Уторак, 16. октобар, Коларчева задужбина, 20.00
ЛП ДУО
Соња Лончар и Андрија Павловић
ШТЕНЦЛ ДУО
Ханс-Петер Штенцл и Фолкер Штенцл
БГО ДУШАН СКОВРАН
Морис Равел: Ла Валс
Игор Стравински: Петрушка
Витолд Лутославски: Варијације на Паганинијеву тему
Ким Хелвег: Варијације на тему La Fiesta Чика Корије
Јохан Себастијан Бах: Концерт за 4 клавира и гудачки оркестар
Беџих Сметана: Рондо Це дур за 2 клавира у 8 руку
Цене улазница 500, 750 и 1000 динара

 

Пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић наступају заједно као ЛП Дуо од 2004. године и један су од наших најуспешнијих ансамбала. Након завршених основних и постдипломских студија на ФМУ у Београду, завршили су мастер и Konzertexamen (KEX) студије, са највишим оценама на Високој школи за музику и позориште у Ростоку (Немачка) у класи Ханс-Петера и Фолкера Штенцла.
Као солисти и чланови клавирског дуа до сада су освојили више од 30 награда на интернационалним такмичењима. Добитници су Прве и Специјалне награде на 11. Интернационалном такмичењу савремене камерне музике у Кракову (Пољска) 2007. и укупно три награде на Интернационалном такмичењу у Риму (Италија). Као једини дуо у историји Балкана, после неколико рунди квалификација у којима је учествовало више од 100 дуа из целог света, пласирали су се међу 8 најбољих светских дуа и наступили у финалу највећег светског такмичења у Мајамију (САД), где су 2008. године одржали 5 концерата у дворани Clarke Recital Hall.
Током 2009. године додељена им је награда Града Београда и годишња награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за најбоље младе уметнике. У јуну 2010. године додељена им је награда Bryno Frey Stiftung, Landesakademie Ochsenhausen у покрајини Баден-Виртенберг у Немачкој. Соња и Андрија су међу ретким иностраним држављанима који су добили ову престижну награду. У 2011. години додељена им је награда „за највећу индивидуалност“ на Интернационалном такмичењу клавирских дуа у Бјалистоку (Пољска).
До сада су више пута наступали у Србији, Холандији, Немачкој, Словенији, Хрватској, Македонији, Сан Марину, Пољској, Италији, Мадјарској, Босни и Херцеговини, САД, и на фестивалима БЕЛЕФ, БЕМУС, Ноћ Музеја (Будимпешта), Међународна трибина композитора, Музичко Бијенале Загреб, Minimal Art Festival (Холандија), Сарајевска зима, Дани Македонске музике... Одржали су хуманитарни концерт за УНИЦЕФ у Немачкој. Сарађивали су са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, Жебељан оркестром и БГО Душан Сковран.
До сада су премијерно извели више од 30 дела домаћих и иностраних композитора савремене музике. Многа од ових извођења су биле светске премијере и многе од ових композиција су њима посвећене. У априлу ове године њихов нови ЦД са комплетним делима за 2 клавира данског композитора Кима Хелвега појавио се на тржишту у Данској, у издању издавачке куће Helikon Records из Копенхагена.

 

Они су тим већ 20 година, свирају напамет и тако слободно као да је у питању солиста са четири руке: Ханс-Петер и Фолкер Штенцл чине један од најбољих клавирских дуа на међународној музичкој сцени. Критичари се диве „магичном споју срца два брата у једну музичку душу” и наглашавају „јединствен микс урођеног музичког инстинкта и оштре интелигенције”.
Као победници 11 међународних такмичења (нпр. АРД Минхен 1986, Драноф Мајами 1989), у својој богатој каријери гостовали су у скоро свим европским земљама, Северној и Јужној Америци, Западној Африци, Јапану, Кини и Хонг Конгу. Године 1991. дебитовали су на Салцбуршком фестивалу. Наступили су у највећим концертним дворанама света као што су: Royal Festival Hall и Wigmore Hall у Лондону, Merkin Concert Hall у Њујорку, Suntory Hall у Токију, Дворана филхармоније у Гуангџоу, Берлинска филхармонија, Tonhalle у Диселдорфу, Alte Oper у Франкфурту, Дворана Филхармоније у Келну, Salle Gaveau у Паризу, Сала Атенеул у Букурешту, Коларчева задужбина, Каирска опера, Театро Тереса Карењо у Каракасу и бројни други. Године 2009. Густаво Дудамел их позива у Каракас да изведу Менделсонов Двоструки Концерт у Е дуру са Омладинским оркестром Симон Боливар. У децембру 2010. били су на својој првој турнеји по Русији, свирајући реситале у Москви (Међународна кућа музике), Санкт Петербургу (Конзерваторијум Римски Корсаков), Нижњем Новгороду (Дворана Филхармоније) и Архангелску (Оргуљска дворана). У априлу 2011. отворили су “Немачку недељу” у Санкт Петербургу као званични представници са два пијанистичка реситала. Бројне радио и ТВ продукције (BBC, ITV, ARD, ZDF, SWR, NDR, RAI, ORF) као и високо котирана ЦД и ДВД издања сведоче о великим уметничким дометима Штенцлових.
Ханс-Петер и Фолкер Штенцл су 1996. постали сарадници Краљевске академије за музику у Лондону. Професори су на Универзитетима у Штутгарту и Ростоку (напредне студије за клавирски дуо) и држе мајсторске курсеве у бројним земљама. Често су ангажовани и као чланови жирија реномираних националних и међународних такмичења.

 

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ибана Авжнер
Јадранка Јовановић
Горан Питић
Бошко Радојковић
Маја Рајковић

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan