Понедељак, 15. октобар, Коларчева задужбина, 20.00
ГУДАЧИ СВ. ЂОРЂА
АНСАМБЛ ЗА НОВУ МУЗИКУ ГРАДИЛИШТЕ
Ана Радовановић, мецосопран
Срђан Сретеновић, виолончело
Неда Хофман, клавир
Ђоакино Росини: СОНАТА за гудаче бр. 2, А-дур (1804)
Срђан Хофман: ОГЛЕДАЛО, за трио и камерни гудачки ансамбл (2012) - Прво извођење, поруџбина Бемуса
Едвард Елгар: ЕЛЕГИЈА, за гудаче, оп. 58 (1909)
Дмитриј Шостакович: КАМЕРНА СИМФОНИЈА оп.110 бис (1960)
Цена улазница 400, 650 и 900 динара

Srđan Hofman (1944) je kompozitor, profesor kompozicije, osnivač i šef Tonskog studija FMU. Bavi se i teorijskim radom vezanim za problematiku savremene muzike.
Opus Srđana Hofmana sačinjavaju brojna orkestarska, vokalno-instrumentalna, kamerna, solistička, horska i elektro-akustička dela koja su, sem u okviru redovnih koncertnih sezona, izvođena i na vodećim domaćim i inostranim festivalima, kao što su Muzički biennale Zagreb, Svetski dani muzike (Nemačka), Svetski dani muzike (Švedska) i Festival elektronske umetnosti (Finska), Svetski dani muzike (Rumunija), Festival elektroakustičke muzike u Buržu, Bemus, itd.

Ogledalo – refleksije za trio i kamerni orkestar
Kompozicija Ogledalo za trio (mecosopran, violončelo i klavir) i kamerni orkestar (gudački ansambl, dve flaute i dva klarineta), napisana je 2012. godine na tekst verbo-voko-vizuelnog dela Reflections Dejvida Tejlora i nekoliko stihova iz pesme Mirror Silvije Plat.
Odnos između ogledala ili površine vode, na kojima se reflektuje lik onoga koji u to ogledalo/vodu gleda, večna je tema umetnosti. Ogledalo kao simbol drugog ja, ali i kao objekt koji odbija zrak svetlosti, može, bar u meni, pokrenuti splet različitih asocijacija, inicirati moje muzičke ideje i „predodrediti” kompozicione postupke. Tako sam – od Pokretnih ogledala, preko Gledajući u ’Ogledala’ Aniša Kapura, u kojima sam se pretežno bavio prevođenjem fizičkog aspekta fenomena ogledala u medij muzike – došao i do filozofskih pitanja identiteta i prolaznosti, kao i pitanja složenih emocionalnih i psihičkih stanja o kojima, u pomenutoj pesmi, svom ogledalu, upečatljivo govori Silvija Plat.

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije Gordanu Nikoliću. Koncerte Gudača Sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 17 kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.
Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i izvan nje. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha - od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu. Svojim muzičkim profilom, posvećenošću i entuzijazmom ostvarili su srdačne kontakte sa solistima, dirigentima i kompozitorima. Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora i drugi. Gudači Sv. Đorđa su krajem decembra 2011. godine postali partneri projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture.
 
Ansambl za novu muziku Gradilište iz Beograda osnovala je pijanistkinja Neda Hofman, krajem 2011. godine. Ideja za njegovo formiranje potekla je iz želje da se okupi grupa muzičara koji dele isti entuzijazam i afinitet prema savremenoj muzici, kao i iz potrebe da savremenu muziku u našoj zemlji kontinuirano izvodi kamerni ansambl stalnog sastava. Gradilište ima dvadeset članova, od kojih su svi renomirani izvođači sa velikim iskustvom u interpretiranju savremenog repertoara. Oni nastupaju u različitim sastavima (od dua pa do velikih kamernih sastava), a sviraju i solistička dela.
Ansambl za novu muziku Gradilište bavi se izvođenjem i snimanjem kompozicija domaćih i stranih autora. Repertoar Gradilišta se sastoji od dela nastalih u toku 20. i 21. veka, koja reprezentuju razvoj moderne muzike, a koja su nedovoljno prisutna u koncertnom životu Beograda i Srbije. Pri tome, najmanje 50 postopolovina nastupa Ansambla vezano je za domaću muziku. Gradilište naručuje kompozicije od odabranih domaćih i stranih autora, te tako i premijerno izvodi njihova dela.

Ana Radovanović, mecosopran, završila je osnovne akademske studije i master studije završava na Fakultetu muzičke umetnosti 2011. godine u klasi Anete Ilić. Član je Operskog studija Narodnog pozorišta od 2008. godine, gde je ostvarila više uloga. U savremenom repertoaru, tumačila je ulogu Agate u operi Derišta Filipa Glasa, a juna ove godine nastupila je u premijernim izvođenjima opera srpskih kompozitorki Tatjane Milošević (Ko je ubio princezu Mond, Bitef teatar) i Branke Popović (Petrograd, Dom omladine). Takođe redovno nastupa na Međunarodnoj tribini kompozitora.

Neda Hofman, klavir, studirala je klavir u klasi Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 1999, i na Visokoj školi za muziku u Kelnu, gde je završila studije 2002, kao stipendista DAAD. Magistarske studije zavrsila je 2004. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Rite Kinke. Trenutno se nalazi na dDoktorskim studijama iz kamerne muzike, u klasi Zorice Ćetković.
Veoma je aktivna kao kamerni muzičar, posebno u duu sa violončelistom Srđanom Sretenovićem, s kojim svira od 2002. godine. Do sada su imali koncerte u Srbiji, Južnoj Africi, Namibiji, Bocvani i Francuskoj. Nastupala je sa flautistom Ljubišom Jovanovićem, violinistom Robertom Mekdafijem, Kamernim orkestrom Gudači Sv. Đorđa, BGO Dušan Skovran, horom Collegium Musicum i Darinkom Matić Marović. Redovno nastupa na Međunarodnoj tribini kompozitora. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra i Muzikološko društvo Srbije. Godine 2011. osniva ansambl za novu muziku Gradilište, čiji je i umetnički direktor.

Srđan Sretenović, violončelo, učio je violončelo u Školi za muzičke talente u Ćupriji u klasi Relje Četkovića, a zatim studirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Sandre Belić, gde je diplomirao (2000), magistrirao (2003) i doktorirao 2011. godine.
Srđan Sretenović je solo čelista kamernog orkestra Gudači Sv. Đorđa, u kome preko petnaest godina redovno nastupa u zemlji i inostranstvu. Godine 2011. izabran je i za direktora orkestra i od tada aktivno učestvuje u kreiranju politike i organizaciji koncerata Gudača.
Učestvuje i u radu raznih kamernih sastava, najčešće svirajući u duu sa pijanistkinjom Nedom Hofman. Član je Gudačkog kvarteta Concertone. Kao solista, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Vojske Srbije i sa horom Collegium Musicum. Sarađivao je sa dirigentima Darinkom Matić Marović i Jordanom Dafovim, violinistima Stefanom Milenkovićem, Gordanom Nikolićem i Vesnom Stanković, flautistom Ljubišom Jovanovićem, itd. Redovno nastupa na festivalima u zemlji kao što su Čelo fest, BEMUS, NOMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani i Međunarodna tribina kompozitora. Snimao je za Radio i Televiziju Beograd, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra i Muzikološko društvo Srbije.

Више из ове категорије « BEMUS PREPLETUM MOBILE Конлон Ненкероу »

44 desno

44. Бемус - ко је ко

 44. БЕМУС 2012.
Оснивач Град Београд
Секретаријат за културу

 

 Одбор фестивала
Ivana Avžner
Jadranka Jovanović
Goran Pitić
Boško Radojković
Maja Rajković

 

Уметнички директор
Зоран Ерић

 

Извршна продукција
ЈУГОКОНЦЕРТ

 

В.д. директора
Бошко Радојковић

 

Извршни директор Бемуса
Биљана Здравковић

 

Уреднице програма
Весна Кабиљо
Јелена Јанковић
Милица Кадић

 

Извршни продицент

Жељка Лакићевић
Маја Сомборац

 

Организатори
Мирјана Панић
Петар Алемпијевић

 

Арт менаџер
Симона Дашић Раца

 

Веб дизајн
Дејан Бојовић

 

Визуелни идентитет
Hominid studio

 

PR
Јелена Лакићевић

 

Рачуноводство
Томислав Божовић
Весна Николић
Маријана Станковић

 

logo cir siv

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом

Оснивач

grad osnivac dole

Контакт

Адреса:
Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

© 2015 CEBEF. All Rights Reserved. Designed By bojovicdejan

Search