Понедељак, 15. октобар, Коларчева задужбина, 20.00
ГУДАЧИ СВ. ЂОРЂА
АНСАМБЛ ЗА НОВУ МУЗИКУ ГРАДИЛИШТЕ
Ана Радовановић, мецосопран
Срђан Сретеновић, виолончело
Неда Хофман, клавир
Ђоакино Росини: СОНАТА за гудаче бр. 2, А-дур (1804)
Срђан Хофман: ОГЛЕДАЛО, за трио и камерни гудачки ансамбл (2012) - Прво извођење, поруџбина Бемуса
Едвард Елгар: ЕЛЕГИЈА, за гудаче, оп. 58 (1909)
Дмитриј Шостакович: КАМЕРНА СИМФОНИЈА оп.110 бис (1960)
Цена улазница 400, 650 и 900 динара

 

Огледало – рефлексије за трио и камерни оркестар – Поруџбина БЕМУС-а
Композиција Огледало за трио (мецосопран, виолончело и клавир) и камерни оркестар (гудачки ансамбл, две флауте и два кларинета), написана је 2012. године на текст вербо-воко-визуелног дела „Reflections“ Дејвида Тејлора и неколико стихова из песме „Mirror“ Силвије Плат.
Однос између огледала или површине воде, на којима се рефлектује лик онога који у то огледало/воду гледа, вечна је тема уметности. Огледало као симбол другог ја, али и као објект који одбија зрак светлости, може, бар у мени, покренути сплет различитих асоцијација, иницирати моје музичке идеје и „предодредити” композиционе поступке. Тако сам – од „Покретних огледала“, преко „Гледајући у ’Огледала’ Аниша Капура“, у којима сам се претежно бавио превођењем физичког аспекта феномена огледала у медиј музике – дошао и до филозофских питања идентитета и пролазности, као и питања сложених емоционалних и психичких стања о којима, у поменутој песми, свом огледалу, упечатљиво говори Силвија Плат.

Срђан Хофман (1944) је композитор, професор композиције, оснивач и шеф Тонског студија ФМУ. Бави се и теоријским радом везаним за проблематику савремене музике.
Опус Срђана Хофмана сачињавају бројна оркестарска, вокално-инструментална, камерна, солистичка, хорска и електро-акустичка дела која су, сем у оквиру редовних концертних сезона, извођена и на водећим домаћим и иностраним фестивалима, као што су Музички бијенале Загреб, Светски дани музике (Немачка), Светски дани музике (Шведска) и Фестивал електронске уметности (Финска), Светски дани музике (Румунија), Фестивал електроакустичке музике у Буржу, Бемус итд.

 

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа основан је 1992. године, на иницијативу групе бивших ученика Школе за музичке таленте из Ћуприје и професора Петра Ивановића. Од 2006. до 2011. године улога музичког директора оркестра била је поверена виолинисти светске репутације Гордану Николићу. Концерте Гудача Св. Ђорђа пратиле су неподељене симпатије публике и високе оцене стручне јавности у земљи и иностранству. Поред објављених критика, трајни звучни записи за радио и телевизију, као и 17 компакт дискова веродостојно документују уметничке резултате оркестра.
Гудачи за собом имају преко 1600 концертних наступа у земљи и изван ње. Њихов репертоар обухвата дела из различитих стилских епоха - од барока до савремене музике. Редовно изводе и композиције српских аутора, међу којима су бројне и оне које су посвећене овом ансамблу. Својим музичким профилом, посвећеношћу и ентузијазмом остварили су срдачне контакте са солистима, диригентима и композиторима. Од значајнијих турнеја и гостовања истичу се она у Великој Британији, Холандији, Немачкој, Шведској, Украјини, Русији, Мађарској, Македонији, Словенији, Италији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Гудачи редовно наступају на реномираним фестивалима: БЕМУС, НОМУС, БЕЛЕФ, НИМУС, Охридско лето, Мокрањчеви дани, Будва град театар, Сарајевски фестивал, Међународна трибина композитора и други. Гудачи Св. Ђорђа су крајем децембра 2011. године постали партнери пројекта Београд 2020 – европска престоница културе.

 

Ансамбл за нову музику Градилиште из Београда основала је пијанисткиња Неда Хофман, крајем 2011. године. Идеја за његово формирање потекла је из жеље да се окупи група музичара који деле исти ентузијазам и афинитет према савременој музици, као и из потребе да савремену музику у нашој земљи континуирано изводи камерни ансамбл сталног састава. Градилиште има двадесет чланова, од којих су сви реномирани извођачи са великим искуством у интерпретирању савременог репертоара. Они наступају у различитим саставима (од дуа па до великих камерних састава), а свирају и солистичка дела.
Ансамбл за нову музику Градилиште бави се извођењем и снимањем композиција домаћих и страних аутора. Репертоар Градилишта се састоји од дела насталих у току 20. и 21. века, која репрезентују развој модерне музике, а која су недовољно присутна у концертном животу Београда и Србије. При томе, најмање половина наступа Ансамбла везано је за домаћу музику. Градилиште наручује композиције од одабраних домаћих и страних аутора, те тако и премијерно изводи њихова дела.

 

Ана Радовановић, мецосопран, завршила је основне академске студије и мастер студије завршава на Факултету музичке уметности 2011. године у класи Анете Илић. Члан је Оперског студија Народног позоришта од 2008. године, где је остварила више улога. У савременом репертоару, тумачила је улогу Агате у опери „Деришта“ Филипа Гласа, а јуна ове године наступила је у премијерним извођењима опера српских композиторки Татјане Милошевић (Ко је убио принцезу Монд, Битеф театар) и Бранке Поповић (Петроград, Дом омладине). Такође редовно наступа на Међународној трибини композитора.

 

Неда Хофман, клавир, студирала је клавир у класи Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду, где је дипломирала 1999, и на Високој школи за музику у Келну, где је завршила студије 2002, као стипендиста DAAD. Магистарске студије завршила је 2004. на Академији уметности у Новом Саду, у класи Рите Кинке. Тренутно се налази на докторским студијама из камерне музике, у класи Зорице Ћетковић.
Веома је активна као камерни музичар, посебно у дуу са виолончелистом Срђаном Сретеновићем, с којим свира од 2002. године. До сада су имали концерте у Србији, Јужној Африци, Намибији, Боцвани и Француској. Наступала је са флаутистом Љубишом Јовановићем, виолинистом Робертом Мекдафијем, Камерним оркестром Гудачи Св. Ђорђа, БГО Душан Сковран, хором Collegium Musicum и Даринком Матић Маровић. Редовно наступа на Међународној трибини композитора, снимала је са Симфонијским оркестром РТС. Године 2011. оснива Ансамбл за нову музику Градилиште, чији је и уметнички директор.

 

Срђан Сретеновић, виолончело, учио је виолончело у Школи за музичке таленте у Ћуприји у класи Реље Ћетковића, а затим студирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Сандре Белић, где је дипломирао (2000), магистрирао (2003) и докторирао 2011. године.
Срђан Сретеновић је соло челиста камерног оркестра Гудачи Св. Ђорђа, у коме преко петнаест година редовно наступа у земљи и иностранству. Године 2011. изабран је и за директора оркестра и од тада активно учествује у креирању политике и организацији концерата Гудача.
Учествује и у раду разних камерних састава, најчешће свирајући у дуу са пијанисткињом Недом Хофман. Члан је Гудачког квартета Concertone. Као солиста, наступао је са Симфонијским оркестром РТС, Оркестром Војске Србије и са хором Collegium Musicum. Сарађивао је са диригентима Даринком Матић Маровић и Јорданом Дафовим, виолинистима Стефаном Миленковићем, Горданом Николићем и Весном Станковић, флаутистом Љубишом Јовановићем, итд. Редовно наступа на фестивалима у земљи као што су Чело фест, БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Мокрањчеви дани и Међународна трибина композитора. Снимао је за Радио и Телевизију Београд.

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ибана Авжнер
Јадранка Јовановић
Горан Питић
Бошко Радојковић
Маја Рајковић

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Линкови

facebook siv  youtube siv  instagram siv

Copyright © 2024 All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan