Недеља, 14. октобар, Коларчева задужбина, 20.00
LES ARTS FLORISSANTS
Уметнички директор ВИЛИЈАМ КРИСТИ
Рејчел Редмонд, сопран
Бенжамен Алуни, тенор
Рејно Ван Мехелен, високи тенор
Пјер Бесијер, бас
Луиђи де Донато, бас
Тибо Ленаертс, тенор
Виолен Лика, сопран
Марсио Соареш Холанда, високи тенор
Елоди Фонар, сопран
Виржини Тома, сопран

 

Марк-Антоан Шарпантје:
Цецилија, девица и мученица, ораторијум
Тужбалица проклетих душа, мотет
Блудни син, ораторијум

 

Цене улазница 800, 1200, 1600 динара

 

Les Arts Florissants m

Света Цецилија, заштитница музичара, бди такође над ансамблом Les Arts Florissants. Управо је Шарпантјеов ораторијум „Цецилија, девица и мученица“ означио почетак богате дискографије овог ансамбла – било је то 1980. године, а снимак је остварен за компанију Harmonia Mundi, са солистима Домиником Висеом и Грегоријем Рајнхардом. Данас, млади уметници попут Рејноа ван Мехелена и Пјера Беријера, између осталих, корачају њиховим стопама у овом програму који је посвећен Шарпантјеовим ораторијумима. Композитор, рођени Парижанин, школован у Италији и посебно инспирисан музичким благом Рима, оставио је у свом огромном опусу духовне музике један број дела која су компонована под утицајем контрареформацијске „духовне драме“. „Оцем“ жанра ораторијума сматра се Шарпантјеов професор Ђакомо Карисими. Шарпантје је константно преносио моралне поуке и занос италијанских дела у своју домовину.
"Цецилија" припада категорији хисториа (прича): то је врста ораторијума у којој се комбинују одломци из Светог Писма са другим текстовима, а мали хор се измењује са солистичким наступима. Хришћанска легенда, с којом се Шарпантје „ухватио у коштац“ четири пута, у ораторијуму који носи ознаку Х. 413 добила је своју најдраматичнију форму. „Блудни син“ приповеда чувену истоимену параболу. Захваљујући изванредној употреби хора, композитор води публику од очајања до коначног тријумфа врлине и праштања. Мотет за упокојење душе Тужбалица проклетих поручила је француска племићка породица Гиз, због низа смртних случајева који су је погодили. Употреба хора превазилази пуко ламентирање и доноси максималну употребу хроматике, као и узвике патње. Барокно позориште се одиграва на сцени људске душе.

 

Посвећен извођењу барокне музике на оригиналним инструментима, вокално-инструментални састав Les Arts Florissants је један од најпознатијих и најугледнијих ансамбала за рану музику у Европи и свету. Ансамбл је основао француско-амерички чембалиста и диригент Вилијам Кристи 1979. године. Les Arts Florissants су били пионири у обнављању интересовања у Француској за репертоар који је до тада био у великој мери занемарен, а који је данас широко извођен и цењен: ту спада не само француски 17. век, већ и уопште европска музика 17. и 18. века.
Почев од продукције Лилијеве „музичке трагедије“ Асис 1987. у Комичној опери у Паризу, која је тријумфално обновљена маја 2011. године, управо су на пољу опере Les Arts Florissants остварили своје највеће успехе. Најзначајније продукције укључују дела Рамоа, Лилија, Шарпантјеа, Хендла, Персла, Моцарта и Монтевердија, у водећим оперским кућама Француске и Европе.
Ансамбл је подједнако цењен и на концертним подијумима и захваљујући богатој дискографији, што илуструју бројна хваљена концертна или полуконцертна извођења оперских дела, световних камерних композиција и духовне музике барокних композитора.
Дискографија ансамбла је импресивна и обухвата више од четрдесет албума за компанију Harmonia Mundi, тридесетак на етикети Warner Classics/Erato и десетак издања за кућу EMI/Virgin Classics од 2003. године.

 

Вилијам Кристи, чембалиста, диригент, музиколог и педагог, је духовни отац једне од наузбудљивијих музичких авантура у последњих тридесет година. Његов пионирски рад је довео до новог вредновања барокне музике у Француској, посебно француског репертоара из 17. и 18. века, с којим је упознао широку публику. Рођен у Бафалу (држава Њујорк, САД), Вилијам Кристи је студирао на универзитетима Харвард и Јејл, а од 1971. живи у Француској. Прекретницу у његовој каријери представљало је оснивање ансамбла Les Arts Florissants 1979. године. Као уметнички директор овог вокално-инструменталног састава, Кристи је врло брзо стекао репутацију музичара и уметника са посебним афинитетом за музички театар, како на концертним подијумима, тако и у оперским кућама, и то захваљујући новим интерпретацијама заборављених и мало познатих дела.
Доказ разноврсности интересовања Вилијама Кристија представља његова обимна дискографија, која обухвата више од 100 снимака за компаније Harmonia Mundi, Warner Classics/Erato и EMI/Virgin Classics.

Као изузетно тражени гостујући диригент, Вилијам Кристи редовно наступа по позиву на Оперском фестивалу у Глајндборну и у најугледнијим оперским кућама попут Метрополитен опере у Њујорку, Опере у Цириху или Националне опере у Лиону. Од 2002. редовно наступа као гостујући диригент са Берлинском филхармонијом.
Вилијам Кристи је подједнако посвећен едукацији и професионалној интеграцији младих уметника и у последњих 25 година извео је више генерација певача и инструменталиста. Многи од данас истакнутих уметничких вођа барокних ансамбала потекли су из Les Arts Florissants. Између 1982. и 1995. Кристи је био професор на Париском конзерваторијуму, где је водио класу за рану музику. У новије време, велико интересовање је изазвала његова академија за младе певаче у Каену под називом „Le Jardin des Voix“ („Башта гласова“).
Вилијам Кристи је добио француско држављанство 1995. године. Витез је Реда Легије части, као и Витез Реда уметности и књижевности. У новембру 2008. изабран је за члана Академије лепих уметности Француске.

 

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ибана Авжнер
Јадранка Јовановић
Горан Питић
Бошко Радојковић
Маја Рајковић

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan