Недеља, 14. октобар, Коларчева задужбина, 20.00
LES ARTS FLORISSANTS
Уметнички директор ВИЛИЈАМ КРИСТИ
Рејчел Редмонд, сопран
Бенжамен Алуни, тенор
Рејно Ван Мехелен, високи тенор
Пјер Бесијер, бас
Луиђи де Донато, бас
Тибо Ленаертс, тенор
Виолен Лика, сопран
Марсио Соареш Холанда, високи тенор
Елоди Фонар, сопран
Виржини Тома, сопран

 

Марк-Антоан Шарпантје:
Цецилија, девица и мученица, ораторијум
Тужбалица проклетих душа, мотет
Блудни син, ораторијум

 

Цена улазница 800, 1200, 1600 динара

 

Les Arts Florissants mSveta Cecilia, zaštitnica muzičara, bdi takođe nad ansamblom Les Arts Florissants. Upravo je Šarpantjeov oratorijum Cecilija, devica i mučenica označio početak bogate diskografije ovog ansambla – bilo je to 1980. godine, a snimak je ostvaren za kompaniju Harmonia Mundi, sa solistima Dominikom Viseom i Gregorijem Rajnhardom. Danas, mladi umetnici poput Rejnoa van Mehelena i Pjera Berijera, između ostalih, koračaju njihovim stopama u ovom programu koji je posvećen Šarpantjeovim oratorijumima. Kompozitor, rođeni Parižanin, školovan u Italiji i posebno inspirisan muzičkim blagom Rima, ostavio je u svom ogromnom opusu duhovne muzike jedan broj dela koja su komponovana pod uticajem kontrareformacijske „duhovne  drame“. „Ocem“ žanra oratorijuma smatra se Šarpantjeov profesor Đakomo Karisimi. Šarpantje je konstantno prenosio moralne pouke i zanos italijanskih dela u svoju domovinu.
Cecilija pripada kategoriji historia (priča): to je vrsta oratorijuma u kojoj se kombinuju odlomci iz Svetog Pisma sa drugim tekstovima, a mali hor se izmenjuje sa solističkim nastupima. Hrišćanska legenda, s kojom se Šarpantje „uhvatio u koštac“ četiri puta, u oratorijumu koji nosi oznaku H. 413 dobila je svoju najdramatičniju formu. Bludni sin pripoveda čuvenu istoimenu parabolu. Zahvaljujući izvanrednoj upotrebi hora, kompozitor vodi publiku od očajanja do konačnog trijumfa vrline i praštanja. Motet za upokojenje duše Tužbalica prokletih poručila je francuska plemićka porodica Giz, zbog niza smrtnih slučajeva koji su je pogodili. Upotreba hora prevazilazi puko lamentiranje i donosi maksimalnu upotrebu hromatike, kao i uzvike patnje. Barokno pozorište se odigrava na sceni ljudske duše.

Posvećen izvođenju barokne muzike na originalnim instrumentima, vokalno-instrumentalni sastav Les Arts Florissants je jedan od najpoznatijih i najuglednijih ansambala za ranu muziku u Evropi i svetu. Ansambl je osnovao francusko-američki čembalista i dirigent Vilijam Kristi 1979. godine. Les Arts Florissants su bili pioniri u obnavljanju interesovanja u Francuskoj za repertoar koji je do tada bio u velikoj meri zanemaren, a koji je danas široko izvođen i cenjen: tu spada ne samo francuski 17. vek, već i uopšte evropska muzika 17. i 18. veka.
Počev od produkcije Lilijeve „muzičke tragedije“ Asis 1987. u Komičnoj operi u Parizu, koja je trijumfalno obnovljena maja 2011. godine, upravo su na polju opere Les Arts Florissants ostvarili svoje najveće uspehe. Najznačajnije produkcije uključuju dela Ramoa, Lilija, Šarpantjea, Hendla, Persla, Mocarta i Monteverdija, u vodećim operskim kućama Francuske i Evrope.
Les Arts Florissants su podjednako cenjeni i na koncertnim podijumima i zahvaljujući bogatoj diskografiji, što ilustruju brojna hvaljena koncertna ili polukoncertna izvođenja operskih dela, svetovnih kamernih kompozicija i duhovne muzike baroknih kompozitora.
Diskografija ansambla je impresivna i obuhvata više od četrdeset albuma za kompaniju Harmonia Mundi, tridesetak na etiketi Warner Classics/Erato i desetak CD-a za EMI/Virgin Classics od 2003. godine.

Vilijam Kristi, čembalista, dirigent, muzikolog i pedagog, je duhovni otac jedne od nauzbudljivijih muzičkih avantura u poslednjih trideset godina. Njegov pionirski rad je doveo do novog vrednovanja barokne muzike u Francuskoj, posebno 17- i 18-vekovnog francuskog repertoara, s kojim je upoznao široku publiku. Rođen u Bafalu (država Njujork, SAD), Vilijam Kristi je studirao na univerzitetima Harvard i Jejl, a od 1971. živi u Francuskoj. Prekretnicu u njegovoj karijeri predstavljalo je osnivanje ansambla Les Arts Florissants 1979. godine. Kao umetnički direktor ovog vokalno-instrumentalnog sastava, Kristi je vrlo brzo stekao reputaciju muzičara i umetnika sa posebnim afinitetom za muzički teatar, kako na koncertnim podijumima, tako i u operskim kućama, i to zahvaljujući novim interpretacijama zaboravljenih i malo poznatih dela.
Dokaz raznovrsnosti interesovanja Vilijama Kristija predstavlja njegova obimna diskografija, koja obuhvata više od 100 snimaka za kompanije Harmonia Mundi, Warner Classics/Erato i EMI/ Virgin Classics.
Kao izuzetno traženi gostujući dirigent, Vilijam Kristi redovno nastupa po pozivu na Operskom festivalu u Glajndbornu i u najuglednijim operskim kućama poput Metropoliten opere u Njujorku, Opere u Cirihu ili Nacionalne opere u Lionu. Od 2002. redovno nastupa kao gostujući dirigent sa Berlinskom filharmonijom.
Vilijam Kristi je podjednako posvećen edukaciji i profesionalnoj integraciji mladih umetnika i u poslednjih 25 godina izveo je više generacija pevača i instrumentalista. Mnogi od danas istaknutih umetničkih vođa baroknih ansambala potekli su iz redova Les Arts Florissants. Između 1982. i 1995. Kristi je bio profesor na Pariskom konzervatorijumu, gde je vodio klasu za ranu muziku. U novije vreme, veliko interesovanje je izazvala njegova akademija za mlade pevače u Kaenu pod nazivom Le Jardin des Voix („Bašta glasova“).
Vilijam Kristi je dobio francusko državljanstvo 1995. godine. Vitez je Reda Legije časti, kao i Vitez Reda umetnosti i književnosti. U novembru 2008. izabran je za člana Akademije lepih umetnosti Francuske.

Више из ове категорије « Александар Маџар BEMUS PREPLETUM MOBILE »

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ivana Avžner
Jadranka Jovanović
Goran Pitić
Boško Radojković
Maja Rajković

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search