Петак, 19. октобар, 19.00, Свечана сала Скупштине града
МАРИЈА ЛЕТИЦИЈА ГРОСЕЛИ, сопран и ЕДИ ДЕ НАДАИ, клавир
Најлепше арије Ђакома Пучинија
Улаз слободан

Još kao devojčica Marija Leticija Groseli počinje da uči pevanje i klavir pod vođstvom maestra Nikole Končija u dečjem horu Minipolifoniči iz  Trenta. Sa samo 19 godina diplomirala je sa odličnim ocenama na Odseku za solo pevanje Konzervatorijuma F. A. Bonporti iz Trenta, a potom nastavila školovanje na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Milanu kod Vinčenca Manoa. Usavršavala se potom na majstorskim kursevima sa Reginom Resnik i Renatom Skoto na Akademiji Santa Čečilija u Rimu. Slede postdiplomske studije na Akademiji Kiđana u Sijeni, Operskom studiju Teatra Ređo u Parmi i Akademiji za operske umetnike Fondacije Teatro Arena u Veroni. Godine 2004. dobija Specijalnu nagradu Rikardo Zandonai na X Međunarodnom konkursu za mlade operske pevače Rikardo Zandonai u Rivi del Garda, a 2008. stipendiju kao najbolji mladi italijanski pevač na Međunarodnom takmičenju Toti Dal Monte u Trevizu.
Godine 2010. snimila je CD sa solo pesmama italijanskog kompozitora Rikarda Zandonaija pod naslovom Zemlja snova, a u leto iste godine sa uspehom debituje ulogom Liu u Turandotu, u okviru prestižnog 88. Operskog festivala Arena u Veroni u režiji Franka Zefirelija. Osim toga u Areni je pevala i uloge Ane u Nabuku, Kejt u Madam Baterflaj i Sveštenice u Aidi. Bila je i Violeta u Travijati, Leonora u Moći sudbine, Aida u Aidi, Ćo Ćo San u Madam Baterflaj, Mimi u Boemima, Nela u Đaniju Skikiju, Mikaela u Karmen, Lejdi Bilouz u Albertu Heringu i Duh dečaka u Curlew River Bendžamina Britna.
Nastupa u brojnim italijanskim teatrima, među kojima su: Teatro Mađo Muzikale Fjorentino, Teatro dei Rinovati u Sijeni, Teatro Ređo u Parmi, Teatro Verdi u Pizi, Teatro sočale u Trentu, Teatar u Rovigu, Teatri u Kremoni, Breši, Paviji i Komu. Godine 2011. nastupa kao solo sopran u  Verdijevom Rekvijemu u Sankt Peterburgu. Na poziv Fondacije Arena u Veroni učestvuje na značajnim koncertima u Italiji i van nje (Brisel, Madrid, London, Berlin itd.) Čest je gost Italijanskih instituta za kulturu u svetu: za njih je pevala u Australiji, Belgiji, Engleskoj, Grčkoj, Turskoj, Gvatemali, Kolumbiji, Mađarskoj. U Belgiji je nastupila u prestižnoj koncertnoj sali Palate umetnosti u Briselu. Održala je i turneje po Japanu i Hrvatskoj.

Pošto je stekao diplomu na Odseku za klavir i čembalo na Konzervatorijumu u Veneciji, Edi de Nadai se usavršavao sa Konstantinom Boginom i Marjanom Mika i, u kamernom vokalnom repertoaru, sa Erikom Verbom, Eli Ameling i Rudolfom Jansenom. Učio je osim toga i dirigovanje na Evropskoj akademiji u Vičenci i u Bolonji (Accademia Filarmonica).
Bio je korepetitor u Teatru La Feniče u Veneciji, Teatru Verdi u Trstu, Državnoj operi u Hanoveru - Nemačka, Eksperimentalnom operskom teatru A. Beli u Spoletu i u Operi u Izmiru – Turska. Redovno sarađuje kao korepetitor sa Teatrom sočale u Trentu.
Debitovao je kao dirigent sa Mađarskim simfonijskim orkestrom iz Pečuja a potom dirigovao u simfonijskim programima i operskim produkcijama Regionalnim filharonijskim orkestrom Veneta, Simfonijskim orkestrom Furlanije-Julijske krajine, Međunarodnim orkestrom mladih iz Peskare, Orkestrom Bruni iz Kunea, Rumunskim filharmonijskim orkestrom iz  Bakaua, Filharmonijskim orkestrima Harkova, Luganska i Donjecka (Ukrajina), Simfonijskim orkestrom Radio televizije Albanije, Orkestrom Opere u Tirani, Orkestrom Opere u Taškentu (Uzbekistan), Kamernim orkestrom Furlanije-Julijske krajine, Kameratom iz Tirane, Orkestrom Smyrna iz Izmira, Orkestrom Opere u Izmiru, Orkestrom trupe Teatro Lirico Europeo, IKO International Orchestra, Mozart Shukusai Orchestra iz Tokija. Umetnički je direktor ansambla Musica Pura, koji je posvećen muzici dvadesetog veka.
Držao je kurseve o italijanskom operskom repertoaru na Crkvenom koledžu u Mejkonu (SAD), na Konzervatorijumu u Izmiru (Turska), na Umetničkoj akademiji u Tirani a niz godina je bio predavač na letnjim majstorskim kursevima u Spoletu. Od 2002. je zvanični pijanista Međunarodnog takmičenja vokalne kamerne muzike u Goriciji.
Kao saradnik pevača međunarodnog ugleda poput Lučana D’Intina, Katje Ričareli, Feruča Furlanetija, Lea Nucija, Marije Kjare, Danijele Macukato i Benjamina Priora, držao je  koncerte za prestižne institucije i značajne festivale širom Evrope, na Srednjem istoku, u Aziji i u SAD.
Realizovao je veći broj snimaka za RAI i Švedsku, Rumunsku i Albansku radioteleviziju. U duetu sa pijanistom Frankom Kalabretom za kuću RivoAlto snimio je CD originalnih kompozicija sa klavir četvororučno Gaetana Donicetija i jedan CD Parafraza i Fantazija na teme iz opera Lista, Talberga i Černija; za kuću SicutSol realizovao je CD sa kamernom verzijom Orfove Karmine Burane pod vođstvom Lasla Heltaja. Predaje na Muzičkom konzervatorijumu u Veneciji.

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ivana Avžner
Jadranka Jovanović
Goran Pitić
Boško Radojković
Maja Rajković

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search