Уторак, 16. октобар, Коларчева задужбина, 20.00
ЛП ДУО
Соња Лончар и Андрија Павловић
ШТЕНЦЛ ДУО
Ханс-Петер Штенцл и Фолкер Штенцл
БГО ДУШАН СКОВРАН
Морис Равел: Ла Валсе
Игор Стравински: Петрушка
Витолд Лутославски: Варијације на Паганинијеву тему
Ким Хелвег: Варијације на тему Ла Фиеста Чика Корије
Јохан Себастијан Бах: Концерт за 4 клавира и гудачки оркестар
Беџих Сметана: Рондо Це дур за 2 клавира у 8 руку
Цена улазница 500, 750 и 1000 динара

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupaju zajedno kao LP Duo od 2004. godine i jedan su od naših najuspešnijih ansambala. Nakon završenih osnovnih i postdiplomskih studija na FMU u Beogradu, završili su master i Konzertexamen (KEX) studije, sa najvišim ocenama na Visokoj školi za muziku i pozorište u Rostoku (Nemačka) u klasi Hans-Petera i Folkera Štencla.
Kao solisti i članovi klavirskog dua do sada su osvojili više od 30 nagrada na internacionalnim takmičenjima. Dobitnici su Prve i Specijalne nagrade na 11. Internacionalnom takmičenju savremene kamerne muzike u Krakovu (Poljska) 2007. i ukupno tri nagrade na Internacionalnom takmičenju u Rimu (Italija). Kao jedini duo u istoriji Balkana, posle nekoliko rundi kvalifikacija u kojima je učestvovalo više od 100 dua iz celog sveta, plasirali su se među 8 najboljih svetskih dua i nastupili u finalu najvećeg svetskog takmičenja u Majamiju (Florida), gde su 2008. godine održali 5 koncerata u dvorani Clarke Recital Hall.
Tokom 2009. godine dodeljena im je nagrada Grada Beograda i godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade umetnike. U junu 2010. godine dodeljena im je nagrada Bryno Frey Stiftung, Landesakademie Ochsenhausen u pokrajini Baden-Virtenberg u Nemačkoj. Sonja i Andrija su među retkim inostranim državljanima koji su dobili ovu prestižnu nagradu. U 2011. godini dodeljena im je nagrada „za najveću individualnost“ na Internacionalnom takmičenju klavirskih dua u Bjalistoku (Poljska).
Do sada su više puta nastupali u Srbiji, Holandiji, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Madjarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD (Florida), i na festivalima BELEF, BEMUS, Noć Muzeja (Budimpešta), Međunarodna tribina kompozitora, Muzičko Biennale Zagreb, Minimal Art Festival (Holandija), TodaysArt Festival Hag (Holandija), Sarajevska zima, Dani Makedonske muzike...
Održali su humanitarni koncert za UNICEF u Nemačkoj.
Sarađivali su sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Žebeljan orkestrom i BGO Dušan Skovran.
Do sada su premijerno izveli više od 30 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene muzike. Mnoga od ovih izvođenja su bile svetske premijere i mnoge od ovih kompozicija su njima posvećene.
U aprilu ove godine njihov novi CD sa kompletnim delima za 2 klavira danskog kompozitora Kima Helvega pojavio se na tržištu u Danskoj, u izdanju izdavačke kuće Helikon Records iz Kopenhagena.

Oni su tim već 20 godina, sviraju napamet i tako slobodno kao da je u pitanju solista sa četiri ruke: Hans-Peter i Folker Štencl čine jedan od najboljih klavirskih dua na međunarodnoj muzičkoj sceni. Kritičari se dive „magičnom spoju srca dva brata u jednu muzičku dušu” i naglašavaju „jedinstven miks urođenog muzičkog instinkta i oštre inteligencije”.
Kao pobednici 11 međunarodnih takmičenja (npr. ARD Minhen 1986, Dranoff Majami 1989), u svojoj bogatoj karijeri gostovali su u skoro svim evropskim zemljama, Severnoj i Južnoj Americi, Zapadnoj Africi, Japanu, Kini i Hong Kongu. Godine 1991. debitovali su na Salcburškom festivalu. Nastupili su u najvećim koncertnim dvoranama sveta kao što su: Royal Festival Hall i Wigmore Hall u Londonu, Merkin Concert Hall u Njujorku, Lincoln Theatre u Majamiju, Suntory Hall u Tokiju, Cultural Centre u Hong Kongu, Dvorana filharmonije u Guangdžou, Berlinska filharmonija, Frauenkirche u Drezdenu, Tonhalle u Diseldorfu, Alte Oper u Frankfurtu, Laeiszhalle u Hamburgu, Dvorana Filharmonije u Kelnu, Herkulessaal i Gasteig u Minhenu, Liederhalle u Štutgartu, Salle Gaveau u Parizu, Stefaniensaal u Gracu, Dvorana filharmonije u Bratislavi, Sala Ateneul u Bukureštu, Kolarčeva zadužbina i Dvorana Beogradske filharmonije, Kairska opera, Aleksandrijska opera, Teatro Teresa Karenjo u Karakasu, Manoel teatar na Malti i brojni drugi. Godine 2009. Gustavo Dudamel ih poziva u Karakas da izvedu Mendelsonov Dvostruki Koncert u E duru sa Omladinskim orkestrom Simon Bolivar. U decembru 2010. bili su na svojoj prvoj turneji po Rusiji, svirajući resitale u Moskvi (Međunarodna kuća muzike), Sankt Peterburgu (Konzervatorijum Rimski Korsakov), Nižnjem Novgorodu (Dvorana Filharmonije) i Arhangelsku (Orguljska dvorana). U aprilu 2011. otvorili su “Nemačku nedelju” u Sankt Peterburgu kao zvanični predstavnici sa dva pijanistička resitala. Brojne radio i TV produkcije (BBC, ITV, ARD, ZDF, SWR, NDR, RAI, ORF) kao i visoko kotirana CD i DVD izdanja svedoče o velikim umetničkim dometima Štenclovih.
Hans-Peter i Folker Štencl su 1996. postali saradnici Kraljevske akademije za muziku u Londonu. Profesori su na Univerzitetima u Štutgartu i Rostoku (napredne studije za klavirski duo) i drže majstorske kurseve u brojnim zemljama. Često su angažovani i kao članovi žirija renomiranih nacionalnih i međunarodnih takmičenja.

Више из ове категорије « Конлон Ненкероу Свадба »

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ivana Avžner
Jadranka Jovanović
Goran Pitić
Boško Radojković
Maja Rajković

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search