
Најлепше арије Ђакома Пучинија
Улаз слободан

 

Још као девојчица Марија Летиција Гросели почиње да учи певање и клавир под вођством маестра Николе Кончија у дечјем хору Миниполифоничи из Трента. Са само 19 година дипломирала је са одличним оценама на Одсеку за соло певање Конзерваторијума Ф. А. Бонпорти из Трента, а потом наставила школовање на Међународној музичкој академији у Милану код Винченца Маноа. Усавршавала се потом на мајсторским курсевима са Регином Ресник и Ренатом Ското на Академији Санта Чечилија у Риму. Следе постдипломске студије на Академији Киђана у Сијени, Оперском студију Театра Ређо у Парми и Академији за оперске уметнике Фондације Театро Арена у Верони. Године 2004. добија Специјалну награду Рикардо Зандонаи на 10. Међународном конкурсу за младе оперске певаче Рикардо Зандонаи у Риви дел Гарда, а 2008. стипендију као најбољи млади италијански певач на Међународном такмичењу Тоти Дал Монте у Тревизу.
Године 2010. снимила је ЦД са соло песмама италијанског композитора Рикарда Зандонаија под насловом Земља снова, а у лето исте године са успехом дебитује улогом Лиу у Турандоту, у оквиру престижног 88. Оперског фестивала Арена у Верони у режији Франка Зефирелија. Осим тога у Арени је певала и улоге Ане у Набуку, Кејт у Мадам Батерфлај и Свештенице у Аиди. Била је и Виолета у Травијати, Леонора у Моћи судбине, Аида у Аиди, Ћо Ћо Сан у Мадам Батерфлај, Мими у Боемима, Нела у Ђанију Скикију, Микаела у Кармен, Лејди Билоуз у Алберту Херингу и Дух дечака у Цурлеw Ривер Бенџамина Бритна.
Наступа у бројним италијанским театрима, међу којима су: Театро Мађо Музикале Фјорентино, Театро деи Риновати у Сијени, Театро Ређо у Парми, Театро Верди у Пизи, Театро сочале у Тренту, Театар у Ровигу, Театри у Кремони, Бреши, Павији и Кому. Године 2011. наступа као соло сопран у Вердијевом Реквијему у Санкт Петербургу. На позив Фондације Арена у Верони учествује на значајним концертима у Италији и ван ње (Брисел, Мадрид, Лондон, Берлин итд.) Чест је гост Италијанских института за културу у свету: за њих је певала у Аустралији, Белгији, Енглеској, Грчкој, Турској, Гватемали, Колумбији, Мађарској. У Белгији је наступила у престижној концертној сали Палате уметности у Бриселу. Одржала је и турнеје по Јапану и Хрватској.

 

Пошто је стекао диплому на Одсеку за клавир и чембало на Конзерваторијуму у Венецији, Еди де Надаи се усавршавао са Константином Богином и Марјаном Мика и, у камерном вокалном репертоару, са Ериком Вербом, Ели Амелинг и Рудолфом Јансеном. Учио је осим тога и дириговање на Европској академији у Виченци и у Болоњи (Accademia Filarmonica).
Био је корепетитор у Театру Ла Фениче у Венецији, Театру Верди у Трсту, Државној опери у Хановеру - Немачка, Експерименталном оперском театру А. Бели у Сполету и у Опери у Измиру – Турска. Редовно сарађује као корепетитор са Театром сочале у Тренту.
Дебитовао је као диригент са Мађарским симфонијским оркестром из Печуја а потом дириговао у симфонијским програмима и оперским продукцијама Регионалним филхаронијским оркестром Венета, Симфонијским оркестром Фурланије-Јулијске крајине, Међународним оркестром младих из Пескаре, Оркестром Бруни из Кунеа, Румунским филхармонијским оркестром из Бакауа, Филхармонијским оркестрима Харкова, Луганска и Доњецка (Украјина), Симфонијским оркестром Радио телевизије Албаније, Оркестром Опере у Тирани, Оркестром Опере у Ташкенту (Узбекистан), Камерним оркестром Фурланије-Јулијске крајине, Камератом из Тиране, Оркестром Смyрна из Измира, Оркестром Опере у Измиру, Оркестром трупе Театро Лирицо Еуропео, IKO International Orchestra, Mozart Shukusai Orchestra из Токија. Уметнички је директор ансамбла Musica Pura, који је посвећен музици двадесетог века.
Држао је курсеве о италијанском оперском репертоару на Црквеном колеџу у Мејкону (САД), на Конзерваторијуму у Измиру (Турска), на Уметничкој академији у Тирани а низ година је био предавач на летњим мајсторским курсевима у Сполету. Од 2002. је званични пијаниста Међународног такмичења вокалне камерне музике у Горицији.
Као сарадник певача међународног угледа попут Лучана Д’Интина, Катје Ричарели, Феруча Фурланетија, Леа Нуција, Марије Кјаре, Данијеле Мацукато и Бењамина Приора, држао је концерте за престижне институције и значајне фестивале широм Европе, на Средњем истоку, у Азији и у САД.
Реализовао је већи број снимака за РАИ и Шведску, Румунску и Албанску радиотелевизију. У дуету са пијанистом Франком Калабретом за кућу РивоАлто снимио је ЦД оригиналних композиција са клавир четвороручно Гаетана Доницетија и један ЦД Парафраза и Фантазија на теме из опера Листа, Талберга и Чернија; за кућу SicutSol реализовао је ЦД са камерном верзијом Орфове Кармине Буране под вођством Ласла Хелтаја. Предаје на Музичком конзерваторијуму у Венецији.

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ибана Авжнер
Јадранка Јовановић
Горан Питић
Бошко Радојковић
Маја Рајковић

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan